gyerek

A tizenéveseket kell "boldogítani"

2013.04.18. 07:19
Ajánlom
Minőségi és vagány könyveket megjelentetni főként az ifjúsági irodalomban és újszerűt hozni a piacra - az egy éve alakult Kolibri Könyvkiadó főszerkesztőjének és igazgatójának a céljai a tavalyi debütálás óta nem változtak. Balázs Eszter Anna, a Kolibri főszerkesztője és Papp Miklós, a kiadó igazgatója azt mondja, olvasni gyerekjáték.

Fidelio: Egy éve alakult a kiadó, de a pálya egyikőtök számára sem volt ismeretlen. Miklós a Manó Könyvek főszerkesztői székéből állt föl a Kolibri kedvéért, Eszter az elismert gyerekkönyv-kritikusi pozícióját adta föl a főszerkesztői posztért. Az előéletetek ellenére nehéz feladat volt gyökeret ereszteni ezen - az egyébként igencsak telített - piacon?

Papp Miklós: Életem egyik legmozgalmasabb időszaka volt az elmúlt egy év. Úgy érzem, remek csapatot alkotunk Eszterrel és a Libri csoportban dolgozó kollégáinkkal. Nehézségek mindig vannak és lesznek is, de az elégedett olvasók, sőt akár hívhatjuk őket rajongóknak is, mindenért kárpótolnak. A Kolibri már egy év alatt is nagy utat tett meg, de ez még csak a kezdet...

Balázs Eszter: Izgalmas kihívás volt és a mai napig is az számomra, hogy már a könyvek megszületésekor előbújhat belőlem a kritikusi énem. Felemelő érzés, hogy a fontosnak érzett gondolatok és a jó könyvek így sokkal könnyebben, gyorsabban és főképp nagyobb közönséghez jutnak el, mint egy alaposan megírt tanulmány vagy kritika esetében.

F: Másként döntötök egy könyv kiadásáról most, mint egy évvel ezelőtt?

BE: Az én szempontjaim sokat változtak: kritikusként könnyű azt mondani egy - szokatlan grafikával készült, például a gyermekhalállal foglalkozó - könyvre, hogy mindenképp ki kéne adni. Főszerkesztőként figyelembe kell vennem a piacot is. Az elmúlt egy év egyik legszebb tanulsága éppen az, hogy a piac sokszor meglepően jól reagál a váratlan dolgokra. Elég csak felemlegetnünk a Doktor Proktor Pukipora című könyvünket, aminek a címétől kicsit féltünk, mégis óriási siker lett, egyszerűen azért, mert jó.

F: Másképp néz ki ez kiadóigazgatói szemmel?

PM: Nem és igen. A minőség, újszerűség és a vagányság már a kezdeteknél fontos választási szempont volt, és ez így is marad. Ami új, az az első év tapasztalatainak levonása és az olvasók, a szakma és a piac reakcióinak beépítése a döntési folyamatba.

F: Ezzel összefüggésben van, hogy kikopni látszanak a legkisebbeknek szóló könyvek - a Ringatótól és Palya Bea Altatok című könyvétől eltekintve - a címlistából? A tizenévesek megtalálása lett az új irány?

PM: Továbbra is sokszínű kiadó marad a Kolibri, de valóban "öregszünk" egy kicsit. David Walliams Gengszter nagyi című könyvének elsöprő sikere győzött meg arról végképp, milyen nagy szükség van a friss és izgalmas ifjúsági és gyerekkönyvekre.

BE: A legelső pillanattól kezdve az volt a vágyam, hogy jó ifjúsági regényeket adjunk ki, mert évek óta az a meggyőződésem, hogy a legkisebbeknek szóló könyvekből nagyon széles választék áll az olvasók rendelkezésére, és rengeteg az igényes és okos könyv, de épp a kezdő olvasók és a tizenévesek nem találnak kedvükre való olvasmányt. A kamaszkor csupa felfedezés és izgalom, és fájdalom - ha nem találnak hozzájuk szóló, szellemes, könnyed, mégis a lelkükkel rokon könyveket, nem érzik azt, hogy a könyv a társuk, segítőjük lehet. Pedig a nem olvasó fiatalokból lesznek a nem olvasó felnőttek. Ezért szerintem az ő "boldogításuk" az egyik legfontosabb feladat a könyvkiadás területén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Színház

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Klasszikus

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.