gyerek

A negyedik nap programja a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén

2011.05.04. 10:41
Ajánlom
Színházi nevelési előadás és két ifjúsági produkció: Apalabirintus, A Sárkány, Országalma.

A Káva Kulturális Műhely így vall a 9 órakor kezdődő Apalabirintusról: "Új foglalkozásunk sajátos formája az improvizáció. Az előadással arra szeretnénk rávilágítani, hogy élethelyzetünk, életkori sajátosságaink, szociális szerepeink sokszor akadályozzák benső énünket a kommunikációban, a valódi kapcsolatok kialakításában a családon belül is. Az apa (vagy általában a szülő) legtöbbször csak funkcionálisan értelmezendő apagép lehet a családon belül. Autonóm, gondolkodó, érző emberként nehezen tudjuk elfogadni. Ezzel párhuzamosan a gyerek egy bizonyos kor után kamasznak nevezendő „pénznyelő automata" és nehezen képzelhető autonóm, gondolkodó, érző embernek, éppen ezért foglalkozásunk központi kérdései: Milyen módon lehet kialakítani működő kommunikációs, érzelmi csatornákat a gyerek és a szülők között? Mi kell ehhez? Lehetséges-e ez? Hogyan lehetünk igazságosabbak egymás megítélésében családon belül? Mindezek mellett az előadás formájával azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek érvényes színházként nézzenek bennünket, melyet valóban érdemes nézni. Ezt szolgálja a tér különleges volta, az improvizált, hiteles és érdekes szöveg, a jelenetek ismerős jellege, a természetes játékmód és nem utolsó sorban kortársaik részvétele a színházunkban." A dramaturgok Kárpáti Péter és Sebők Bori, a rendező Perényi Balázs, a foglalkozást Gyombolai Gábor vezeti.

A Sárkány a KoMa Társulat produkciója, akik ezúttal bábokat ragadnak, hogy elragadják nézőit Jevgenyij Svarc mesevilágába, Drakóniába. A kezetlen, lábatlan, kificamodott lelkek, láncravert lelkek, spicli lelkek, holt lelkek városába érkezik Lánc L. Ottó szabadságkutató, hivatásos sárkányölő. Korrupt politikusok, megfélemlített polgárok, halálraítélt szűz, cenzúra, párbaj, csapda és ármánykodás viharában a hős diktatúrákon átívelő töretlen küzdelme, hogy a sárkányt még az emberek szívéből is kiirtsa. A sárkányt, ami a szemnek láthatatlan. A láthatatlanná tevő kalap alatti küzdelem. Ami látható, az az ember. Svarc - Parti Nagy által átírt - darabja csodálatos mesei miliőbe helyezi a mindennapjainkat körülvevő problémákat, a politikai acsarkodást, a hazudozást, a gátlástalanságot, az egymás elnyomását, s minderről remek humorral beszél. S így egyszerre szórakoztat és ébreszt rá minket, hogy bizony van még min dolgoznunk... együtt. A 2 órakor kezdődő előadás rendezője Vékes Csaba, a bábokat Bodor Kata tervezte.

A tatabányai Jászai Mari Színházban mutatták be Kárpáti István rendezésében az Országalmát: Volt, hol nem volt egy ország. Abban az országban élt egy szegény cigány. A tolvaj Csulánó. Annak volt egy lánya, a Mariska. Hát az olyan szép volt, mint egy fekete rigó. Jött a Mátyás álruhában és elvette feleségül. Nagy lakodalmat csaptak, aztán a király, hogy felébredt, hazament. Nem maradt utána más, csak az országalma. No meg persze a kis Jankó. Arcátlan, fordulatos mese felnőtteknek Csulánóról, Jankóról, cigányokról, Mátyásról, az igazságról, magyarokról, Magyarországról. Egy dráma történelemről és jelenről. Merész előadás - sok nevetéssel - fiatal alkotóktól a szembenézésről, a szembe nem nézésről, a reményről és a reménytelenségről, a rohanásról, a látszatról, a hazugságról és a mesei valóság igazáról. Melyik a valódi országalma? Miért is ölt álruhát Mátyás király? Hol lakik az igazság és hogyan menekül meg Jankó a bitóról?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.