gyerek

A tekerőlant

2010.02.08. 12:11
Ajánlom
Hangszerbemutató hangverseny, népi játékok és táncház - mindez tekerőmuzsikára. Február 13. 11:00 - Müpa, Üvegterem

A tekerőlantot a falusi nép között egyszerűen tekerő néven emlegetik. A hangszer "fő részei: teste vagy dobja a benne levő kerékkel, kulcsszekrénye és kottaháza. A tekerőjátékos ülve játszik hangszerén. Játék közben a tekerő nem csúszik le a játékos térdéről, mert szíjjal derekára van övezve. Hangszínével és főleg egy hangon szóló kísérőhúrjának "dudakíséretével" a reccsentő nélkül megszólaló tekerő erősen emlékeztet a dudára. Sajátos tekerőhangzás akkor jön létre, amikor a játékos táncdallamhoz recsegteti a tekerőt. Recsegtetéshez a játékos nem egyenletesen forgatja a hajtót, hanem jobb keze csuklójából történő, alig észrevehető zökkenésekkel a kívánt ritmusforma szerinti hangsúlyokat ad. Kocsmában, lakodalomban, "padkaporos bálon" - rendszerint klarinétossal társulva - játékáért a tekerős pénzt vagy természetbeli juttatást kapott. Lakodalomban természetesen jobban megfizették őket. A klarinéttal társult tekerőnek az alföldi tanyák világában ugyanolyan tekintélye volt, mint a cigánybandának a falvakban. Nagy múltú és nagy elterjedettségű népi hangszerként elsősorban a franciák tekintik magukénak. Írásos emlékekben a tekerőnek Magyarországon a XVI. századtól kezdve van nyoma." (Sárosi Bálint nyomán)

A Magyar Tekerőzenekar kiváló tekerősökből verbuválódott magyar népzenei együttes, mely hagyományos módon fúvósokkal és énekesekkel egészül ki. 1989-ben alakult Budapesten. Célja a több évszázados múltra visszatekintő hagyományos magyar tekerőmuzsika felkutatása, megőrzése, továbbadása és népszerűsítése. Koncertjeiken a hagyományos dél-alföldi parasztzene mellett megszólalnak a zenekar tagjai által készített feldolgozások, történeti énekek, egyházi népénekek és Európa népeinek tekerős dallamai. Az együttes vezetője és alapítója Havasréti Pál, a Téka együttes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanára. 

 

Magyar népi hangszerek - A tekerőlant

2009. február 13. 11:00 - Müpa, Üvegterem

Km.: Havasréti Pál és a Magyar Tekerőzenekar tagjai, valamint Vaskó Zsolt - fúvósok, Juhász Erika - ének, Magyar József - dob

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.