gyerek

Családi fesztiválprogramok a hétvégére

2011.08.03. 11:46
Ajánlom
Körbenéztünk az országban, és azt láttuk, Szegedtől Bánkig, Hévíztől Debrecenig, az Ördögkatlantól Kazincbarcikáig zajlanak a fesztiválok. Zene és gasztronómia, gyerekprogramok és környezettudatosság, dinnye és huszárok - meglepően sokszínű a kínálat!

Társadalmi érzékenységével és civil értékeket képviselő programokkal igyekszik kitűnni a nyári zenei fesztiválok forgatagából a csütörtökön kezdődő Bánkitó Fesztivál. A Nógrád megyei Bánkon a hajléktalanság vagy a gyöngyöspatai krízis témái mellett bringás, gyermek- és kulturális programok tucatjai, filmvetítések és koncertek is várják az érdeklődőket vasárnap estig.  Immár harmadik alkalommal települnek ki a tópartra a bringások, mert idén is lesz tekerés a tóra, szerveznek biciklis akadályversenyeket, helyismereti élményvetélkedőt, sprint és ügyességi versenyeket. A környezettudatosság jegyében mindhárom napon újrahasznosítható pohárban szolgálják fel az italokat és szelektíven gyűjtik a hulladékot a fesztivál idején. A Cellux csoport hulladékokból készülő játékai a kicsik és nagyok ökológiai tudatosságát erősítik, a családi üdülőben mindhárom napon gyermekfoglalkoztatás zajlik. A Város Mindenkié Csoport interaktív workshopot tart a hajléktalanságról, Bódis Kriszta és csapata a hétesi alkotótábor sikereit és mindennapjait mutatja be, Pásztor Eszter a bódvalenkei freskófalu foglalkoztatási projektjéről mesél, de lesz olyan beszélgetés is, amelyen a gyöngyöspatai krízist járják körül vagy azzal foglalkoznak, hogyan mobilizálhatók a fiatalok a társadalmi változás érdekében. A színházi előadások között láthatják az érdeklődők a Pelsőczy Réka rendezte Kicsi nyuszi hopp hopp című előadást vagy a rögtönzött politikai showként definiált Ünnepeink című darabot. Délutánonként tematikus filmes blokkok várják a fesztiválozókat. Izgalmas kísérlet lesz a KÖ-SZI Közösségi Színház láthatatlan színháza, amely a rendezvény bármely pontján felbukkanhat és párbeszédre invitálja a fesztiválozókat társadalmi kérdésekről anélkül, hogy azok tudatában lennének a színházi helyzetnek. Négy színpad zenei programjai közül is válogathatnak a résztvevők: a fellépők közt lesz mások mellett a Korai Öröm, a Kishúg, a Cadik Travel Agency, a Kalbata, a Realistic Crew vagy a Valovi rap, utóbbi a hétesi gyerekek formációja.

A zene és a tánc mellett a képzőművészet is szerepet kap az idei Sajóvölgyi Nemzetközi Folklór Fesztiválon, amely az észak-borsodi Kazincbarcikán és környékén várja a látogatókat szerdától. Az esemény négy napon át nyolc helyszínen kínál programokat, a fellépők öt országból érkeznek. A fesztivál nyitónapján látványos felvonulást tartanak Kazincbarcika belvárosában, ahol az összes csoport közösen mutatkozik be, majd az ünnepi esemény után mindannyian rövid ízelítőt adnak műsorukból. Idén tárlatok is színesítik a programot, szerdán matyó népviseleti kiállítás nyílik a Kisgalériában, csütörtöktől pedig a városi kiállítóteremben Laura Nillni francia szobrászművész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők Labirintus címmel. Csaknem kétszáz táncos lép majd fel a környező településeken, Sajóbábonyban, Sajószentpéteren, Berentén, Sajókazán, Bánhorvátiban és Múcsonyban. A Gruppo Folk Garazza Szicíliából érkezik, de láthatja a közönség a The Alba Country Folk Ensemble nevű román csoportot, a Petro Kuzmjak Művelődési Egyesületet Szerbiából, a török Kabatas Erkek Lisesi Halk Oyunlari Grubu elnevezésű együttest és fellépnek a hazaiak is, azaz a Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Néptánc Tanszaka és a Galagonya citerazenekar Kazincbarcikáról.

Lovagok, kardforgatók, csepűrágók, gólyalábasok, énekmondók és muzsikusok szórakoztatják a város lakóit, s csalogatják a Történelmi kavalkád elnevezésű látványos programmal a turistákat az augusztusi hétvégeken Székesfehérváron. A rendezvénysorozat kiemelkedő programja lesz az Élő-Képes Krónika, amelynek keretében szórakoztató idegenvezetésen mutatják be a város nevezetességeit, idézik fel történelmének jeles eseményeit. Látványos bemutatókat tartanak a lovagrendek, köztük az I. András Király Lovagrend, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje-Szondi György SE bajvívói, a Szabad Királyi Lovagok Egyesületének tagjai, s parádés programokkal szórakoztatják a közönséget a Fehérvári Huszár Egyesület, a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület, valamint a Csőszi Hagyományőrzők tagjai. Énekmondók, muzsikusok járják az utcákat, s lépnek színpadra, gólyalábasok, csepűrágók gondoskodnak a jókedvről. A programokat a belvárosban, valamint a Zichy-ligetben és a Szent László parkban tartják.

Katonai kürtöktől, csatakiáltásoktól, ágyú- és puskalövésektől lesznek hangosak Szeged és Szőreg utcái a hétvégén; a Tisza-parti városba csaknem kétszáz, az 1848-49-es szabadságharcot megidéző katonai hagyományőrző érkezik. A találkozó programja a pénteki toborzóval indul, majd szombaton délelőtt az újszentiváni táborhelyről az egységek bevonulnak Szegedre a díszszemlére, este pedig a találkozó leglátványosabb része, a szőregi csata újravívása következik.

