gyerek

A rettentő görög vitéz

2012.03.19. 10:53
Ajánlom
Rettentő vicces könyv, ami nemcsak vicces, de rettentő jó is. Aki látta a Stúdió K-ban az előadást, tudja, aki nem látta, az most már legalább elolvashatja. Játsszon a Fidelioval és legyen gazdagabb egy könyvvel!

Hogy miről is van szó? Thészeuszról, a rettentő görög vitézről. Egy kamasz Thészeuszról, aki vagány is meg nagyképű is, szerethető is, és esendő is. Szó van még egy bizonyos bunkós emberről (Lesben állok a bunkómmal./ Kilépek és ütök nyomban./ Büszkén mondom, halandó/ itt még nem volt menendő/tovább.); meg Sziniszről, a fenyőhajlítóról; a szörnyűséges alvilági kocáról; Szkirónról, a lábmosatóról, no és persze Minótauroszról.

Thészeusz persze mindet legyőzi, nem is akárhogyan. Furfanggal, csellel. A mese mitológiai alapokon nyugszik, vagyis bármennyire félelmetes-humoros történetek sorjáznak A rettentő görög vitézben, ezek nem a képzelet szüleményei csupán, történelmi oknyomozás eredménye. Ami viszont kizárólagosan Zalán Tibor szüleménye, az a nyelv, a vers, ami friss, modern, élő, groteszk és pimasz - igazán egy mai gyereknek (sőt, akár mai kamasznak) való. A zseniális szöveget Baranyai András szintén zseniális rajzai egészítik ki. Mert szöveg is, a rajz is mintha görög lenne, de közben mai, ízig-vérig mai.

Szóljon ének, szálljon szélbe',
görög honnak vitézsége!
Többet ésszel, mint a karddal,
róla szól majd minden kardal:
Thészeuszról a nagy hősről,
kard nélkül is rettentőről.

Kérdésünk: Hogyan hívják Thészeusz, a rettentő görög vitéz szerelmét?

A helyesen válaszolók közül hárman Zalán Tibor: A rettentő görög vitéz című könyvét nyerhetik meg.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.