gyerek

A rettentő görög vitéz

2012.03.19. 10:53
Ajánlom
Rettentő vicces könyv, ami nemcsak vicces, de rettentő jó is. Aki látta a Stúdió K-ban az előadást, tudja, aki nem látta, az most már legalább elolvashatja. Játsszon a Fidelioval és legyen gazdagabb egy könyvvel!

Hogy miről is van szó? Thészeuszról, a rettentő görög vitézről. Egy kamasz Thészeuszról, aki vagány is meg nagyképű is, szerethető is, és esendő is. Szó van még egy bizonyos bunkós emberről (Lesben állok a bunkómmal./ Kilépek és ütök nyomban./ Büszkén mondom, halandó/ itt még nem volt menendő/tovább.); meg Sziniszről, a fenyőhajlítóról; a szörnyűséges alvilági kocáról; Szkirónról, a lábmosatóról, no és persze Minótauroszról.

Thészeusz persze mindet legyőzi, nem is akárhogyan. Furfanggal, csellel. A mese mitológiai alapokon nyugszik, vagyis bármennyire félelmetes-humoros történetek sorjáznak A rettentő görög vitézben, ezek nem a képzelet szüleményei csupán, történelmi oknyomozás eredménye. Ami viszont kizárólagosan Zalán Tibor szüleménye, az a nyelv, a vers, ami friss, modern, élő, groteszk és pimasz - igazán egy mai gyereknek (sőt, akár mai kamasznak) való. A zseniális szöveget Baranyai András szintén zseniális rajzai egészítik ki. Mert szöveg is, a rajz is mintha görög lenne, de közben mai, ízig-vérig mai.

Szóljon ének, szálljon szélbe',
görög honnak vitézsége!
Többet ésszel, mint a karddal,
róla szól majd minden kardal:
Thészeuszról a nagy hősről,
kard nélkül is rettentőről.

Kérdésünk: Hogyan hívják Thészeusz, a rettentő görög vitéz szerelmét?

A helyesen válaszolók közül hárman Zalán Tibor: A rettentő görög vitéz című könyvét nyerhetik meg.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.