gyerek

Családi programok a hétvégére

2011.03.17. 22:06
Ajánlom
A hétvége legizgalmasabb eseményeinek egy színházi premier, egy ismeretterjesztő koncert és egy igazi összművészeti múzeumi kirándulás ígérkezik.

Vajon hol köt ki a képzelet, ha az egyszerű mesét, felolvasást egy zenész saját "nyelvén", zenei improvizációval sző tovább? Erre keresi választ az AEGON új, kisiskolásoknak és szüleiknek szóló sorozata, ahol többféle művészeti ág adja tovább az olvasás, a képnézegetés, a zenehallgatás örömét. Minden mese vagy zenei improvizáció egy-egy témához, illetve az ehhez választott, a múzeumban megtekinthető műtárgyhoz kapcsolódik. A szombati délelőttön Szabó T. Anna költő, M. Tóth Géza animációs filmrendező, Herczku Ágnes énekes és Lukács Miklós cimbalomművész kalauzol a fantázia birodalmában.

A Müpában folytatódik az Utazás Symphoniába, az útitársak ezúttal a fafúvósok lesznek. Ezúttal a klasszikus szimfonikus zenekar hangszerszámai közül a vonósok mögött helyet foglaló "kórust" ismerhetik meg az érdeklődők. A fuvolák, oboák, klarinétok és fagottok világának felfedezésére irányuló expedícióban a Zuglói Filharmónia fafúvós oktettje, valamint Fazekas Gergely műsorvezető lesz segítségünkre, és ezen a szombati délelőttön minden bizonnyal kiderül az, miért sorolhatjuk egyik-másik fém hangszert - a szaxofont vagy a fuvolát -, sőt kerámiából, csontból vagy műanyagból készült hangszerszámot a fafúvósok közé. (Aki nem ér rá Symphoniába utazni, annak eláruljuk: a fúvóka anyaga számít!)

Premierre kerül sor a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban. Hófehérke mostohája boszorkány. Vagy nem is a mostohája? Lehet, hogy az édesanyja? Vagy talán inkább egy színésznő, aki az édesanyja szerepét játssza? Az anyukák szeretik a gyereküket, és soha nem bántanák őket. De mi van akkor, ha Hófehérke miatt a Mama nem lehet többé a legszebb nő a világon? És ha mégis színjáték az egész: vajon két színésznő hogyan viselkedne, ha valóban el kéne játszania a mesehősök történetét? A Koromfekete című előadásban Eke Angéla és Megyes Melinda játsszák el a történetet, amely Wim Hoffman regénye alapján készült.

Vasárnap bárki lehet király a Budapesti Történeti Múzeumban. Az érdeklődők elkészíthetik saját Corvináikat, felépíthetik saját várukat, játszhatnak padlótégla-puzzle-t vagy várktikettet, és családi tárlatvezetésre is sor kerül a középkori királyi palota helyiségeiben.

Március 19-e, szombat tanítási nap az óvodák és iskolák nagy részében, ezért a szegedi REÖK-ben kivételesen két foglalkozást tartanak délelőtt 10:30-kor és délután 15 órakor! A foglalkozás témája az út és a fény. Szó lesz a szegedi napsugaras házakról, a fény jelentőségéről, ábrázolásáról is. Pataki Ferenc napsugaras képeitől indulnak a gyerekek, majd a Nagyvárosi útvesztő című képén keresik a kivezető utat. Hová vezet ez az út? Erről mesélnek a gyerekek képei.

Gyerek- és családi programok a Fidelio adatbázisában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.