gyerek

A megtalált fiúk

2007.10.18. 00:00
Ajánlom
A látványos tánc-show alkotói és előadói, a KFKI Kamarabalett és a Madách Musical Tánciskola ezúttal Pán Péter történetét viszi színpadra. A címszerepben Kováts Gergely Csanád, Hook kapitány: Kovács Zsolt. A produkcióról Sárközi Gyula együttesalapító, táncos, koreográfus, rendező beszélt.

Kováts Gergely Csanád és Kovács Zsolt (foto: Mezey Béla)

Előzmények és előadók

Sárközi Gyula a Madách Színház tánckarának művészeti vezetője, a Madách Musical Tánciskola alapítója. A Tánciskolát 2001-ben azért hozta létre, mert úgy vélte, fontos, hogy azok a táncosok, akik a Madách Színházban magas színvonalon dolgoznak hosszú évekig, esetleg évtizedekig, ám negyven év fölött "kiöregszenek", ne maradjanak munka nélkül, meg tudják őrizni professzionalista tudásukat és egyben egzisztenciájukat is. Attól, hogy valaki a színpadon már nem számít egészen fiatalnak, átadható és kamatoztatható tudása értékes, amit kár lenne elpazarolni, sőt, tovább lehet és kell is adni. Ennek legjobb módja az iskola. Így hat éve elindult a Madách Musical Tánciskola, akkor még hatvan-hetven növendékkel, akik két-három év alatt olyan nívót értek el, hogy emeltebb szintű képzésre volt igényük. Így már heti hat órában tanultak, nőtt a repertoár és a növendékek száma is, ami mára elérte a hatszáz főt.

Ugyanebben az évben megalakult a KFKI Kamarabalett is, aminek előzménye 2000-be nyúlik vissza. A KFKI ekkor ünnepelte tízéves évfordulóját, és éppen Presser Gábor új CD-jét, az Angyalok és emberek címűt támogatta. A KFKI vezetőségének ennek kapcsán az az ötlete támadt, hogy Presser zenéjére táncokat kellene koreografálni. Pongor Ildikó, Aleszja Popova, Szakály György, ifj. Nagy Zoltán, Sárközi Gyula és az Opera sok más művésze adták elő az így született táncokat. Horvai Mátyásban, a KFKI jelenlegi elnökében a sikeres produkciót követően megfogalmazódott a kérdés, hogyan lehetne az így létrejött előadást, társulatot, a magas szintű művészi értékeket támogatni. Sárközi Gyula frappáns válasza az volt, hogy megalapította a KFKI Kamarabalettet. Célja, hogy azok a kiváló operaházi táncosok, akiknek ideje nincs kitöltve az Operában, további lehetőséghez jussanak energiáik lekötéséhez, művészetük kiteljesítéséhez. Az új társulat így részben olyan fiataloknak kínált lehetőséget, mint az akkor kezdő Keveházi Krisztina, Nyári Levente, akik azóta már a Magyar Állami Operaház szólistái, ám mellettük felléptek a neves kiválóságok: Wolf Katalin, Szakály György, Pongor Ildikó, Sárközi Gyula.

Mára ez a balettcsoport önálló társulattá vált. 2006 márciusában a Tavaszi Fesztiválon mutatták be a Bogármesét, Lázár Ervin és Lázár Zsófia új meséjét, ami azóta folyamatosan hatalmas siker mindenhol. A Madách Musical Tánciskola tanáraiból „4 for One” néven kreatív csoport alakult, ők rendeznek és koreografálnak: Jurányi Patrick, Kovács Zsolt, Kováts Gergely Csanád és Sárközi Gyula alkotják a négyeket. A produkciók zenéjét Tallér Zsófia és Falty Csaba szerzi. Az alkotógárda munkáját ezúttal Larion Oscar arcmester fantasztikus sminkjei egészítik ki. Munkája a Pán Péter karakterei esetében igazán fontos.

