gyerek

"Boldogság érezni a kicsik figyelmét"

2015.03.30. 13:50
Ajánlom
A színház a legkisebbeké is, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy január végén egy egész fesztivált szentelnek a csecsemőszínházi előadásoknak a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban. A műfaj meghonosításáról, a Small Size Napok programjáról és a Kolibri jövőjéről az igazgatót, Novák Jánost kérdezte a Bóbitanet.hu.

- A Kolibri Színház mindig is a kísérletezés terepe volt: 2005-ben például itt mutatták be az első csecsemőszínházi előadást, a TODÁ-t. Hogyan találtak rá erre a műfajra?

- Talán inkább úgy mondhatnánk, hogy a műfaj talált ránk. Egyszer felhívtak egy északi országból - nem is nagyon figyeltem, honnan -, hogy akarunk-e együttműködni velük egy hároméves projektben. Norvégok voltak, akik a "Glitterbird - művészet a legkisebbeknek" együttműködés keretében 0-3 éveseknek szerettek volna előadásokat csinálni. Kicsit megrémültem, mert akkoriban szinte axióma volt, amiben minden hazai pszichológus és színházi szakember egyetértett: hogy öt éves kor alatt gyereket színházba vinni veszélyes, mert számukra még túl erősek a fény- és hanghatások, ijesztő a sötétség, így kellemetlen emlék lehet nekik egy életre. Ijedtségemet látva, a szervezők lejátszottak egy saját, csecsemőszínházi előadásukról készült felvételt. A képeket nézve erős hatással volt rám a gyereküket átölelő szülők boldogsága és büszkesége, ahogy a játékra koncentráló kicsinyeikkel nézték a mozgásszínházi előadást. Így rövid idő alatt Saulusból Paulusszá változtam: művész társainkkal lelkesen láttunk hozzá az első magyar csecsemőszínházi előadások elkészítéséhez. Ebből a másfél-két éves próbaperiódusból született meg a TODA, amit azóta is műsoron tartunk, de közben bejártuk vele Japánt, Törökországot és Európa szinte minden városát.

- Miért fontos, hogy már ez az apró korosztály is járjon színházba?

- Először is: miért fontos a színház? Fel lehet nőni színházi élmény nélkül is, de azoknak az élete mindenképpen örömtelibb, teljesebb lesz, akik már gyerekkorukban is láthatnak életkoruknak megfelelő, értékes előadásokat. A színházi élmény gazdagabbá teszi az életünket, mind érzelmileg, mind egyfajta közösségi örömforrásként. Csecsemőkorban a színház a világ megismerésének fontos területe, a sűrített valóság megragadja a kicsik figyelmét, az egymást erősítő hatások segítik megérteni, átérezni a látottakat. Az élmény hatására hamarabb kezdenek beszélni és gazdagabb szókincsük lesz. Amit látnak, mélyen bevésődik a lelkükbe, az emlékezetükbe és ez az élmény később is előhívható, megalapozza egész emberré válásukat. Kell ennél szebb dolog, mint olyasmit létrehozni, ami épít, gazdagabbá tesz minket? Nekünk, alkotóknak is boldogság érezni a kicsik figyelmét, hökkenéseiket, kacagásukat, ahogy rácsodálkoznak arra a világra, amit mi teremtettünk. Csodálatos dolgok vannak a kezünkben, és ha jól használjuk őket, leírhatatlan az öröm, amit együtt élnek át kicsik és nagyok, nézők és az alkotók.

 - Az elnevezés kicsit megtévesztő, hiszen nem csak 0-1 éves korig, hanem akár 3-4-5 éveseknek is szólhatnak ezek az előadások...

