gyerek

Családi programok a hétvégére

2011.04.15. 10:00
Ajánlom
Autócsodák a Vasúttörténeti Parkban, húsvéti készülődés a Néprajzi Múzeumban, izgalmas bábelőadások a fővárosban és vidéken. Nem fognak unatkozni azok a családosok, akik aktív pihenésre vágynak a hétvégén.

Autókülönlegességekkel és évfordulós márkákkal állítanak ki idén április 15. és 17. között a Vasúttörténeti Parkban, ahol az 1950-es és -60-as évekből származó motorokat és kis súlyú autókat tekinthetnek meg a látogatók. Azok, akik múlt századi divat szerint öltözve érkeznek a helyszínre, ingyen vehetnek részt az eseményen. Az idei veteránautó-kiállításon több márka is évfordulóját ünnepli. A Mercedes-Benz 125 éves. A Carl Benz alapította cég az ünnep alkalmából exkluzív standdal készül, sőt elhozzák a világ egyik leghíresebb sportkocsiját, az 1959-ben készült Mercedes-Benz 300 SL Roadster W198 II-t. A nyugati világmárkákon felül a keleti blokk reprezentatív járgánya, a Lada sem maradhat ki a sorból. Az első Zsiguli 40 éve érkezett Magyarországra: a vállalat ebből az alkalomból egy eredeti állapotú gyári példányt hoz magával, és kiállít egy 1977-es évjáratú Nivát is több tuningolt verseny Lada mellett. Ezen felül évfordulós standot állítanak a lengyelek és a magyarok is: a lengyel autógyártás 60 éves, a magyar Bogarasok klubja pedig 20. jubileumát ünnepli. A sok különleges autó között lesz még egy 1950-ben született VW 1200-as "ős Bogár" is.

Április 16-án és 17-én a Néprajzi Múzeum kétnapos húsvét előtti családi programmal várja a kézműves hagyományok iránt érdeklődőket. A látogatók az Élő népművészet című kiállításban szakvezetéssel ismerkedhetnek a magyar kézműves-hagyományokkal és azok napjainkban való jelenlétével. A Hagyományok Háza - a kiállítás társrendezője - mindkét napon húsvéti foglalkozással, népszokások felelevenítésével, közös népdalénekléssel, tojásfestéssel és gyékény tojástartó készítésével várja a gyerekeket. Régi tavaszi ünnepek feledésbe merült szokásait, a húsvét jelképeit a tárlatvezetéseken és a múzeumpedagógusok segítségével, játékos formában eleveníthetik fel a kicsik és a nagyobbak, a Csípj fel! című programon tavaszi dekorációt, virágokat és állatfigurákat készíthetnek, és közösen elültetik a tavasz első virágait. Mindeközben a kivetítőkön folyamatosan megtekinthetők a Néprajzi Múzeum válogatott, tavaszi tematikájú archív filmjei, valamint a múzeum gyűjteményének legszebb hímes tojásai. A kiállító kézműves mesterek bemutatókat és kézműves foglalkozásokat tartanak, így a látogatók a legkülönfélébb technikákat és a legszebb motívumok elkészítését is kipróbálhatják.

Vasárnap két különleges tematikus programot kínálnak a szervezők: a Regölyi Népdalkórus műsorában ritkán hallható tavaszi és húsvéti népdalokat hallhatnak, egy dramatikus játék keretében pedig bábokkal elevenítik fel a virágvasárnapi történetet, Jézus bevonulását Jeruzsálembe szamárháton. A múzeum épületét vásári árusok népesítik be, akiknek portékája gondos szakmai válogatás után kerül a standra; a hagyományos mesterségek termékei közül ki-ki megtalálhatja a kedvére valót: eredeti formában vagy újraértelmezve. A húsvéti büfében míves szendvicsek, a múzeumi boltban pedig különleges kedvezményekkel várjuk a látogatókat.

Vasárnap délután négy órakor különleges bőröndmesét tűzött műsorára a Budapesti Bábszínház. Bogi, a kisiskolás lány nem nagyon szeret iskolába járni. Inkább csavarogna, bulizna, világot látna. A hatalmas utazóbőrönd viszont már unja a sok utazgatást. A koffer legszívesebben nem menne sehova, inkább járna iskolába. Ezt a súlyos problémát egy cirkuszi kiskutya szerencsére pillanatok alatt megoldja. Hogyan? A zenés, bábos játékából kiderül. Az előadást már ötéveseknek is ajánlják az alkotók. A produkció főszereplője a Megasztárból ismert Patai Anna, bábos partnerei Juhász Ibolya és Kovács Katalin. A zene Szolnoki Péter munkája, további közreműködők Bodrogi Attila és Miskovics Róbert.

Vasárnap délelőtt 10 órától „Ki hol lakik" címmel A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány tevékenységének szélesebb körű megismertetése céljából tart előadást tart a debreceni Vojtina Bábszínház.  A közös rendezvényen a debreceni családok mellett a Debreceni Orvostudományi Centrum Gyermekhematológiai-onkológiai osztályán kezelés alatt álló, valamint már meggyógyult gyermekeket várjuk. Az alapítvány minden rendelkezésére álló eszközzel arra törekszik, hogy a betegség túlmisztifikálása megszűnjék, és az emberek előítéletek nélkül közeledjenek azok felé a bátor gyermekek felé, akik végigküzdötték a betegség és a kezelés nehéz hónapjait.

Amennyiben támogatni szeretné a Leukémiás Gyermekekért Alapítványt, ezt több módon is megteheti. Ennek egyik formája a SZJA 1%-nak felajánlása, melyet 2011. május 20-ig tehet meg, valamint egész évben segítheti az alapítvány munkáját az alábbi számlaszámra történő utalással:

10200304-41413746-00000000

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.