gyerek

Biennálé mindenkinek

2010.05.01. 09:17
Ajánlom
Konferencia és szeminárium a szakmának, könyvvásár, rajzfilmvetítés, kiállítás, színházi előadások benn, aszfaltrajzolás, utcaszínház, táncprogram kinn.

A Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléja hivatalosan május 3-án kezdődik, de már 2-án találkoznak a régió fesztiválszervezői, hogy megvitassák tapasztalataikat. A szakmai rendezvények közül kiemelkedik egy szeminárium, amelynek témája az egyszerű színházi gesztusok, különösen a tekintet fontossága és a testnyelv kutatása, dr. Király Ildikó pszichológus szemináriuma, aki elkötelezett híve annak, hogy a legkisebb gyerekek is aktív és értő befogadói a képességeikhez illesztett művészeti alkotásoknak. A színházak képviselői tapasztalataikat megosztva arra keresik a választ, hogyan lesz a jövő közönségéből színháznéző.

A versenyelőadásokon és a legkisebbeknek szóló Small Size program mellett az ifjúsági korosztálynak készült produkciók is vendégeskednek Kaposváron a Biennálé alatt. A Chimo: Lila története Párizs külvárosában játszódi, a Kikatt pedig egy bukásra álló diák és egy bukásra álló tanárnő egy ütéssel kezdődő és két ütéssel végződő története. (Mindkét előadás a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházból érkezik.) Nyolc év fölöttieknek javasolják a német Theaterhaus Ensemble Hófehérke-feldolgozását, 12 évesnél idősebbeknek az osztrák Karin Schäffer Figuren Theater marionettbáb-előadását arról, hogy mi történk akkor, ha a bábok rádöbbennek arra, hogy nincsen életük, hogy nincs senki felettük. Méhes Csaba és a Brass in the Five fergeteges cirkuszi előadásában egy minden-lében-kanál porondmester irányítát, aki vakmerő hangszeridomárként öt rézfúvós hangszert szelídít meg, hogy aztán a legkülönbözőbb mutatványokkal szórakoztassa a nagyérdeműt.

Kevesek előtt ismert, hogy a második világháború után komoly bábos élet alakult ki Kaposváron, létrejött egy rövid életű állandó állami bábszínház is az ötvenes években, majd virágzott az amatőr bábmozgalom. Négy alkotó, Büky Béla, Gáts Tibor, Gátsné Solymos Neszta és Szabó Gyuláné (Scheer Lujza) munkássága ismerhető meg a kiállításon, valamint a 2002-től Kaposváron kétévente megrendezett Gyermekszínházi Biennálé díjazott előadásait mutatják be.

A Fő utcán és a Múzeum Színpadon lesz aszfaltrajzolás, gólyalábas felvonulás, táncház. kipróbálható a bábozás, fellép Pályi János, Écsi Gyöngyi, Bartha Tóni, a Ládafia és a Ziránó Színház, ott lesznek a Szárnyas Sárkányok, a fesztiválzáró napon pedig koncertet ad a Makám.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.