gyerek

A tizenéveseket kell "boldogítani"

2013.04.18. 07:19
Ajánlom
Minőségi és vagány könyveket megjelentetni főként az ifjúsági irodalomban és újszerűt hozni a piacra - az egy éve alakult Kolibri Könyvkiadó főszerkesztőjének és igazgatójának a céljai a tavalyi debütálás óta nem változtak. Balázs Eszter Anna, a Kolibri főszerkesztője és Papp Miklós, a kiadó igazgatója azt mondja, olvasni gyerekjáték.

Fidelio: Egy éve alakult a kiadó, de a pálya egyikőtök számára sem volt ismeretlen. Miklós a Manó Könyvek főszerkesztői székéből állt föl a Kolibri kedvéért, Eszter az elismert gyerekkönyv-kritikusi pozícióját adta föl a főszerkesztői posztért. Az előéletetek ellenére nehéz feladat volt gyökeret ereszteni ezen - az egyébként igencsak telített - piacon?

Papp Miklós: Életem egyik legmozgalmasabb időszaka volt az elmúlt egy év. Úgy érzem, remek csapatot alkotunk Eszterrel és a Libri csoportban dolgozó kollégáinkkal. Nehézségek mindig vannak és lesznek is, de az elégedett olvasók, sőt akár hívhatjuk őket rajongóknak is, mindenért kárpótolnak. A Kolibri már egy év alatt is nagy utat tett meg, de ez még csak a kezdet...

Balázs Eszter: Izgalmas kihívás volt és a mai napig is az számomra, hogy már a könyvek megszületésekor előbújhat belőlem a kritikusi énem. Felemelő érzés, hogy a fontosnak érzett gondolatok és a jó könyvek így sokkal könnyebben, gyorsabban és főképp nagyobb közönséghez jutnak el, mint egy alaposan megírt tanulmány vagy kritika esetében.

F: Másként döntötök egy könyv kiadásáról most, mint egy évvel ezelőtt?

BE: Az én szempontjaim sokat változtak: kritikusként könnyű azt mondani egy - szokatlan grafikával készült, például a gyermekhalállal foglalkozó - könyvre, hogy mindenképp ki kéne adni. Főszerkesztőként figyelembe kell vennem a piacot is. Az elmúlt egy év egyik legszebb tanulsága éppen az, hogy a piac sokszor meglepően jól reagál a váratlan dolgokra. Elég csak felemlegetnünk a Doktor Proktor Pukipora című könyvünket, aminek a címétől kicsit féltünk, mégis óriási siker lett, egyszerűen azért, mert jó.

F: Másképp néz ki ez kiadóigazgatói szemmel?

PM: Nem és igen. A minőség, újszerűség és a vagányság már a kezdeteknél fontos választási szempont volt, és ez így is marad. Ami új, az az első év tapasztalatainak levonása és az olvasók, a szakma és a piac reakcióinak beépítése a döntési folyamatba.

F: Ezzel összefüggésben van, hogy kikopni látszanak a legkisebbeknek szóló könyvek - a Ringatótól és Palya Bea Altatok című könyvétől eltekintve - a címlistából? A tizenévesek megtalálása lett az új irány?

PM: Továbbra is sokszínű kiadó marad a Kolibri, de valóban "öregszünk" egy kicsit. David Walliams Gengszter nagyi című könyvének elsöprő sikere győzött meg arról végképp, milyen nagy szükség van a friss és izgalmas ifjúsági és gyerekkönyvekre.

BE: A legelső pillanattól kezdve az volt a vágyam, hogy jó ifjúsági regényeket adjunk ki, mert évek óta az a meggyőződésem, hogy a legkisebbeknek szóló könyvekből nagyon széles választék áll az olvasók rendelkezésére, és rengeteg az igényes és okos könyv, de épp a kezdő olvasók és a tizenévesek nem találnak kedvükre való olvasmányt. A kamaszkor csupa felfedezés és izgalom, és fájdalom - ha nem találnak hozzájuk szóló, szellemes, könnyed, mégis a lelkükkel rokon könyveket, nem érzik azt, hogy a könyv a társuk, segítőjük lehet. Pedig a nem olvasó fiatalokból lesznek a nem olvasó felnőttek. Ezért szerintem az ő "boldogításuk" az egyik legfontosabb feladat a könyvkiadás területén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Zenés színház

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.