gyerek

Akadémisták

2009.08.08. 00:00
Ajánlom
Moholy-Nagy László szerint "minden ember tehetséges", Petőfi Sándor pedig úgy fogalmazott, hogy "… a világon semmiféle tehetség el nem vesz. Nem olyan bolond a természet, hogy hiába teremtsen erőket. Amit teremt, azért teremt, hogy hasznát vegye."

"Az emberi tehetség legfontosabb természeti kincsünknek tekinthető." Ez a megállapítás olvasható A zenei tehetség gyökerei című könyv fülszövegében, amelyet Czeizel Endre és Batta András szerkesztett. Ebben a könyvben található Mihály András (1917-1993) zeneszerző, karmester témánkhoz illő szellemes hasonlata: egy gép például azáltal tehetségesebb egy gyengébb gépnél, hogy erősebb az akkumulátora. Ugyanígy, a tehetséges ember is erősebb, mint a kevésbé tehetséges. Nagyobb a kapacitása, később fárad el, életformája olyan, hogy akkor pihen, ha alkot valamit. Edison (1847-1931) amerikai feltaláló szerint "a lángész egy százalék ihlet és kilencvenkilenc százalék verejték."

A tudósok létfontosságúnak tartják a tehetség korai felfedezését, gondozását, amely komoly felelősséget jelent a család és iskola számára. A világelsőséget ezen a téren minden bizonnyal Mozart családja tartja, de Georges Bizet (1838-1875) szüleinek a teljesítménye sem volt akármilyen. A kis Bizet feltűnően lelkesen figyelte anyja zongorajátékát és játékszereit is otthagyta, hogy beszökhessen apja énekóráira. A két oldalról is örökölt zenei hajlamaira korán felfigyeltek szülei és megkezdték zenei tanítását.

Bizet alig múlt tízesztendős, amikor a sikeres felvételi után a párizsi Conservatoire növendéke lett. A vizsga követelményei ugyanazok voltak, melyeket a tizennyolc évesektől kértek: hangközök felismerése, összhangzattani ismeretek, a zongorán hallott dallamok visszaéneklése és természetesen zongorázás. A kis Bizet Mozart-szonátákkal felvételizett. A zsűri egyik ámulatból a másikba esett a felvételi műsor meghallgatása során.

Bizet hat-nyolc évvel volt fiatalabb növendéktársainál, ennek ellenére tanárai gyakran állították példaként évfolyamtársai elé. Szolfézsból már az első félév végén osztályelső volt. Gyors haladását észrevéve tanárai azt javasolták, hogy már tizenegy évesen megkezdheti zeneszerzői tanulmányait. Charles Gounod leplezetlenül csodálta képességeit.

Bizet nemcsak tehetséges, hanem szorgalmas is volt. Attól kezdve, hogy átlépte a Conservatoire kapuját, csaknem teljesen eltartotta önmagát. Pénzkereső foglalkozásának alapja az volt, hogy nagy szakértelemmel írt át bonyolult zenekari partitúrákat zongorára, amelyeket a zeneműkiadók szívesen megvettek. Megrendelésre készített zongorakivonatot például Gounod D-dúr szimfóniájából. Ez annyira serkentően hatott rá, hogy tizennyolc évesen ő is komponált egy szimfóniát, amely nem maradt el Schubert és Mendelssohn kamaszkori műveitől. Tizenkilenc éves, amikor megzenésíti Halévy A csodadoktor című komédiáját, amelynek sikere Bizet előtt megnyitotta Rossini szalonját, ahol többek között megismerkedett Liszttel és Verdivel is.

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Művészetek Palotája 2006 tavaszán együttműködési megállapodást kötött, hogy a tanintézet hallgatói a Müpa Előcsarnokában és Üvegtermében heti rendszerességgel koncertezhetnek. A Zeneakadémia és a zenepalota együttműködése nem is találhatott volna megfelelőbb terepet: a szereplési lehetőséghez jutott növendékek a Müpában tapasztalatot szerezhetnek, így éles helyzetben tehetik próbára tudásukat. Egy profi művésznek nem csupán a hangszerrel, hanem a közönséggel is meg kell tanulnia bánni: ki kell alakítania és meg kell ragadia a hallgatósággal a kapcsolatot, észre kell vennie és tudni kell kezelnie a közönség tetszését és nemtetszését egyaránt. És a pillanat varázsa mellett a zeneszerző szelleme is jelen kell, hogy legyen: Végh Sándor, a világhírű hegedűművész, kvartett-primárius és kamarazene-professzor gyakran emlegetette azt a bizonyos "hatodik érzéket", amely a művészt összekapcsolja a komponistával; "ez misztikus sugallat, ami a mai, mechanikus, komputerizált világunktól meglehetősen távol esik."

Aligha vitatható, hogy a legnagyobb művészek koncertjein a szólista és a zeneszerző egyenrangú társak. Nem is lehet másként, hiszen szükségük van egymásra, egyikük sem létezhetne a másik nélkül. Érdekes érzés az ifjú zeneakadémistákat látni-hallgatni a Müpában: a múlt zeneszerzőinek hangjai szólalnak meg a holnap művészeinek előadásában - a jelen és a jövő falai között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.