gyerek

Aska és a farkas

2010.01.04. 12:55
Ajánlom
Mese az életéért táncoló barikáról. PREMIER: január 16. 15:00 – Békés Megyei Jókai Színház (Békéscsaba)

A Meredek Réten, a birkák társadalmában vagyunk. Új jövevény érkezik közéjük, Aska, aki hamarosan kitűnik a többiek közül két dologgal. Egyik, hogy minden intő szó ellenére imád elcsavarogni egyedül az erdőben, a másik, hogy nagyon szeret táncolni. Meg is kéri az anyját, engedje, hogy balettórákat vegyen. A birkák társadalma nem örül a birkalány döntésének, de édesanyja tudja, nem lehet visszatartani ettől a lányát.

Egy napon bekövetkezik a baj: Aska elkóborol az őszi erdő szépségeitől megrészegülve, és szembe találja magát a szörnyű farkassal. Előbb megdermed a félelemtől, majd balettozni kezd a szörnyetegnek. A farka ezen meglepődik, nézi a táncot, és elhatározza, egyelőre nem eszi meg az eltévedt birkagyermeket, úgyis a karmai között van. Hadd táncoljon, a táncot is megeszi majd vele együtt.

Amikor elfogynak a balettórákon tanult mozdulatok és formák, rögtönözni kezd, és valami olyan szépséget produkál, ami lenyűgözi a farkast, aki nem tudja kivonni magát a tánc hatása alól. "A barika vére és húsa nem fut el. Minden percben széttéphetem, amikor kedvem szottyan. Hanem, hadd teljek be a csodával. Még ezt a figurát szeretném látni és még ezt..." - gondolja.

Végül a művészet legyőzi a vérengző fenevadat, a pásztorok felfedezik őket, és végeznek a megigézett farkassal. Aska pedig balerina lesz, de előtte szót fogad az édesanyjának, és többé nem csavarog egyedül az erdőben.

Író: Ivo Andrić, Zalán Tibor; díszlet: Szasa Senkovity; jelmez: Papp Janó; kor.: Kerekes Judit; zene: ifj. Kucsera Géza; rendező: Hernyák György; főszereplők: Gál Elvira, Fehér Tímea, Bányai Ágota, Katkó Ferenc

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.