Kovács Zsolt Hook kapitányt táncolja, Kováts Gergely Csanád a címszerepben látható, ám a sminkek úgy elvarázsolják őket, hogy nem ismerhetők fel, olyan, mintha filmekből lépnének elő. Az alkotók azonban másképp képzelik el Pán Pétert, mint a korábbi filmes változatok. Szurmai János dramaturg kreatív segítő az új koncepció kidolgozásában. Az ő ötlete alapján kapta a produkció a Pán Péter és a megtalált fiúk címet. Egész életünk arról szól, hogy gyermekünket, ha nem figyelünk oda rá, egyik pillanatról a másikra elveszíthetjük, eltávolodhatnak tőlünk. Hook kapitány és Pán Péter története elegyedik úgy, hogy a mai kort keltik életre, mostani problémáinkra világítanak rá. Igyekeznek az alkotók mai, mindennapi szereplőket életre kelteni, hogy a gyerekek a nézőtéren ráismerjenek: "Jé, ez a bácsi épp olyan, mint az édesapám, aki újságot olvas; jé, ő az édesanyám, aki sorozatot néz a tévében". Így jobban tudnak azonosulni a történettel. Olyan élethelyzeteket teremtenek, amelyek tipikusak ma, és megmagyarázzák, manapság miért szakadnak el oly könnyen, hirtelen és hamar a szálak gyerekek és szülők között. A "befektetett" szeretetnek megvan az a gyümölcse, hogy harmonikus család tud maradni szülő és gyerek évtizedeken keresztül. A darab elején magányossá váló, ezért sértődött gyerekekből válnak az előadás során a megtalált fiúk. Csak ezt követően indul el maga az ismert Pán Péter-történet. Azonban itt is változtattak: az eredeti mesében Pán Péter nem emlékszik a gyerekkorára. Itt igen. Az alkotók fontosnak tartják, hogy hangsúlyozzák: a szülőknek, a felnőtteknek nem szabad elfelejteniük, milyen volt gyereknek lenni. Sőt, gyerekeink mellett is újra azzá kell válni néha. Akkor szép az élet. Amikor a gyerekünkkel játszunk, abban felsejlik saját gyermekkorunk is. A produkciót csattanó zárja, amit azonban nem szeretnék előre elárulni.

Gyerekek és felnőttek

A gyermekek lelkesedése, az az izgalom és öröm, amivel végigkísérték a Bogármesét, minden este feltölti az alkotókat. Ezért is nyúltak újra gyermektémához. És mert úgy vélik, kötelező a gyerekpublikumnak minőségi előadásokat nyújtani, színvonalasan szórakoztatni őket. De nem is annyira gyerekmesét, mint családi mesét kell kínálni nekik, mert ma, amikor a hét közbeni rohanásban szinte szétesik a család, szükség van a közös lazításra, kikapcsolódásra, öltődésre. Kellenek a közös élmények, amelyekről később sokszor lehet beszélgetni is. Ha együtt tud nevetni felnőtt és gyerek, az felemelő, de nehéz is. Nem könnyű megtalálni azt a humort, amely nem olcsó és gügye a felnőtt számára, de érthető és kacagtató a kicsiknek. Az őszinte érzés és kifejezésmód segít megtalálni az egyensúlyt. A koreográfiában erre törekszenek. Másik céljuk, hogy az erőszak minden formáját kerüljék, hisz azzal tele vannak mindennapjaink, és sajnos a televízión felnövő gyermeknemzedékek sorát traktálják azzal a programok, de még az új rajzfilmek is. Sárközi Gyula inkább a Magyar népmesék sorozat szellemének, emberségének, igazságosságának, derűjének hagyományát követi.

(2007. október 18. 18:00; 19. 15:00, 18:00; 20. 10:30, 15:00; 21. 10:30, 15:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Pán Péter - a megtalált fiúk; km.: Kováts Gergely Csanád (Pán Péter), Füzi Attila (Hook kapitány), a KFKI Kamarabalett tagjai (műv. vez.: Sárközi Gyula), a Madách Musical Tánciskola növendékei; rendezés, koreográfia; 4 for One: Jurányi Patrick, Kovács Zsolt, Kováts Gergely Csanád, Sárközi Gyula, zene: Tallér Zsófia, Faltay Csaba; díszlet-jelmez: Kentaur; társ-rendező: Csutka István; koreográfus asszisztens: Spala Korina; dramaturg: 4 for One, Szurmai János; arcmester: Larion Oscar; light design: Süle Éva, Vajda Máté)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.