gyerek

Családi programok a hétvégére

2011.05.20. 11:58
Ajánlom
Kalandvágyóknak való a hétvége: maraton és majális, Liszt és múzeumok minden mennyiségben.

A Liszt-évből a családi rendezvények sem maradnak ki. A szervezők május 22-i Liszt-maratonra elsősorban az ifjabb korosztályokat invitálják az emlék- és élményszerzésre, s persze a klasszikus zenével való barátkozásra. Könnyed hangvételű és fesztelen légkörű koncertek és interaktív előadások sora várja az érdeklődőket, akik e legkevésbé sem formális programokon a Liszt muzsikájára Csoki-koncerteken kergetőző Tom macskával és Jerry egérrel éppúgy találkozhatnak majd, akárcsak a különféle zenei és előadói stílusokat ötvöző művészekkel. A koncertek mellett kézműves foglalkozások és egy főzőshow keretében Liszt ínyére való finomságok várják a Millenárisra kilátogatókat. Az egész napos rendezvény házigazdája: Novák Péter. Az esti crossover koncertek kivételével az összes program ingyenesen látogatható.

A Múzeumok Majálisa Európában egyedülálló kulturális fesztivál, ahol idén a "Múzeumok és Emlékezet" jelszó jegyében hazai és határon túli múzeumok mutatják meg egyedi arculatukat. A Múzeumi Világnap (május 18.) alkalmából megrendezett programot minden évben több tízezer vendég keresi fel, hogy a múzeumok aktuális kínálata mellett a turisztikai szezon ajánlatairól is idejében tájékozódjon.

Múzeumi Világnap, Múzeumok Majálisa, Múzeumkert - az elmúlt másfél évtizedben ezek a fogalmak összekapcsolódtak. Ez a hétvége - a magyar múzeumok ünnepe - Európában egyedülálló módon mutatja be a magyar kulturális intézmények életét és sajátosságait. 2011-ben a dokumentáció, a digitalizáció kerül a középpontba a közgyűjtemények tevékenységei kapcsán. A Múzeumok Majálisán, május 21-én és 22-én reggel 9-től este 9-ig várják az érdeklődőket. A belépés díjtalan.

Koncertek, előadások, tárlatvezetések, Történeti-Játszó-Tér, színes programok felnőtteknek és gyermekeknek; egy olyan rendezvény várja május 21-22-én a látogatókat, amely az egész családnak kikapcsolódást jelenthet. A Nemzeti Múzeum kertjében ezen a hétvégén ellátogatók együtt festhetnek Munkácsy Mihály alteregójával, készíthetnek saját címert, játékot faraghatnak, vagy közös fotón örökíthetik meg látogatásukat Ferenc Józseffel és családjával. A vásári hangulatban a gyermekek elkészíthetik lovagi felszerelésüket és részt vehetnek az ügyességüket próbára tevő lovagi tornán, ahol a várkisasszonyok is teljes díszben jelennek meg.

A hagyományokhoz híven szombaton 10 órakor az ünnepélyes megnyitón kihirdetik "Az év múzeuma" pályázat díjazottjait, s idén első alkalommal kerül átadásra "Az év kiállítása" díj is. A hétvégi program alatt a majálisozók is szavazhatnak: a legigényesebben kialakított múzeumi sátorbelső és a legélvezetesebb programot kínáló múzeum címéért közel százan versengenek majd.

A Nagyszínpadon fellép többek közt Király Martina, Herczku Ágnes és a Sitaram, Lackfi János és a Sajtkukac Zenekar, Ruttkai Bori és a Katáng Zenekar. A Majális ideje alatt a Nemzeti Múzeumban tárlatvezetések várják az érdeklődőket, ahol megismerhetik az épülő, magyar-lengyel történelmi kapcsolatokat bemutató kiállítást, a barokk vigasságok elengedhetetlen kellékeit, az év műtárgyát (Liszt és Beethoven különleges zongorája) és az impozáns belső terekben megpihenve meghallgathatják a Vox Nova Énekegyüttest, valamint a Gesualdo Kamarakórust.

A zenénél maradva: egy Kodály-klasszikus is új jelmezbe öltözik. A nagyabonyi huszárlegény, Háry János világraszóló kalandjait május 22-én a Müpában különleges színpadi feldolgozásban ismerheti meg a közönség. Háry eszével, erejével és bátorságával minden helyzetben felülkerekedik, egymagában legyőzi még a nagy Napóleont is. Hűsége kikezdhetetlen: királyi hitves helyett falubeli kedvesét, Örzsét, a királyi trón helyett, dicsőséggel és hatalommal mit sem törődve faluját választja. Kodály daljátéka bábokat és élő szereplőket felvonultató produkcióban kerül nézők elé. A címszerepet Szegedi Csaba énekli, Örzse Megyesi Schwartz Lúcia, Marci bácsi pedig Gábor Géza lesz, bábosként Szívós Károly közreműködik.

És még mielőtt a Budapest-centrikusság bélyegét ránk sütnénk, nézzünk néhány kivételes vidéki programot! Szombaton még tart a Szeged-Szabadka Gyermekszínházi Fesztivál: az események a Kövér Béla Bábszínház épületében és a Dugonics téri színpadon zajlanak, vasárnap pedig a hagyományos hídivásárra kerül sor. Debrecenben Tótágast állnak, Győrben a Vaskakas Bábszínházban szombaton esti mese keretében A négy évszak boszorkányát ismerhetik meg a gyerekek, vasárnap pedig az évad utolsó Hoppládáját játsszák. Pécsett bábot készíthetnek az új Bóbita Bábszínházban, ám akik az ifjúsági ház felé veszik az útirányt, azok sem maradnak családi program nélkül.

További hétvégi családi programokért böngésszen a Fidelio adatbázisában!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.