gyerek

"Az élmény befogadása belső nyugalmat kíván"

2013.05.02. 07:22
Ajánlom
A húszéves Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok MeseMuzsika címmel iskoláskorú gyermekeknek szóló sorozatot indított az A38 Hajó kiállítóterében. Az első sikeres program után az együttes alapítója, Szászné Réger Judit a képzeletet felszabadító mese és zene élményéről, valamint a program létrejöttéről mesélt a Bóbitának. INTERJÚ

- Hogyan kapcsolódott az 1992-ben alapított Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok profiljába a zenei nevelés?

- Egészen sajátos dolog, ahogy egy kamarazenekar kialakul, hiszen a tagjai mindig valamilyen idea köré rendeződve állnak össze egy csoporttá. Mi húsz év alatt egy vegyes kis társaságból abszolút professzionális zenekarrá váltunk, melynek a koncertjeit a Bartók Rádió rendszeresen felveszi és közvetíti. A zenekart nagyon nyitott és szociálisan érzékeny muzsikusok alkotják, ezért a mi eredeti ideánkba beletartozott az is, hogy nemcsak hangversenytermekben, hanem - a közönségnevelés szándékával - iskolákban is adunk koncerteket. Eleinte Budapest különböző iskoláiba mentünk, később ez a nyolcadik kerületre korlátozódott, mert az ottani iskolák vannak a legnehezebb helyzetben. Én magam hegedűtanár vagyok, és több mint negyven éve dolgozom a Józsefvárosi Zeneiskolában tanszékvezetőként. Ott személyesen is megtapasztalom, hogyan változtak meg a gyerekek az elmúlt húsz év alatt.

- Milyen változásokat érzékel?

- Nemcsak a gyerekek, az iskolarendszer is megváltozott. Visszaszorult a Kodály-módszer, és ezzel együtt eltűnt az a bizonyos zenei nevelés is, amit Kodály már a gyermek megfoganásának első napjától elképzelt. Sajnos, az derült ki a felvételiken, hogy a gyerekek többsége nem tud elénekelni egy dalt, és szóban is nehezen fejezi ki magát. A zenekarral sokat jártunk a kerület hátrányos helyzetű iskoláiba, és kerestük a módját, hogy mivel lehetne a hátrányokkal induló gyerekeket az érzelmeikre és a képzeletükre hatva megnyitni és fejleszteni.

- Az A38-on életre hívott MeseMuzsika programnak tehát már voltak előzményei az iskolákban?

- Igen, a MeseMuzsika alapötletét már szeptemberben elkezdtem megvalósítani. Pressing Lajos népmese-elemzései gyújtották be az agyamat, ennek kapcsán jutott eszembe, hogy a meséket valamiképp kombinálni kellene a zenével. A zenehallgatást ugyanis a mesehallgatáshoz és meseértéshez hasonló folyamatnak tartom, mindkettő belső nyugalmat és koncentrációt kíván a befogadótól. A mesékkel és a hagyományos énekóráktól eltérő zenei tapasztalatokkal a gyerek képzeletvilágát, a kreativitását lehet játékba hozni még az olyan diákoknál is, akik egyébként más területen rosszul teljesítenek. A foglalkozások során kiderült, hogy szívesen vesznek részt a játékban, és az annyira megmozgatja őket, hogy még a szűkös szókészlettel rendelkező gyerek is mesét akar mondani. Alkalmanként mozgással egybekötött ritmikai játékok is társultak mindehhez. A zenedarabok előadása után muzsikusaink hangszerbemutatót tartottak, így a gyerekek közvetlen közelből vehették szemügyre a megszólaltatott eszközöket. Az ilyen foglalkozásokon sokkal inkább felszabadulnak, mint a kötöttebb keretek között zajló tanórákon.

- A Mesemuzsikában tehát a zene és a mese élménye kapcsolódik össze. Hogyan lett az A38 a műsorok helyszíne?

- Az egyik fő szponzorunknak, a Magyar Fejlesztési Banknak - ahol sok zeneszerető ember dolgozik -, megtetszett ez a programötlet. Ők ajánlották a helyszínt. Az A38 Hajó remek adottságokkal rendelkezik, szó szerint mesés helyszín. Csodás a Dunán lebegni és közben érezni a folyó áramlását, ráadásul mindennek erős, pozitív szimbolikája van.

- Milyen részekből áll össze a műsor, milyen tematikára építették fel a programsorozatot?

- A programot mindig egy figyelemre hangoló, rövid zenedarabbal kezdjük, amit kis összefoglaló követ arról, hogy milyen területeket fogunk érinteni. A programsorozat elején abból az alapkérdésből akartam kiindulni, hogy mi a hang. A legkisebb egységig és egészen az ősemberig megyünk vissza, amikor még nem volt semmi, csak a természet. Ugyanis a zene a madárhangból ered, amelyben már megjelennek a szabályszerű hangközök és a hangrendszer. A két közreműködő, Berecz András és Szőke Szabolcs régi barátunk - ők állandó vendégei lesznek a MeseMuzsikának. Mivel a hangszertörténetet az alapoktól kezdjük, ezért Szőke Szabolcs az első alkalomra a legkezdetlegesebb, egyhúros hangszereit hozta el és azokon szemléltette, hogyan lehet rajtuk hangot képezni. Ezt követte Berecz András, aki lenyűgöző módon érti azt a mesevilágot, amellyel én a zenét ötvözni szeretném. Bármikor képes olyan mesét előadni, amely illik az adott helyhez és szituációhoz. Ez alkalommal egy remek történettel azt példázta, hogy a zene  csak akkor tölti be hivatását, ha lélek szól belőle. Zenekarunk ezután játszotta el Boccherini Éjszakai őrjárat Madridban című darabját, mely nemcsak elmesélt egy történetet, hanem a vonósjáték sokféle lehetőségét is bemutatta. A közönség korosztályát nem határoztuk meg előre. Többségében három és tíz év közötti gyerekek jöttek el, ami a zenei fogékonyság szempontjából a legjobb életkor. Felnőtt kísérőikkel együtt, láthatóan nagyon élvezték a műsort.

- Miben tér el ez a családi zenei program más - például a MüPa által kínált - gyerekeknek szóló műsoroktól?

- Az egyik legfontosabb, hogy egy lépésről-lépésre építkező hangszertörténeti áttekintést kapnak, amiben a zenei elvet érthetik meg. A másik fontos tényező, maga a mese, ami ebben a kombinációban újdonságnak számít.

- Mennyire interaktív a program?

- A gyerekek kérhetnek, hozzászólhatnak, kérdezhetnek, és a műsor után minden hangszert kipróbálhatnak. Szőke Szabolcs tanítgatta is őket, a végén alig akarták őt hazaengedni. A gyerekek nagyon nyitottak, és az őket elkísérő felnőttek is. Egy-egy ilyen alkalom még a tehetségkutatásra is alkalmas: a múltkor, például, egy négyéves kisfiú olyan profin húzta a vonót, hogy a szüleit is meglepte vele.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.