gyerek

Családi programok a hétvégére

2011.08.12. 02:07
Ajánlom
Ha lehet, még ne stresszeljenek sem a szülők, sem a gyerekek azon, hogy kinyomtatták a következő tanév tankönyveit, a hipermarketekben és a papírboltokban pedig sorok kígyóznak, mert a tomboló fesztivál- és a lassan hőfokilag ismét magára találó nyári szezonban szerte az országban várnak a családi programok.

Az augusztusi Csoki-koncerten ismét együtt utazhatnak a gyerekek és a szülők a zene birodalmába. Az idő egyre melegebb, a csokiból inkább a fagyit választjuk, a Csoki-koncertek azonban továbbra is várják a nem nyaraló érdeklődőket. Ebben a hónapban szokás szerint ingyenes és interaktív koncerten ismét csodálatos dallamok csendülnek fel a Millenárison, amelyeket hangszeréből Hegedűs Endre zongoraművész csalogat elő. Lukácsházi Győző fogja kézen a kicsiket és a nagyokat, aki ismét sok érdekességgel és nyereménnyel vár. Vasárnap délelőtt senki ne felejtse otthon a kifestőfüzetet, különben elveszik a színes pecsét!

Budapesten nyitva a Kultúrfürdő, a Budapesti Nyári Fesztivál gyerekelőadásokkal vár, így a Holle anyóval, és nyár lévén az esti Robin Hood pénteken, szombaton pedig A muzsika hangja is családi (musical)program lehet.

A Budapest és Esztergom közötti vasútvonal 115 éves története áll az idei Vörösvári Napok eseményeinek középpontjában. A pénteken kezdődő és hétfőig tartó pilisvörösvári rendezvény ebben az évben számos programmal kapcsolódik az erre az alkalomra létrejött vasúttörténeti kiállításhoz. A Nyágai László által megálmodott és megvalósított kiállítás a Budapest és Esztergom közötti vasúti szakasz múltját és jövőjét mutatja be, a tárlaton többek között vasutas családoktól kapott relikviákat és vasutas ruhákat állítanak ki, de megtekinthetők a vonal fejlesztésének tervei is. A tematikához kapcsolódóan többek között vasútmodellek bemutatója, a Megy a gőzös című rajzpályázat eredményhirdetése, valamint gyerekkalauzok felavatása is szerepel a programban. A kézműves foglalkozásokon a gyerekek egyebek mellett vasutas sapkát készíthetnek - sorolta a programokat a szervező, kiemelve: idén a megszokott helyszínekhez a vasútállomás is csatlakozik, ahol játékos KRESZ-vetélkedők várják a kisebbeket és a nagyobbakat, az állomásról pedig kerekes kisvasúton juthatnak el a látogatók a rendezvények helyszíneire. A Vörösvári Napok szorosan kötődik a Mária-napi sváb búcsúhoz, s a program állandó főszereplője ma is az itt élő német nemzetiségek kultúrája. A négy nap alatt a látogatók bekapcsolódhatnak a Sváb Kulturális Fesztiválba, de lesz sváb bál a Werischwarer Burschennel és báli zene a Német Nemzetiségi Fúvószenekarral, emellett közös koncertet ad a Tempo Koncertfúvós Zenekar és a Musikverein Ludwigschorgast.

Változatos, minden korosztály számára érdekes programokkal várja a közönséget péntektől a Zempléni Fesztivál is. A nyári fesztiváldömpingben ezt a rendezvényt a máshol nem hallható produkciók és a különleges környezet teszi egyedivé. Az 1992-ben Merényi Judit és Rolla János ötletéből kibontakozó fesztivál mindössze négy településen kezdete meg működését, mára azonban a programok behálózzák a régiót, többek között Sárospatakot, Tokajt, Sátoraljaújhelyt, Szerencset és több más települést is.