A dinnyetermesztés hagyományos módszereivel és eszközeivel, a dinnyecsőszök mindennapjaival és az érett gyümölcs felismerésével ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A skanzenben, a szegedi tanya udvarán délelőtt kezdődő rendezvényen az érdeklődők megtudhatják, milyen sokféleképpen jelent meg a sárga- és a görögdinnye a hagyományos népi kultúrában. Rendeznek dinnyesúlysaccoló versenyt, amelyen az lesz a győztes, aki legpontosabban meg tudja becsülni az előtte lévő dinnye súlyát. A legbátrabbak azt is kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra alatt a gyümölcsből. Aki indulni akar, annak ideje elkezdeni tréningeznie, hiszen volt olyan év, hogy három kilogrammnál is több dinnyét kellett elfogyasztani a győzelemhez. A tanya udvarán üstben fő majd a sárgadinnyelekvár. Ehhez az érett gyümölcsöt fölkockázzák, egy kevés cukrot és egész fahéjat adnak hozzá, s mielőtt elkészülne, citromlével és a citrom reszelt héjával ízesítik. A legkisebbeket kézműves foglalkozás várja, ahol a dinnyemagfűzést és a dinnyehéjfaragást gyakorolhatják. Egy rövid színházi előadáson a dinnyecsőszről szóló jeleneteket mutatják be Kiss Lajos hódmezővásárhelyi néprajzkutató A szegény ember élete című művéből. A programok szünetében dél-alföldi muzsika szól, és a skanzen vendége lesz Tamás Gábor zöldségszobrász is, aki ezúttal dinnyéből készíti el remekműveit. A fesztivál egyik legnépszerűbb programja várhatóan az lesz, amikor megtanítják a vendégeket, miként lehet felismerni az érett dinnyét.

Koktélbárok, mixerek, zsonglőrök és tánccsoportok veszik birtokukba Debrecen belvárosát csütörtöktől csaknem három héten át. A zenei stílusok is a latin est köré szerveződnek: szamba, rumba, salsa és megannyi dél-amerikai tánchoz illő talpalávalót húznak majd a zenekarok. A virágkarneváli héttel együtt augusztus 21-én este véget érő karneválon egyebek mellett hastáncosok, mazsorettcsoportok, lemezlovasok lépnek fel, de lesznek hajszobrászok és capoeirások is minden nap késő estig.

Visszaidézik a híres ajaki menyegzőt a hét végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község nemzetközi lakodalmas és hagyományőrző fesztiválján. A messze földön híres ajaki lakodalmi ceremónia pénteken veszi kezdetét, amikor a vőlegény jegy-ingét teljes ruházatával, valamint a legénybúcsúhoz szükséges pálinkával és borral együtt elviszik a fiús házhoz.  A szombati menyegző a nősülő fiatal házánál a vőlegény kikérésével indul, s vőfély búcsúztatja el szüleitől, rokonságától, majd a lányos háznál megismétlődik minden, a mennyasszony int búcsút hozzátartozóinak.  Az egybekelés a fesztivál helyszínén, a Péter-tónál lesz, ahol a násznép, amelyben helye lesz a ceremóniára kíváncsiaknak is, természetesen részt vesz az ünnepi lakomán, sőt a menyasszonytáncban s a hajnalig tartó mulatozásban.  Lakodalmi ételek sokaságát kóstolhatja végig a vendégsereg, közte a különleges ajaki töltött káposztát is, amelynek receptjét a helyiektől a máshonnan érkezők megtudhatják. Az ajaki lakodalom vasárnap a fogatok szépségversenyével folytatódik, s az első kocsin a már helyi népviseletbe átöltözött új pár ül. A nyolc felcsengőzött, felszalagozott lovas fogat sorát a menyasszonyi stafírungot szállító kocsi zárja, rajta az ágyneművel, párnákkal és dunyhával, illetve az új asszony ruháit őrző karos ládával.   

Nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó lesz a hétvégén Jászberényben, amelynek keretében számos vetélkedő és kulturális műsor kínál kikapcsolódást.

A hagyományos falusi élet szokásait bemutató programmal várja az érdeklődőket szombaton a Budapesttől mindössze 35 kilométerre fekvő, alig ötszáz lelkes település, Váckisújfalu. A lekvárfőzésen kívül, a fazekasság, a mézeskalács- és a kenyérlángos-készítés fortélyaival ismerkedhetnek meg a látogatók. A napot lantosok, kobzosok, népi énekesek és táncosok előadása színesíti, a gyerekek pedig a csokiszökőkút élvezetein kívül olyan játékokat játszhatnak, amelyekre talán csak a legidősebb korosztály emlékszik.

Zenekarok, tűzzsonglőrök, zenei előadók szórakoztatják Hévíz belvárosában szerdától öt napon át az utca népét; a naponta este hét órától tizenegyig tartó utcafesztiválon tizennégy zenekar  idén csaknem kétszáz muzsikusa játszik a város különböző pontjain. A szervezők Hévíz mellett augusztus 18-tól Zalakaroson is megrendezik az utcafesztivált.

Mintegy harmincezer látogatót várnak az Ördögkatlan Fesztiválra, amelynek augusztus 3. és 7. között negyedik alkalommal ad otthont három dél-baranyai település: Kisharsány, Nagyharsány és Palkonya, ahol a fesztivál öt napja alatt tizenhárom helyszínen mintegy kétszáz programot kínálnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.