gyerek

A mesék elárasztotta város

2011.07.11. 13:41
Ajánlom
Milyen egy igazán gyerek- és felnőttbarát, gagyimentes, de ami a legfontosabb: mesés fesztivál? Akik július első napjaiban Győrben jártak, tudják.

A Vaskakas Bábszínház előadásai megváltoztatják Győrben a Gyermekek Házát: az épület büféjébe, lépcsőházába is lefolyik egy-egy előadás. Ha éppen az Ezeregyéjszaka meséiből készül egy darab, akkor minden tarka kendőkbe öltözik, a szőnyegek olyanok lesznek, mint a varázsszőnyegek, a falak a régi Bagdad falaivá alakulnak. Ha a Csipkerózsika megy, akkor pedig akár csak az elvarázsolt kastélyban járnánk. Ha a Pinocchio menne, talán még hosszú orra is nőne a belépőknek. A Győrkőcfesztivál alatt azonban olyan, mintha nem csak a házba folyna bele egy előadás, hanem végigömölne Győr belvárosának összes utcáján. Mintha kiöntenének a házból a mesék, és elárasztanák ezt az egész - egyébként is, különösen más magyar városhoz képest - varázslatos várost.

Nem viccelek, amikor szombat reggel felébredtünk és besétálunk Győrbe - gyermekünkkel -, úgy éreztem, hogy csoda történt. Elég volt rápillantani Marcira hogy lássam, ő is ezt gondolja. Azt gondolja: lehetséges ez? Lehetséges, hogy minden tér átváltozott játszótérré? Hogy az utcák tele lettek flipperekkel, mesevárakkal, mesélő dobozokkal? Hogy az egyik utcában egy igazi, régi repülő vár, amibe nemhogy bele lehet ülni, de abból bodros, kék felhőgombolyagokra is vadászhat? Hogy a terebélyes Széchenyi téren el se lehet férni a gyerekektől, mert az egyik oldalon medencékben kézihajtányos kishajókkal, a másikon elektromos kisautókkal keringenek körbe-körbe? Hogy a fatutajokkal útra lehet kelni, és a szemközti szigetet kalózhajók, ugrálóvárak, kirakodóvásár lepte el? És a hangos visítás egy bábszínpadnál azt jelzi, újra feltűnt Vitéz János mögött az Ördög (talán már éppen a fekete fejű Mefisztó)? Én meg azt gondoltam, miért nem lehet ezt minél több helyen, minél többször megcsinálni, hogy legalább a gyerekeknek legyen jó. Elvégre, ha nekik jó, nekünk is jó.

A negyedik Győrkőcfesztivál eseményeit, azt, hogy hol és milyen előadáson fordultunk meg - mi sem írja le jobban a fesztivál méretét és jelentőségét - órákon át tudnám sorolni. A három nap alatt a tíz helyszínen ezernél is több program futott. A templom előtt egy napraforgómezőbe lehetett egér vagy méhecske hátán begurulni, mellette meselabirintus, utcabútorok, két színpad, az egyiken jobbnál jobb bábelőadásokat láthattak a tolongók, a másikon a Hajnali csillag peremén című abszolút interaktív produkciójában merülhettek el a mackókat szorongató gyerkőcök. A Tengely Gábor szerkesztette-vezette műsor tulajdonképpen bevezetés a költészet rejtelmeibe, becsalogatás a költészetbe. Sajnos, kétszer is beleszólt az eső az előadásba, de mintha tekintettel lettek volna az egek a gyerekekre, ugyanis soha nem annyira, hogy veszélyeztesse a folytatást.

A győriek színpadával szemben a Hepp Trupp társulat bővérű, szellemes bábmutatványai nyerték meg maguknak az idősebbeket is: A 3 kismalac és a farkasok egy olyan összművészeti, tehát legalább annyira képző-, mint színházművészeti truváj, amiben a gurgulázásnak, a torokhangoknak is majdnem olyan fontos szerep jut, mint az értelmes szavaknak. Mindkét szellemes előadásuknak - a Mátyás királyosnak is - a díszlet lett főszereplője. A Meseszínpadon fellépett a Tintaló Társulás, a sziget csücskében pedig Pályi János igyekezett Kemény Henrik nyomában járni, a Mutatványos térre pedig kiköltözött a Ciróka Bábszínház. Mögöttük, a vízpartra telepítették a szentendrei skanzenből játékokat. A népi játékok, a csépelés, a gólyalábazás népszerűbbek voltak, mint a sziget másik felén a videojátékos blokk.

Nem törekszem arra, hogy taxatíve felsoroljam, mi tetszett, miért volt érdemes Győrbe látogatni. Ha pár mondatba kívánnám szűkíteni a dicséretet, akkor sem lennék könnyű helyzetben. Ám azt, hogy miért is különb, miért is más ez a fesztivál a többi gyerekeknek - gyerkőcöknek - gründolt rendezvénynél, nem nehéz megragadni. Egyrészt azért mert az egész városra kiterjed, a belváros minden pontját átengedi a gyerekeknek, másrészt azért, mert nem engedi betüremkedni a gyerekvárosba az egyébként törleszkedő és betüremkedni igyekvő gagyit. Nem kell ki ellene, enged egy kis hátsó teret annak is - átad apróbb sarkokat a Samsungnak, és más olyan játékgyártóknak, akik egyébként igen ügyesen és rafináltan meg tudják maguknak nyerni más napokon a gyerekeket -, de a videós részleg egy oldalág marad.

Erről, a gagyi kizárásának fontosságáról, Kocsis Rozi, a fesztivál nagyasszonya, levezénylője és uralkodónője is beszélt egy interjúban, amelyből az derül ki számára, hogy ez volt az egyik legfőbb cél: a Győrkőcfesztivál legyen ízléses, minden ízében vállható. És az lett. Számomra az ízlésesség csimborasszója, az egész fesztivált jellemző ízlés megtestesítője az üvegkalickában elhelyezett Circus Mechanicus arasznyi, fából faragott figurái voltak. A szárítókötélen ringó légtornásznő, a fekvőtámaszokat nyomó akrobata, a régimódi automobilok és lakókocsik. Mintha egy Menzel-film, a Szeszélyes nyár díszletei lettek volna.

Ha bevallani nem is merték: ezt az egész felfordulást legalább annyira élvezték a felnőttek, mint a kisebbek. Legfeljebb csak néhány odatévedt turista, aki nyugodt, szép, barokk városra számított húzhatta a száját. Kocsis Rozi azt mondja az interjúban, a rendezvény után oda szokták menni hozzá a helyiek, és azt mondják, "Isten áldja azért, amit a gyerekekkel tett". Nem, gondoltam magamban. Az, aki ilyet ki tud találni, így meg tudja valósítani, azon tulajdonképpen már rajta van Isten áldása, és ha kívánni lehet neki valamit, akkor azt kívánom, tegyen vele az Isten annyi jót, mint amennyit ő tett a három nap alatt a gyerekekkel. Mert ennél jobb kívánságot hirtelen elképzelni sem tudok.

2011. július 1-3. - Győr

IV. Győrkőcfesztivál

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.