gyerek

Családi fesztiválprogramok a hétvégére

2011.08.03. 11:46
Ajánlom
Körbenéztünk az országban, és azt láttuk, Szegedtől Bánkig, Hévíztől Debrecenig, az Ördögkatlantól Kazincbarcikáig zajlanak a fesztiválok. Zene és gasztronómia, gyerekprogramok és környezettudatosság, dinnye és huszárok - meglepően sokszínű a kínálat!

Társadalmi érzékenységével és civil értékeket képviselő programokkal igyekszik kitűnni a nyári zenei fesztiválok forgatagából a csütörtökön kezdődő Bánkitó Fesztivál. A Nógrád megyei Bánkon a hajléktalanság vagy a gyöngyöspatai krízis témái mellett bringás, gyermek- és kulturális programok tucatjai, filmvetítések és koncertek is várják az érdeklődőket vasárnap estig.  Immár harmadik alkalommal települnek ki a tópartra a bringások, mert idén is lesz tekerés a tóra, szerveznek biciklis akadályversenyeket, helyismereti élményvetélkedőt, sprint és ügyességi versenyeket. A környezettudatosság jegyében mindhárom napon újrahasznosítható pohárban szolgálják fel az italokat és szelektíven gyűjtik a hulladékot a fesztivál idején. A Cellux csoport hulladékokból készülő játékai a kicsik és nagyok ökológiai tudatosságát erősítik, a családi üdülőben mindhárom napon gyermekfoglalkoztatás zajlik. A Város Mindenkié Csoport interaktív workshopot tart a hajléktalanságról, Bódis Kriszta és csapata a hétesi alkotótábor sikereit és mindennapjait mutatja be, Pásztor Eszter a bódvalenkei freskófalu foglalkoztatási projektjéről mesél, de lesz olyan beszélgetés is, amelyen a gyöngyöspatai krízist járják körül vagy azzal foglalkoznak, hogyan mobilizálhatók a fiatalok a társadalmi változás érdekében. A színházi előadások között láthatják az érdeklődők a Pelsőczy Réka rendezte Kicsi nyuszi hopp hopp című előadást vagy a rögtönzött politikai showként definiált Ünnepeink című darabot. Délutánonként tematikus filmes blokkok várják a fesztiválozókat. Izgalmas kísérlet lesz a KÖ-SZI Közösségi Színház láthatatlan színháza, amely a rendezvény bármely pontján felbukkanhat és párbeszédre invitálja a fesztiválozókat társadalmi kérdésekről anélkül, hogy azok tudatában lennének a színházi helyzetnek. Négy színpad zenei programjai közül is válogathatnak a résztvevők: a fellépők közt lesz mások mellett a Korai Öröm, a Kishúg, a Cadik Travel Agency, a Kalbata, a Realistic Crew vagy a Valovi rap, utóbbi a hétesi gyerekek formációja.

A zene és a tánc mellett a képzőművészet is szerepet kap az idei Sajóvölgyi Nemzetközi Folklór Fesztiválon, amely az észak-borsodi Kazincbarcikán és környékén várja a látogatókat szerdától. Az esemény négy napon át nyolc helyszínen kínál programokat, a fellépők öt országból érkeznek. A fesztivál nyitónapján látványos felvonulást tartanak Kazincbarcika belvárosában, ahol az összes csoport közösen mutatkozik be, majd az ünnepi esemény után mindannyian rövid ízelítőt adnak műsorukból. Idén tárlatok is színesítik a programot, szerdán matyó népviseleti kiállítás nyílik a Kisgalériában, csütörtöktől pedig a városi kiállítóteremben Laura Nillni francia szobrászművész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők Labirintus címmel. Csaknem kétszáz táncos lép majd fel a környező településeken, Sajóbábonyban, Sajószentpéteren, Berentén, Sajókazán, Bánhorvátiban és Múcsonyban. A Gruppo Folk Garazza Szicíliából érkezik, de láthatja a közönség a The Alba Country Folk Ensemble nevű román csoportot, a Petro Kuzmjak Művelődési Egyesületet Szerbiából, a török Kabatas Erkek Lisesi Halk Oyunlari Grubu elnevezésű együttest és fellépnek a hazaiak is, azaz a Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Néptánc Tanszaka és a Galagonya citerazenekar Kazincbarcikáról.

Lovagok, kardforgatók, csepűrágók, gólyalábasok, énekmondók és muzsikusok szórakoztatják a város lakóit, s csalogatják a Történelmi kavalkád elnevezésű látványos programmal a turistákat az augusztusi hétvégeken Székesfehérváron. A rendezvénysorozat kiemelkedő programja lesz az Élő-Képes Krónika, amelynek keretében szórakoztató idegenvezetésen mutatják be a város nevezetességeit, idézik fel történelmének jeles eseményeit. Látványos bemutatókat tartanak a lovagrendek, köztük az I. András Király Lovagrend, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje-Szondi György SE bajvívói, a Szabad Királyi Lovagok Egyesületének tagjai, s parádés programokkal szórakoztatják a közönséget a Fehérvári Huszár Egyesület, a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület, valamint a Csőszi Hagyományőrzők tagjai. Énekmondók, muzsikusok járják az utcákat, s lépnek színpadra, gólyalábasok, csepűrágók gondoskodnak a jókedvről. A programokat a belvárosban, valamint a Zichy-ligetben és a Szent László parkban tartják.

Katonai kürtöktől, csatakiáltásoktól, ágyú- és puskalövésektől lesznek hangosak Szeged és Szőreg utcái a hétvégén; a Tisza-parti városba csaknem kétszáz, az 1848-49-es szabadságharcot megidéző katonai hagyományőrző érkezik. A találkozó programja a pénteki toborzóval indul, majd szombaton délelőtt az újszentiváni táborhelyről az egységek bevonulnak Szegedre a díszszemlére, este pedig a találkozó leglátványosabb része, a szőregi csata újravívása következik.

