gyerek

Az utcazenéléstől George Bensonig

2014.10.01. 07:02
Ajánlom
A nevét itthon még csak a szűk szakmai közönség ismeri, miközben külföldön már olyan zenei nagyságok akarnak játszani vele, mint a legendás George Benson és Quincy Jones. A Felvidékről származó, Írországban élő tizenhét éves Andreas Varady jazzgitáros a leghíresebb színpadokon is fellépett már, pedig karrierje még csak most indul el igazán. MAGAZIN

Több üzenetváltás után sem sikerült könnyen elcsípnünk egymást, mert Andreas országról országra jár koncertezni. Az interjúra várva könnyebben nyomon követhettem több ezres Facebook rajongói oldalán, mivel ott mindig látni, épp merre jár a világban. Érthető, hogy nem marad sok ideje, azokban a napokban például a New York-i Blue Note vendégeként lép fel - amely nemcsak a nagyhírű lemezkiadó márkaneve, de az egyik legismertebb jazzklub is egyben. Ezzel párhuzamosan jelentette meg augusztusban Andreas Varady címmel önálló stúdióalbumát is, amit szintén nem kisebb cég jegyez, mint a Verve Records, ami a világ legnagyobb jazzfelvétel-gyűjteményével rendelkezik, és olyan sztárok albumait adta ki többek közt, mint Louis Armstrong, John Coltrane és Diana Krall.

Magyarul kezdjük a beszélgetésünket, majd egy kétnyelvű párbeszéd lesz belőle, mert ahogy a bemutatkozásnál is inkább az Andreast használja, úgy a nyelvek közül is az angollal fejezi ki magát jobban. Andreas kilencéves koráig élte egy átlagos iskolás gyerek életét, miközben zenész édesapjától otthon sajátította el a gitározást. A családi hétköznapokban szívta magába a zenét, a gitár négyéves korától kezdve szinte mindig a kezében volt. Zeneiskolába nem járt, azután sem, hogy a család Írországba költözött. Az idegen környezettel együtt sok változást is meg kellett szoknia, de ez biztosított számára nyitott gondolkodást is. Andreas ízlése sosem korlátozódott kizárólag a jazzre, már az elejétől fogva zenei mindenevő volt. Ugyanúgy érdeklődve hallgatja a Disclosure és a Skrillex elektronikus bulizenéit, mint a jazzklasszikusnak számító Django Reinhardt és George Benson gitárjátékát.

A nemzetközi jazzvilágban való felbukkanása sem mondható éppen hagyományosnak: zenei ismeretségeire az édesapjával közös utcazenélésen keresztül tett szert. Ott találkozott zenészekkel, koncertszervezőkkel, és a köztéri hírnév egyre több hivatalos fellépést hozott számukra. Két évvel később az ír zenész-producer David Lyttle karolta fel, akivel Questions címmel első albumát készítette. Lyttle-nek és a Youtube-ra feltöltött sok zenei videónak köszönhetően Andreasra sorban[SI1]  figyeltek fel, egyre többet lépett fel klubokban, fesztiválokon, tizenhárom évesen pedig a legfiatalabb zenészként szerepelt a híres londoni Ronnie Scott's jazzklub színpadán. Andreas iránt egyre több ismert zenész kezdett érdeklődni, így vezetett el az útja a huszonhétszeres Grammy-díjas Quincy Jones amerikai zenész-producerig is. A szerencse mellett elsősorban tehetsége és ambiciózussága segítette hozzá, hogy zenekarával együtt meghívják a Montreux-i Jazzfesztiválra, és ott elinduljon a világhírnév felé. A svájci jazzfesztivál atyjaként tisztelt, másfél éve síbalesetben elhunyt Claude Nobs 2012-ben nem csak meghívta Andreast, hanem megmutatta a videóját Quincy Jonesnak is, aki aztán a fesztiválon saját műsorában szerepeltette az akkor már édesapjával és öccsével trióban játszó fiatal gitárost. A további siker pedig nem maradt el.

Andreas egy biztosnak mondható nemzetközi karrierre bólintott rá, amikor a fesztivál után aláírta a szerződést az őt megkereső és menedzselni kívánó Quincy Jonesszal. A Quincy Jones Productions koncerteket, hátteret biztosít és tanácsokat ad a zenésznek, és nem mellékesen ők vitték el a Verve Records-hoz is, akik 2014 nyarán kiadták új albumát, amihez már a híres kiadóval járó széles körű publicitás is hozzátartozott. Az iskolát egy évvel ezelőtt - legalábbis átmenetileg - abbahagyta, mondván, egy-egy világsztárral közös fellépését nem halaszthatja el egy másnapi esszé miatt. Elmondása szerint ez a nagy siker nem egy tervezett út volt, a dolgok egyszerűen csak haladtak maguktól előre. Arra a kérdésre, milyen érzés volt, hogy tizenöt évesen maga Quincy Jones akart vele dolgozni, azt válaszolja: „Nagyon izgalmas és szédítő volt Montreux-ben fellépni, akkor szóba is került egy szerződés, de amikor négy-öt hónappal később valóban megkerestek, és aláírtuk a papírokat, akkor éreztem, hogy egy igazi álom vált valóra". Az amerikai producerrel való közös munka miatt a családdal együtt hamarosan Los Angelesbe költöznek.

Mindeközben Andreas egy másik álma is teljesült nemrég: a zenéjére régóta nagy hatást gyakorló világsztárral, George Bensonnal közös koncerten léphetett fel Párizsban, Bécsben, majd Washingtonban. Neve nem eldugott előzenekarként húzódott meg, hanem nagy, piros betűkkel szerepelt a gitárlegenda koncertplakátjain: Andreas Varady. Ideje tehát ezt a sztárnevet itthon is megjegyezni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.