Fehérgyarmaton az idén kilencedik alkalommal megtartott Gyarmati Vigasságok programsorozata, melynek keretében a fesztiválon a Gyarmat utónévvel rendelkező magyar és határon túli települések jelenükkel és múltjukkal ismertetik meg az érdeklődőket, pénteken megkezdődik. Az idén is gazdag programban számos zenei és kulturális attrakcióval találkozhat a közönség; szombaton lovas felvonulással és vadételfőző-versennyel ébresztik a szatmári kisváros lakóit. A bábcsoportok bemutatkozása mellett színpadra lépnek a helyi és a környékbeli népzenei együttesek, citarazenekarok, a néptáncgálán pedig többek között debreceni és székelyhídi együttesek adnak számot tudásukról, és lesznek popkoncertek is. A város központjában lévő parkot a hétvégén ellepik a honfoglaláskori jurták, melyekben kézművesek segítségével sajátíthatják el a látogatók gyöngyfűzés, az agyagozás, a szövés és a nemezelés fogásait. Emellett lesz terepíjász és harci lovasíjász bemutató, régi ízek utcája, vásári bábjáték, kirakodóvásár, táncház és játszóház is.

A magyar-ukrán határ mellett fekvő Barabáson felvonulással kezdődik az őszi szüret ünnepe szombaton. A program szüreti felvonulással kezdődik, tíz órától fogathajtó versenyt rendeznek, majd népzenei és kulturális összeállítás szórakoztatja a közönséget. A Jászay Kastélykertben délután a betakarítás, feldolgozás eszközeivel ismertetik meg, ezt követően pedig a humoros állatfogó versenyeket rendezik meg. Kiállítás keretében bemutatják Szatmár-Beregi Natúrparkban található védett növény- és állatvilágot, a könnyedebb programok között pedig lovas sétakocsikázás, vadász-, kézműves-, népművészeti és határőrsátor várja a látogatókat.

Új etetési módszert alkalmaznak a szakemberek a Nyíregyházi Állatpark komodói varánuszainál (Varanus komodiensis). Az érdeklődők a hétvégén már azt is megtekinthetik, hogyan étkezik az ország legnagyobb gyíkja a három méter hosszú, 110 kilogrammos Bagol - amely termetével faja legnagyobb példánya Európában - és párja, a közel két és fél méteres, 75 kilogramm súlyú Indri.

Gödöllők a királyi kastélyban barokk hétvégére hívnak. Stílszerűen díszes hintós bevonulással, fanfárszóval indul a fényes ünnepség, amelyen huszársorfal köszönti Mária Teréziát és az érkező vendégeket. A kétnapos programban megannyi izgalom, móka és kacagás várja a résztvevőket. Komédiázik a Bab Társulat, a Budapesti Utcaszínház, a Maszk és az Aranymorzsa Bábszínház, valamint a Szekérszínház, a Megaron pantomesei életképeket adnak elő, a Marquise Együttes pedig a Napkirály udvarába visz el. Természetesen em maradhatnak el a lovasbemutatók sem, amelyet a Zrínyi Miklós Katonai Hagyományőrző Sportegyesület és a Szűcs Mihály Huszárbandérium jóvoltából élvezhetnek kicsik és nagyok.

Szintén ezt a korszakot idézik meg Győrben. Az országban egyedülálló látványosságot kínál a Barokk Varázsa rendezvénysorozat, ahol a történelmi belváros épületei valóságos díszletet nyújtanak a jelmezesek színes kavalkádjának. Augusztus 12-től 14-ig tartó fesztivál alatt a Xántus János Múzeumban fagylalttörténeti kiállítás nyílik, a Savaria Kamaraoperától a Bastien és Bastienne lesz látható, toronyzenélnek fiatal muzsikusok, táncosok jönnek Münchenből, divatbemutatón ismerhetik meg az érdeklődők a barokk viseleteket, az esti programok mellett napközben koncertek, vásári komédiák, előadások kínálnak jó szórakozást minden érdeklődőnek, melyek a Barokk Esküvő színpompás ceremóniájában csúcsosodnak ki.

Időszaki kiállítással pénteken megnyílik és előzetes bejelentés nélkül is látogatható lesz az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház Szombathelyen. A pénteken nyíló tárlaton válogatást mutatnak be Piranesi egykori itáliai rajzművész rézkarcaiból. A kiállításon látható több mint hetven metszet Róma templomait, építészeti emlékeit ábrázolja, amelyeket 1748 és 1774 között készített az olasz művész.

További családi programok a Fidelio programadatbázisában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.