A dinnyetermesztés hagyományos módszereivel és eszközeivel, a dinnyecsőszök mindennapjaival és az érett gyümölcs felismerésével ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A skanzenben, a szegedi tanya udvarán délelőtt kezdődő rendezvényen az érdeklődők megtudhatják, milyen sokféleképpen jelent meg a sárga- és a görögdinnye a hagyományos népi kultúrában. Rendeznek dinnyesúlysaccoló versenyt, amelyen az lesz a győztes, aki legpontosabban meg tudja becsülni az előtte lévő dinnye súlyát. A legbátrabbak azt is kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra alatt a gyümölcsből. Aki indulni akar, annak ideje elkezdeni tréningeznie, hiszen volt olyan év, hogy három kilogrammnál is több dinnyét kellett elfogyasztani a győzelemhez. A tanya udvarán üstben fő majd a sárgadinnyelekvár. Ehhez az érett gyümölcsöt fölkockázzák, egy kevés cukrot és egész fahéjat adnak hozzá, s mielőtt elkészülne, citromlével és a citrom reszelt héjával ízesítik. A legkisebbeket kézműves foglalkozás várja, ahol a dinnyemagfűzést és a dinnyehéjfaragást gyakorolhatják. Egy rövid színházi előadáson a dinnyecsőszről szóló jeleneteket mutatják be Kiss Lajos hódmezővásárhelyi néprajzkutató A szegény ember élete című művéből. A programok szünetében dél-alföldi muzsika szól, és a skanzen vendége lesz Tamás Gábor zöldségszobrász is, aki ezúttal dinnyéből készíti el remekműveit. A fesztivál egyik legnépszerűbb programja várhatóan az lesz, amikor megtanítják a vendégeket, miként lehet felismerni az érett dinnyét.

Koktélbárok, mixerek, zsonglőrök és tánccsoportok veszik birtokukba Debrecen belvárosát csütörtöktől csaknem három héten át. A zenei stílusok is a latin est köré szerveződnek: szamba, rumba, salsa és megannyi dél-amerikai tánchoz illő talpalávalót húznak majd a zenekarok. A virágkarneváli héttel együtt augusztus 21-én este véget érő karneválon egyebek mellett hastáncosok, mazsorettcsoportok, lemezlovasok lépnek fel, de lesznek hajszobrászok és capoeirások is minden nap késő estig.

Visszaidézik a híres ajaki menyegzőt a hét végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község nemzetközi lakodalmas és hagyományőrző fesztiválján. A messze földön híres ajaki lakodalmi ceremónia pénteken veszi kezdetét, amikor a vőlegény jegy-ingét teljes ruházatával, valamint a legénybúcsúhoz szükséges pálinkával és borral együtt elviszik a fiús házhoz.  A szombati menyegző a nősülő fiatal házánál a vőlegény kikérésével indul, s vőfély búcsúztatja el szüleitől, rokonságától, majd a lányos háznál megismétlődik minden, a mennyasszony int búcsút hozzátartozóinak.  Az egybekelés a fesztivál helyszínén, a Péter-tónál lesz, ahol a násznép, amelyben helye lesz a ceremóniára kíváncsiaknak is, természetesen részt vesz az ünnepi lakomán, sőt a menyasszonytáncban s a hajnalig tartó mulatozásban.  Lakodalmi ételek sokaságát kóstolhatja végig a vendégsereg, közte a különleges ajaki töltött káposztát is, amelynek receptjét a helyiektől a máshonnan érkezők megtudhatják. Az ajaki lakodalom vasárnap a fogatok szépségversenyével folytatódik, s az első kocsin a már helyi népviseletbe átöltözött új pár ül. A nyolc felcsengőzött, felszalagozott lovas fogat sorát a menyasszonyi stafírungot szállító kocsi zárja, rajta az ágyneművel, párnákkal és dunyhával, illetve az új asszony ruháit őrző karos ládával.   

Nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó lesz a hétvégén Jászberényben, amelynek keretében számos vetélkedő és kulturális műsor kínál kikapcsolódást.

A hagyományos falusi élet szokásait bemutató programmal várja az érdeklődőket szombaton a Budapesttől mindössze 35 kilométerre fekvő, alig ötszáz lelkes település, Váckisújfalu. A lekvárfőzésen kívül, a fazekasság, a mézeskalács- és a kenyérlángos-készítés fortélyaival ismerkedhetnek meg a látogatók. A napot lantosok, kobzosok, népi énekesek és táncosok előadása színesíti, a gyerekek pedig a csokiszökőkút élvezetein kívül olyan játékokat játszhatnak, amelyekre talán csak a legidősebb korosztály emlékszik.

Zenekarok, tűzzsonglőrök, zenei előadók szórakoztatják Hévíz belvárosában szerdától öt napon át az utca népét; a naponta este hét órától tizenegyig tartó utcafesztiválon tizennégy zenekar  idén csaknem kétszáz muzsikusa játszik a város különböző pontjain. A szervezők Hévíz mellett augusztus 18-tól Zalakaroson is megrendezik az utcafesztivált.

Mintegy harmincezer látogatót várnak az Ördögkatlan Fesztiválra, amelynek augusztus 3. és 7. között negyedik alkalommal ad otthont három dél-baranyai település: Kisharsány, Nagyharsány és Palkonya, ahol a fesztivál öt napja alatt tizenhárom helyszínen mintegy kétszáz programot kínálnak.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Színház

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.