gyerek

Az utcazenéléstől George Bensonig

2014.10.01. 07:02
Ajánlom
A nevét itthon még csak a szűk szakmai közönség ismeri, miközben külföldön már olyan zenei nagyságok akarnak játszani vele, mint a legendás George Benson és Quincy Jones. A Felvidékről származó, Írországban élő tizenhét éves Andreas Varady jazzgitáros a leghíresebb színpadokon is fellépett már, pedig karrierje még csak most indul el igazán. MAGAZIN

Több üzenetváltás után sem sikerült könnyen elcsípnünk egymást, mert Andreas országról országra jár koncertezni. Az interjúra várva könnyebben nyomon követhettem több ezres Facebook rajongói oldalán, mivel ott mindig látni, épp merre jár a világban. Érthető, hogy nem marad sok ideje, azokban a napokban például a New York-i Blue Note vendégeként lép fel - amely nemcsak a nagyhírű lemezkiadó márkaneve, de az egyik legismertebb jazzklub is egyben. Ezzel párhuzamosan jelentette meg augusztusban Andreas Varady címmel önálló stúdióalbumát is, amit szintén nem kisebb cég jegyez, mint a Verve Records, ami a világ legnagyobb jazzfelvétel-gyűjteményével rendelkezik, és olyan sztárok albumait adta ki többek közt, mint Louis Armstrong, John Coltrane és Diana Krall.

Magyarul kezdjük a beszélgetésünket, majd egy kétnyelvű párbeszéd lesz belőle, mert ahogy a bemutatkozásnál is inkább az Andreast használja, úgy a nyelvek közül is az angollal fejezi ki magát jobban. Andreas kilencéves koráig élte egy átlagos iskolás gyerek életét, miközben zenész édesapjától otthon sajátította el a gitározást. A családi hétköznapokban szívta magába a zenét, a gitár négyéves korától kezdve szinte mindig a kezében volt. Zeneiskolába nem járt, azután sem, hogy a család Írországba költözött. Az idegen környezettel együtt sok változást is meg kellett szoknia, de ez biztosított számára nyitott gondolkodást is. Andreas ízlése sosem korlátozódott kizárólag a jazzre, már az elejétől fogva zenei mindenevő volt. Ugyanúgy érdeklődve hallgatja a Disclosure és a Skrillex elektronikus bulizenéit, mint a jazzklasszikusnak számító Django Reinhardt és George Benson gitárjátékát.

A nemzetközi jazzvilágban való felbukkanása sem mondható éppen hagyományosnak: zenei ismeretségeire az édesapjával közös utcazenélésen keresztül tett szert. Ott találkozott zenészekkel, koncertszervezőkkel, és a köztéri hírnév egyre több hivatalos fellépést hozott számukra. Két évvel később az ír zenész-producer David Lyttle karolta fel, akivel Questions címmel első albumát készítette. Lyttle-nek és a Youtube-ra feltöltött sok zenei videónak köszönhetően Andreasra sorban[SI1]  figyeltek fel, egyre többet lépett fel klubokban, fesztiválokon, tizenhárom évesen pedig a legfiatalabb zenészként szerepelt a híres londoni Ronnie Scott's jazzklub színpadán. Andreas iránt egyre több ismert zenész kezdett érdeklődni, így vezetett el az útja a huszonhétszeres Grammy-díjas Quincy Jones amerikai zenész-producerig is. A szerencse mellett elsősorban tehetsége és ambiciózussága segítette hozzá, hogy zenekarával együtt meghívják a Montreux-i Jazzfesztiválra, és ott elinduljon a világhírnév felé. A svájci jazzfesztivál atyjaként tisztelt, másfél éve síbalesetben elhunyt Claude Nobs 2012-ben nem csak meghívta Andreast, hanem megmutatta a videóját Quincy Jonesnak is, aki aztán a fesztiválon saját műsorában szerepeltette az akkor már édesapjával és öccsével trióban játszó fiatal gitárost. A további siker pedig nem maradt el.

Andreas egy biztosnak mondható nemzetközi karrierre bólintott rá, amikor a fesztivál után aláírta a szerződést az őt megkereső és menedzselni kívánó Quincy Jonesszal. A Quincy Jones Productions koncerteket, hátteret biztosít és tanácsokat ad a zenésznek, és nem mellékesen ők vitték el a Verve Records-hoz is, akik 2014 nyarán kiadták új albumát, amihez már a híres kiadóval járó széles körű publicitás is hozzátartozott. Az iskolát egy évvel ezelőtt - legalábbis átmenetileg - abbahagyta, mondván, egy-egy világsztárral közös fellépését nem halaszthatja el egy másnapi esszé miatt. Elmondása szerint ez a nagy siker nem egy tervezett út volt, a dolgok egyszerűen csak haladtak maguktól előre. Arra a kérdésre, milyen érzés volt, hogy tizenöt évesen maga Quincy Jones akart vele dolgozni, azt válaszolja: „Nagyon izgalmas és szédítő volt Montreux-ben fellépni, akkor szóba is került egy szerződés, de amikor négy-öt hónappal később valóban megkerestek, és aláírtuk a papírokat, akkor éreztem, hogy egy igazi álom vált valóra". Az amerikai producerrel való közös munka miatt a családdal együtt hamarosan Los Angelesbe költöznek.

Mindeközben Andreas egy másik álma is teljesült nemrég: a zenéjére régóta nagy hatást gyakorló világsztárral, George Bensonnal közös koncerten léphetett fel Párizsban, Bécsben, majd Washingtonban. Neve nem eldugott előzenekarként húzódott meg, hanem nagy, piros betűkkel szerepelt a gitárlegenda koncertplakátjain: Andreas Varady. Ideje tehát ezt a sztárnevet itthon is megjegyezni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Színház

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.