gyerek

Apróságok a színházban

2011.02.21. 11:19
Ajánlom
„A klasszikus mesék férfi és nő mintákat adnak, segítenek legyőzni a belső és külső szörnyeket, és megerősítik azt a hitet, hogy belőlük, a legkisebbekből lesznek azok a hősök vagy hősnők, akik mindenkinél szebbek, mindenkinél erősebbek, s akik majd boldogan élnek, míg meg nem halnak” – szól a felnőttvilág felől nézve kissé idealisztikusnak ható, mégis lényeglátó meghatározása Novák Jánosnak a színházba járó gyerek kapcsán. De mi is per definitionem a gyerekszínház?

Ez a kérdés, melyre a szakma még mindig keresi a választ, és amelyhez olyan, széles körben elismert fogalomra van szüksége, ami önálló műfajként igazolja létjogosultságát és fontosságát. A gyerekszínház későbbi, felnőttkorra gyakorolt hatását tudományosan már bizonyították: a korai életszakaszban látott színházi előadások, benne a látvány, a mozgás, a zene, elősegítik többek közt a fejlődő percepciót, a kommunikációs készségeket, a kreativitást, az ön- és valóságismeretet.

A kérdés tisztázásának szükségességét mutatja az a 2010 decemberében Budapesten szervezett konferencia is, melynek során a Káva Kulturális Műhely vezetésével egy európai uniós támogatású, nemzetközi kutatási projekt valósult meg. A DICE- (A drámapedagógia hatása a lisszaboni kulcskompetenciákra) konferencián bemutatott eredmények szerint a tizenkét ország diákjait vizsgáló szakemberek bizonyították, hogy a tanítási színház és dráma komoly hatással van a diákok kulcskompetenciáira, vagyis a színházi nevelés - és egyben színházra nevelés - olyan állampolgárokat nevel, akik jobban teljesítenek és kommunikálnak, felelősségteljesebben döntenek, aktívan reagálnak a környezetükre, és könnyebben találják meg magukat a különböző élethelyzetekben. Ezeket az eredményeket pedig nemcsak a szakma, de a minisztériumok és háttérintézmények figyelmébe is ajánlva kívánják beépíteni a köz- és felsőoktatásba, mely összecseng azzal az öndefiníciós igénnyel is, amivel a gyakran periférikusnak tekintett gyermekszínházi szakma küzd. Ennek hangot adva jelent meg az ASSITEJ Magyar Központ közleménye is, mely a tervezett 2011-es Előadó-művészeti Törvény módosításában kéri a gyermek- és ifjúsági színházak definícióját beemelni, mivel a csecsemő- és gyermekszínház egyre színesebb palettát mutat fel, egyre több műfajt kínál immár az újszülöttektől a nagyiskolásokig, és ezért méltán követel helyet a "felnőttszínházakkal" egyenrangúként.

Novák János a Kolibri Színház igazgatója, az ASSITEJ Magyar Központjának elnöke 2003-ban Magyarországon elsőként kezdett csecsemőszínházzal foglalkozni. A Glitterbird - művészet a legkisebbeknek című program keretében három csecsemőszínházi előadást hoztak létre a Kolibriben 0-3 éveseknek: a magyar népzenét használó Toda, az Orbán Ottó-versekre épülő Tekergő és Bozsik Yvette táncelőadása, a Négy évszak már külön műfajt képviselnek a gyermekszínházon belül, és gyorsan követte őket a többi bábszínház is. Ennek a programnak a keretén belül mutatta be 2007-ben a győri Vaskakas Bábszínház is a három éven aluliaknak szóló Szivárványhinta, Icurka-picurka, majd a Cinege, cinege kismadár című előadásait. A kecskeméti Ciróka Bábszínház műsorprogramjában már szintén ott találjuk az "első színházi élmény"-ként ajánlott Hinta-palinta, valamint a Kukucs és Almafácska című babaszínházakat. A veszprémi Kabóca Bábszínház a szokásos 20 percnél kicsivel hosszabb, már foglalkozással egybekötött "zokni-színház"-at kínál az 1-5 éveseknek: az Állattörténetek I. és Napra nap címmel, mely utóbbiban emberi alakot öltött manók töltik be a megszokott bábuk helyét. Ha Dede című zenés tárgyjátékukat november végén mutatták be a belga Theater De Spiegellel együttműködésével és Kiss Erzsi improvizációs zenéjével. A pécsi Bóbita Bábszínház a Tipegő-topogó csecsemőszínház mellett már az Ágoston Béla zenéjével újraírt Hófehérke, Lúdas Matyi meséjét és Pályi András Vitéz Jánosát is a bölcsődés-óvodás korosztály számára ajánlja. A 3-4 éves kortól befogadható előadások sorában a Kolibri Színház sok egyéb mellett már olyan "sikerdarabokat" is magáénak tudhat, mint a Bán János főszereplésével játszott Kukacmatyi és a szintén hosszú évek óta játszott Bors néni Molnár Piroskával.

Ha az "aprók színházának" jövőjére vagyunk kíváncsiak, érdemes a Millenáris programkínálatát figyelnünk, ahol egyre gyakrabban tartanak rendezvényeket, fesztiválokat a legkisebbek számára: előadások, koncertek, táncházak és külön Baba-nap is várja az érdeklődőket. A gyerekszínházak rangját és folytatását pedig olyan erősen kísérletező színházi forma mutatja a legjobban, mint például a legkisebbeknek is élvezetes Negatív Varieté Színház Fényakrobaták című gyerekelőadása. A Millenárison márciusban először megrendezésre kerülő Big Bang gyerekzenei fesztiválon is bemutatásra kerülő "nagyvárosi sziluett-mese" ismert zenészeket, táncosokat és egy DJ-t hozz össze egy lebilincselő forma- és fényjátékhoz, melynek során a Moholy-Nagy László nevéhez köthető első színpadi produkció jön létre Magyarországon. Az előadás, műfaji elnevezésével ellentétben, azonban nemcsak a gyerekeket, a felnőtteket is képes őszinte figyelemre bírni. Mi ez tehát, ha nem progresszív, professzionális színházművészet?

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.