- Eleinte sokan nem szerették, hogy műfajteremtő előadásainkat csecsemőszínháznak neveztük el.  Akkoriban azért ragaszkodtam ehhez, mert, ha tíz éve csak annyit mondok, hogy "színház a legkisebbeknek", akkor az automatikusan azt jelentette volna, hogy négy évtől felfelé várjuk a gyerekeket. Főként tehát a pontos tájékoztatást szolgálta az elnevezés. Természetesen, ha a korosztály szemszögéből vizsgáljuk, akkor ez a 0-3 évesek csoportjára sem teljesen igaz. Ma már helytállóbb a 0-6 évig terjedő korcsoportokat egymásba foglaló "színház a legkisebbeknek" meghatározás, amibe a csecsemők ugyanúgy beleértendők, mint a 2-4 év közötti tipegők, vagy a 3-6 éves óvodások.  A Kolibriben igyekszünk nézőinket pontosan tájékoztatni arról melyik korcsoportnak ajánljuk egyes darabjainkat. Akik hozzánk jönnek, bízhatnak abban, hogy mindig megtalálhatják gyermekük számára az életkoruknak legmegfelelőbb előadásokat.

- Létezik alsó korhatár, vagy akár már egy pár hónapos babával is lehet jönni?

- Nincs, a fél év alatti babáknál maximum az fordulhat elő, hogy elalszik, ha már elfáradt a figyelme, de őt is bátran el lehet hozni. A kisebb ijedtségeket az ölbe vevés, a cumi, vagy egy korty tea hamar orvosolja.

- Hogyan lehet lekötni egy pár hónapos csecsemőt egy színházi előadással? Feltétlenül interaktívnak is kell lennie?

- A legkisebbek reakciója a figyelem. Az óvodás visszadobja a labdát, de a csecsemő még nem. Ha kézbe veszi, esetleg megrágja, vagy magához szorítja. Lényegében minden interaktív, ami a színházban történik - a csecsemőknél pedig ez azon múlik, milyen intenzív figyelemmel követik a játékot. A kicsik figyelme az előadókra is hat, az ő játékukat is befolyásolja, ebben a körben ezt jelenti az interaktivitás. A figyelem megragadásának eszköze, a mozgások és zenei elemek összekapcsolása, a történések periodikus ismétlődése. Ezek segítik őket abban, hogy részesei legyenek a játéknak. Fontos, hogy ne legyen számukra túl hosszú az előadás, és ne érjen hirtelen véget. Az előadások integráns része, hogy a színpadi játékot követően maguk is kipróbálhassák, kézbe vehessék, megtapinthassák, megízlelhessék a tárgyakat, kellékeket. Hiszen a több érzék bekapcsolása ebben a korban a megismeréshez tartozik, kiegészíti, elmélyíti a színpadi történések hatását.

- Hogyan zajlik egy ilyen előadás?

- Sokféle csecsemőszínház van. Nálunk többnyire harminc perc hosszúságú egy-egy előadás, és negyedóra, húsz perc, amikor a kicsik maguk is kipróbálhatják a dolgokat, együtt játszhatnak a szüleikkel és a művészekkel. A Kolibriben kisebb körben, 50-60 néző előtt játszunk, de turnékon 150-200 gyerek előtt is jól működnek előadásaink. A külföldi vendégszerepléseinken ugyanolyan örömmel fogadják játékunkat, mint a hazai előadásokon.

 Milyenek a szülők visszajelzései?

- Egyszerű a képlet: amikor látom, hogy a gyerekem boldog, az az én örömömet megsokszorozza. Hogy együtt fedezhetjük fel a világot a legkisebbekkel, az alig hasonlítható más színházi élményhez. Ennyi boldog felnőttet színházi előadáson nem láttam még, mint a csecsemőszínházban. A szülőnek a hétköznapokban ezernyi gonddal kell megbirkóznia, ha jól akarja ellátni, nevelni kicsinyét. A színház kilépést jelent a hétköznapokból, olyan élményt, amire később játék, mese alkalmával mindenkinek jó visszaemlékezni.

- Egy egész fesztivál szólt a csecsemőszínházról: a Small Size Napok, amelyet január 30. és február 1. között tartottak a Kolibriben.

