gyerek

Az utcazenéléstől George Bensonig

2014.10.01. 07:02
Ajánlom
A nevét itthon még csak a szűk szakmai közönség ismeri, miközben külföldön már olyan zenei nagyságok akarnak játszani vele, mint a legendás George Benson és Quincy Jones. A Felvidékről származó, Írországban élő tizenhét éves Andreas Varady jazzgitáros a leghíresebb színpadokon is fellépett már, pedig karrierje még csak most indul el igazán. MAGAZIN

Több üzenetváltás után sem sikerült könnyen elcsípnünk egymást, mert Andreas országról országra jár koncertezni. Az interjúra várva könnyebben nyomon követhettem több ezres Facebook rajongói oldalán, mivel ott mindig látni, épp merre jár a világban. Érthető, hogy nem marad sok ideje, azokban a napokban például a New York-i Blue Note vendégeként lép fel - amely nemcsak a nagyhírű lemezkiadó márkaneve, de az egyik legismertebb jazzklub is egyben. Ezzel párhuzamosan jelentette meg augusztusban Andreas Varady címmel önálló stúdióalbumát is, amit szintén nem kisebb cég jegyez, mint a Verve Records, ami a világ legnagyobb jazzfelvétel-gyűjteményével rendelkezik, és olyan sztárok albumait adta ki többek közt, mint Louis Armstrong, John Coltrane és Diana Krall.

Magyarul kezdjük a beszélgetésünket, majd egy kétnyelvű párbeszéd lesz belőle, mert ahogy a bemutatkozásnál is inkább az Andreast használja, úgy a nyelvek közül is az angollal fejezi ki magát jobban. Andreas kilencéves koráig élte egy átlagos iskolás gyerek életét, miközben zenész édesapjától otthon sajátította el a gitározást. A családi hétköznapokban szívta magába a zenét, a gitár négyéves korától kezdve szinte mindig a kezében volt. Zeneiskolába nem járt, azután sem, hogy a család Írországba költözött. Az idegen környezettel együtt sok változást is meg kellett szoknia, de ez biztosított számára nyitott gondolkodást is. Andreas ízlése sosem korlátozódott kizárólag a jazzre, már az elejétől fogva zenei mindenevő volt. Ugyanúgy érdeklődve hallgatja a Disclosure és a Skrillex elektronikus bulizenéit, mint a jazzklasszikusnak számító Django Reinhardt és George Benson gitárjátékát.

A nemzetközi jazzvilágban való felbukkanása sem mondható éppen hagyományosnak: zenei ismeretségeire az édesapjával közös utcazenélésen keresztül tett szert. Ott találkozott zenészekkel, koncertszervezőkkel, és a köztéri hírnév egyre több hivatalos fellépést hozott számukra. Két évvel később az ír zenész-producer David Lyttle karolta fel, akivel Questions címmel első albumát készítette. Lyttle-nek és a Youtube-ra feltöltött sok zenei videónak köszönhetően Andreasra sorban[SI1]  figyeltek fel, egyre többet lépett fel klubokban, fesztiválokon, tizenhárom évesen pedig a legfiatalabb zenészként szerepelt a híres londoni Ronnie Scott's jazzklub színpadán. Andreas iránt egyre több ismert zenész kezdett érdeklődni, így vezetett el az útja a huszonhétszeres Grammy-díjas Quincy Jones amerikai zenész-producerig is. A szerencse mellett elsősorban tehetsége és ambiciózussága segítette hozzá, hogy zenekarával együtt meghívják a Montreux-i Jazzfesztiválra, és ott elinduljon a világhírnév felé. A svájci jazzfesztivál atyjaként tisztelt, másfél éve síbalesetben elhunyt Claude Nobs 2012-ben nem csak meghívta Andreast, hanem megmutatta a videóját Quincy Jonesnak is, aki aztán a fesztiválon saját műsorában szerepeltette az akkor már édesapjával és öccsével trióban játszó fiatal gitárost. A további siker pedig nem maradt el.

Andreas egy biztosnak mondható nemzetközi karrierre bólintott rá, amikor a fesztivál után aláírta a szerződést az őt megkereső és menedzselni kívánó Quincy Jonesszal. A Quincy Jones Productions koncerteket, hátteret biztosít és tanácsokat ad a zenésznek, és nem mellékesen ők vitték el a Verve Records-hoz is, akik 2014 nyarán kiadták új albumát, amihez már a híres kiadóval járó széles körű publicitás is hozzátartozott. Az iskolát egy évvel ezelőtt - legalábbis átmenetileg - abbahagyta, mondván, egy-egy világsztárral közös fellépését nem halaszthatja el egy másnapi esszé miatt. Elmondása szerint ez a nagy siker nem egy tervezett út volt, a dolgok egyszerűen csak haladtak maguktól előre. Arra a kérdésre, milyen érzés volt, hogy tizenöt évesen maga Quincy Jones akart vele dolgozni, azt válaszolja: „Nagyon izgalmas és szédítő volt Montreux-ben fellépni, akkor szóba is került egy szerződés, de amikor négy-öt hónappal később valóban megkerestek, és aláírtuk a papírokat, akkor éreztem, hogy egy igazi álom vált valóra". Az amerikai producerrel való közös munka miatt a családdal együtt hamarosan Los Angelesbe költöznek.

Mindeközben Andreas egy másik álma is teljesült nemrég: a zenéjére régóta nagy hatást gyakorló világsztárral, George Bensonnal közös koncerten léphetett fel Párizsban, Bécsben, majd Washingtonban. Neve nem eldugott előzenekarként húzódott meg, hanem nagy, piros betűkkel szerepelt a gitárlegenda koncertplakátjain: Andreas Varady. Ideje tehát ezt a sztárnevet itthon is megjegyezni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.