gyerek

A tizenéveseket kell "boldogítani"

2013.04.18. 07:19
Ajánlom
Minőségi és vagány könyveket megjelentetni főként az ifjúsági irodalomban és újszerűt hozni a piacra - az egy éve alakult Kolibri Könyvkiadó főszerkesztőjének és igazgatójának a céljai a tavalyi debütálás óta nem változtak. Balázs Eszter Anna, a Kolibri főszerkesztője és Papp Miklós, a kiadó igazgatója azt mondja, olvasni gyerekjáték.

Fidelio: Egy éve alakult a kiadó, de a pálya egyikőtök számára sem volt ismeretlen. Miklós a Manó Könyvek főszerkesztői székéből állt föl a Kolibri kedvéért, Eszter az elismert gyerekkönyv-kritikusi pozícióját adta föl a főszerkesztői posztért. Az előéletetek ellenére nehéz feladat volt gyökeret ereszteni ezen - az egyébként igencsak telített - piacon?

Papp Miklós: Életem egyik legmozgalmasabb időszaka volt az elmúlt egy év. Úgy érzem, remek csapatot alkotunk Eszterrel és a Libri csoportban dolgozó kollégáinkkal. Nehézségek mindig vannak és lesznek is, de az elégedett olvasók, sőt akár hívhatjuk őket rajongóknak is, mindenért kárpótolnak. A Kolibri már egy év alatt is nagy utat tett meg, de ez még csak a kezdet...

Balázs Eszter: Izgalmas kihívás volt és a mai napig is az számomra, hogy már a könyvek megszületésekor előbújhat belőlem a kritikusi énem. Felemelő érzés, hogy a fontosnak érzett gondolatok és a jó könyvek így sokkal könnyebben, gyorsabban és főképp nagyobb közönséghez jutnak el, mint egy alaposan megírt tanulmány vagy kritika esetében.

F: Másként döntötök egy könyv kiadásáról most, mint egy évvel ezelőtt?

BE: Az én szempontjaim sokat változtak: kritikusként könnyű azt mondani egy - szokatlan grafikával készült, például a gyermekhalállal foglalkozó - könyvre, hogy mindenképp ki kéne adni. Főszerkesztőként figyelembe kell vennem a piacot is. Az elmúlt egy év egyik legszebb tanulsága éppen az, hogy a piac sokszor meglepően jól reagál a váratlan dolgokra. Elég csak felemlegetnünk a Doktor Proktor Pukipora című könyvünket, aminek a címétől kicsit féltünk, mégis óriási siker lett, egyszerűen azért, mert jó.

F: Másképp néz ki ez kiadóigazgatói szemmel?

PM: Nem és igen. A minőség, újszerűség és a vagányság már a kezdeteknél fontos választási szempont volt, és ez így is marad. Ami új, az az első év tapasztalatainak levonása és az olvasók, a szakma és a piac reakcióinak beépítése a döntési folyamatba.

F: Ezzel összefüggésben van, hogy kikopni látszanak a legkisebbeknek szóló könyvek - a Ringatótól és Palya Bea Altatok című könyvétől eltekintve - a címlistából? A tizenévesek megtalálása lett az új irány?

PM: Továbbra is sokszínű kiadó marad a Kolibri, de valóban "öregszünk" egy kicsit. David Walliams Gengszter nagyi című könyvének elsöprő sikere győzött meg arról végképp, milyen nagy szükség van a friss és izgalmas ifjúsági és gyerekkönyvekre.

BE: A legelső pillanattól kezdve az volt a vágyam, hogy jó ifjúsági regényeket adjunk ki, mert évek óta az a meggyőződésem, hogy a legkisebbeknek szóló könyvekből nagyon széles választék áll az olvasók rendelkezésére, és rengeteg az igényes és okos könyv, de épp a kezdő olvasók és a tizenévesek nem találnak kedvükre való olvasmányt. A kamaszkor csupa felfedezés és izgalom, és fájdalom - ha nem találnak hozzájuk szóló, szellemes, könnyed, mégis a lelkükkel rokon könyveket, nem érzik azt, hogy a könyv a társuk, segítőjük lehet. Pedig a nem olvasó fiatalokból lesznek a nem olvasó felnőttek. Ezért szerintem az ő "boldogításuk" az egyik legfontosabb feladat a könyvkiadás területén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.