- Nagy szerencsékre 2009-2014 között 11 országgal közösen részt vehettünk a Small Size - Big Citizens nemzetközi színházi együttműködésben, melynek keretében a TODA után, új produkciókat készíthettünk ennek a korosztálynak (például a Tekergőt, a Pont, pont vesszőcskét és a Kippkopp gyermekeit is - a szerk.). Sok országba tudtuk elvinni előadásainkat, de ezekben az években Győrtől Kecskemétig itthon is a legtöbb bábszínház kedvet kapott, hogy a legkisebbeknek is játsszon és sok, magas színvonalú csecsemőszínházi előadás született. 2015-ben, alighogy befejeztük az együttműködést, újabb négy éves lehetőséget kaptunk a folytatásra. A Small Size-projektben 15 ország 17 társulatának együttműködésével fesztiválok, új darabok bemutatói, szakmai konferenciák várnak ránk. Ennek első lépése volt a Small Size Napok. Zárójelben mondom, hogy ősszel majd Győrben rendezünk Small Size-fesztivált magyar és külföldi előadásokkal, szakmai konferenciával. Most főként a Kolibri Színház legkisebbeknek szóló darabjaiból volt válogatás, illetve meghívtuk a veszprémi Kabóca és a kecskeméti Ciróka Bábszínház egy-egy előadását is.

 Az előadások mellett pedig workshopot is hirdettek, Zene a gyerekszínházban címmel. Pontosan miről szólt és kiknek a jelentkezését várták a programra?

- Ingyenesen, de előjegyzéssel lehetett jelentkezni óvónőknek, tanároknak, színházi embereknek és minden érdeklődőnek a programra. Először tavaly, Varsóban, az ASSITEJ Gyermekszínházi Világtalálkozón tartottam meg ezt az előadást, melyben a színházi zene különféle alkalmazási lehetőségeiről beszéltem, hogyan tükröződik ez a sokféle lehetőség színházunk repertoárjában. Mostani előadásomat a zene a csecsemőszínházi előadásokban betöltött különleges szerepe indokolta. A zenei hatások fantasztikus erejéről beszéltem, amelyek már a megszületés előtt, a mama pocakjában is hatnak a kicsinyekre. Valamint arról, hogy a mozgásnak, a zenének az összekapcsolódása mennyire természetes, fontos és mennyire mélyen emberi adottságunk. 

- A Kolibri Színházat alapítása óta Ön vezeti és idén ismét benyújtotta a pályázatát. Hogyan képzeli el ennek az intézménynek a jövőjét?

- Van az a jövő, amit én szeretnék megvalósítani és van, amit az képzel el, aki szintén beadta a pályázatot - a fenntartó által felkért kuratórium fog dönteni arról, hogy melyik terv válhat valóra. Ami minket illet (itt azért indokolt a többes szám, mert terveimet a társulattal és alkotótársaimmal együtt szeretnénk valóra váltani), két újító kezdeményezést is elindítottunk idén. Az egyik a most induló Small Size, a másik a Platform shift+, amelynek keretében a kamaszoknak készítünk majd új bemutatókat. Itt azt tűztük ki célul, hogy az Y-generáció által használt social media, a digitális játékok és a közösségi háló hatásait úgy használjuk előadásainkban, hogy kedvet csináljunk a fiataloknak a színházba járáshoz. Meg kell találnunk ehhez a korosztályhoz is a kulcsot: a jövő színházba járó közönsége azokból lesz, akiket már gyermekkorukban is örömmel tölt el a színházlátogatás. Ha valakit korán elriasztanak ettől a műfajtól, vagy nem tanulja meg a színházi előadások nyelvét, kevesebb kulturális kincshez tud hozzáférni felnőtt korában. A mi színházunk az operától a musicalen át a táncszínházig, magyar klasszikusoktól a nemzetközi sikerekig sokféle műfajjal szeretné megismertetni a fiatalokat 0-tól egészen 18 éves korig. A fő feladat tehát az, hogy örömet szerezzünk és értékeket közvetítsünk - ha lehetőséget kapok rá, ezt a hivatásomat szeretném folytatni.

Az interjú 2015. január 25-én jelent meg a Bóbitaneten.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.