gyerek

Családi programok a hétvégére

2011.07.01. 17:23
Ajánlom
A Kaláka együttes koncertje, egy kortárs meseopera, a gyulai népművészeti fesztivál és a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Győrkőcfesztivál várja a családosokat július első hétvégéjén.

Július 2-án délelőtt fél 11-kor kezdődik a Kaláka együttes kicsiknek és a nagyoknak szóló koncertje a Kobuci kertben. Az előadásba a gyerekeket, de még a szülőket is bevonják. Az apukák és az anyukák minden bizonnyal dalolták már a régi bakelitlemezeken megjelent énekelt verseket, melyek a koncert műsorának gerincéül is szolgálnak egyben. Ilyen például Kányádi Sándor tréfás kedvű Három széklába Billegről, Ballagról és Billegballagról verse, de lesznek dalok a Kaláka együttes kortárs magyar költők megzenésített gyerekverseit tartalmazó Madáretető lemezéről, és az örökzöldek, Bőrönd Ödön, Tengerecki Pál, A cinege cipője, valamint Jonatán, a pelikán sem maradnak el. 

Szombaton este hét órakor és vasárnap délután öt órakor is játsszák Jonathan Dove nemrégiben bemutatott angol kortárs meseoperáját, Az elvarázsolt disznót a Magyar Szentföld templomban Budapesten. Az előadás egy román népmese motívumaira épül: a sors könyvébe engedély nélkül betekintő királylány megtudja, hogy egy északról jött disznó lesz a férje. A fátum beteljesülni látszik: kezdetét veszi a házasélet, és különböző varázslások árán sem sikerül feloldani a disznóbőrbe bújt hercegi férjre mért átkot. A gonosz cselszövések ellenére végül a szerelem és a bizalom győzedelmeskedik. Az produkció és a zenei anyag a gyermekek és a felnőtt nézők figyelmét egyaránt megragadó, modern, ugyanakkor befogadható nyelven szólal majd meg, az előadáson közreműködik a Halastó Kórus.

Július első hétvégéjén immáron negyedik alkalommal kapják meg a gyerekek Győr városának kulcsát: a Vaskakas Bábszínház közreműködésével rendezett kiváló minősítésű művészeti fesztivál a nyár egyik legizgalmasabb és legváltozatosabb családi programjának ígérkezik. Három nap alatt tíz helyszínen közel ezer programra kerül sor: nézzenek bábszínházat, muzsikáljanak Boribonnal, merészkedjenek be a meselabirintusba, másszák meg a mászófalat, ugróiskolázzanak, építsenek pillekővel, fessenek Duna-kavicsot, vegyenek részt a Győrkőcolimpián és még számtalan egyéb érdekességet is próbáljanak ki. A belépő mosolygós fénykép, az utazás és a szállás kedvezményes, a kellemes időtöltés garantált. Részletes program a Fidelio különszámában és a www.gyorkoc.hu weboldalon található.

De nemcsak Győrött, hanem Gyulán is egyedülálló fesztivált rendeznek a hétvégén: idén 12. alkalommal táncegyüttesek, mesemondókkal, népi kézműves termékekkel és hagyományos ízekkel várja az érdeklődőket a XII. Körös-völgyi Sokadalmon. A rendezvénysorozat már péntek kora délután a gyulai vár előtt kialakított sokadalmi téren kezdetét veszi, amikor is a táncosokkal kísért kisbíró a közönséget a sokadalomba csalogatja. A három nap alatt mintegy ezernégyszáz néptáncos lép fel. Péntek este a várkertben rendezik az országos gyermek néptánc fesztivál gáláját, és népmese-olvasást is tartanak. Mindeközben a folyamatosan nyitva tartó vásáron mintegy száznyolcvan kézműves kínálja portékáját. A szórakozás mellett a fesztivál programjai közül természetesen a gasztronómia sem marad ki. A szervezők meghirdették a szabadtűzön készült ételek versenyét, de a legjobb pogácsa címért is lehet majd küzdeni. A fesztivál idején a Békés megyei őstermelők és termékeik is megjelennek, a portékák közt lesz száraz tészta, kolbász, méz és lekvár.

További hétvégi családi programok a Fidelio adatbázisában.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.