gyerek

A szavak előadása

2010.02.04. 13:09
Ajánlom
theARTo - azaz egyedülálló színháznevelési workshop a MuLab szervezésében.

2010. február 22. és március 7. között workshopot tart a MU Színházban Drazen Sivak horvát színész. A budapesti workshop célja, hogy a meghívott művészek, színészek, táncosok, zenészek, képzőművészek, fotóművészek, színházi szakemberek, tanárok megismerhessék a három különálló szakaszból építkező theARTo-módszer második szakaszát, elsajátíthassák azt, és kifejezetten a magyar viszonyokra adaptált, önálló előadásokat készíthessenek.
Drazen Sivak színész, rendező, a The Group társulat vezetője, évekig mozgást tanított a Zágrábi Színművészeti Akadémián. 1999-ben találta ki önálló színházi-alternatív oktatási módszerét a theARTo-t, ami azóta több mint ezer előadást megért, és több mint tízezer gyerek vett részt benne. Draľen rendszeresen tart workshopokat külföldön is. 2009-ben, eddigi munkássága alapján, az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma meghívta Future Leader's programjába, aminek keretén belül pár hónapon keresztül egy színházi szakemberekből álló nemzetközi csapattal dolgozott együtt.   theARTo 2 - gyerekek adnak szavakat (5-10 éves korosztály) Az alkotók kimennek a családokhoz, és a gyerekektől egy hosszabb beszélgetés után azt kérik, hogy fogalmazzák meg és írják le egy szóban a legtitkosabb vágyukat, kérésüket. Ezekből a szavakból az alkotócsoport kis jeleneteket készít, mindegyik vágy, kérés színházi megfejtését. Az előadásban a szavak által inspirált jelenetek önmagukban is értelmezhetők lesznek, de kerek egész történetté is összeállnak a végére. A gyerekek és a családok erre az előadásra jönnek majd el a MU Színházba. Az előadás folyamán, mielőtt egy újabb jelenet elkezdődne, az a gyerek, aki a szót adta, kiáll a színpadra, elmondja a nevét és az általa választott szót. Mindez erősítheti a gyerekek önbizalmát, fejlesztheti fantáziájukat, kezdeményezőkészségüket, megadhatja a színház személyességének, közvetlenségének érzését.
A MuLab vezetői a gyakorlati munkát előkészítve, a workshopot megelőző hónapokban előzetes terepszemlére mennek: feltérképezik a környéket, adatokat gyűjtenek, felmérik a résztvevők pontos létszámát, elkezdik a személyes kapcsolat kiépítését. Így a workshop ideje alatt már zökkenőmentesen lehet majd dolgozni.
A workshop ideje alatt a résztvevők elméleti előadásokat hallhatnak a módszer kialakulásáról, az eddigi tapasztalatokról, tréningen vesznek részt, mely főleg az improvizációs készségeket fejleszti és a többfajta területről érkező művészek együttgondolkodását segíti, konkrét alkotói feladatokat kapnak a módszer gyakorlati elsajátítása érdekében, terepgyakorlatra mennek, hogy tapasztalatokat szerezzenek a MU Színház közvetlen környezetéről (Lágymányosi lakótelep), megismerhessék az itt élőket, és személyes kapcsolatot alakíthassanak ki velük, rövid próbaidőszak után elkészítik saját előadásukat. A tervek szerint a két hét alatt néhány este a résztvevők theARTo 3 módszer alapján készült vendégelőadásokat nézhetnek meg. A workshopot angol nyelven tartják, tolmács segítségével. Meghívott résztvevők, többek között Bálint Anna bábkészítő, Bánki Gergő színész, Berzsenyi Ádám rendező, Bodrogi Éva énekes, Feuer Ivett színész, Fisli Éva muzeológus, Gáspár Anna színész, produkciós vezető, Gigor Attila rendező, Koltai Kata zenész,  Kronavetter Péter építész, Láng Annamária színész, Nagy Fruzsina képzőművész, Pelsőczy Réka színész, Polgár Csaba színész, Sárosdi Lilla színész, Szász Anna szociológus, Vesztl Zsófia bábos.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.