gyerek

Családi programok a hétvégére

2011.02.18. 09:46
Ajánlom
Láss csodát! - ez lehetne a hétvége szlogenje. Múzeum, színház, zene és még mindig farsangolás.

Vajon hol köt ki a képzelet, ha az egyszerű mesét, felolvasást egy zenész saját "nyelvén", zenei improvizációval sző tovább?  Erre keresi választ az AEGON új, kisiskolásoknak és szüleiknek szóló, Láss csodát! című sorozata, ahol többféle művészeti ág adja tovább az olvasás, a képnézegetés, a zenehallgatás örömét. Minden mese vagy zenei improvizáció egy-egy témához, illetve az ehhez választott, a múzeumban megtekinthető műtárgyhoz kapcsolódik. Az első ilyen délelőttön a Szépművészeti Múzeumban, szombaton Bíró Kriszta színésznő, író, Bujtor Balázs hegedűs és Fekete-Kovács Kornél jazztrombitás kalauzol a fantázia birodalmában.

A Liszt-évben a Müpa az ifjúsági hangversenyein Liszt Ferencet mint minden idők legnagyobb zongoravirtuózát és mint igazi világpolgárt mutatják be. A vasárnapi koncertek első részében Fülei Balázs közreműködésével. Liszt kalandos életpályáját, az eseményekben és fordulatokban gazdag életét ismert zongoraművek egy-egy tételéhez kapcsolódóan idézi fel a koncerten nem csak zongoristaként, hanem műsorvezetőként is bemutatkozó Fülei Balázs, aki fiatal kora ellenére már számos díj, hazai és külföldi elismerés birtokosa, míg a hangverseny második részében a Les quatre éléments (A négy elem) című, férfikarra és zongorára íródott darab hangzik fel.

Állati Csoki-koncertre kerül sor szombaton. A koncertműsor: mesés zenék állatokról, gyerekektől gyerekeknek. A furulyától a fuvoláig, madársíptól a cserépsípig, üvegtől a kolompig mindenféle fúvós és ütőhangszereket szólaltatnak meg az ifjú muzsikusok. A bárány, a ló, a szamár, a béka, a denevér, a hattyú, a hal, a nagy ho-ho-ho-horgász és a Vízipók csodapók egyaránt szereplői lesznek a színes műsornak. A Fülep Márk vezette együttesben muzsikáló gyerekek önfeledt játékban élik át a zene örömét, ezért a közönség csivitelő tetszés nyilvánításai nemcsak megengedettek, hanem kifejezetten inspirálják az előadókat.

Premierre is sor kerül a hétvégén. A MU Színházban az Ilka és a papírrepülő, Balassa Eszter és Laboda Kornél darabja a Pont(y) Műhely előadásában egy kislányról szól, akivel szülei alig foglalkoznak, és nem hajlandóak azt tenni, amit lányuk szeretne. A nyolcéves Ilka ezt azonban egy szép napon megelégeli, s felkeres egy tündért. Talányos Teodóra kockacukraitól minden alkalommal, mikor ellentmondanak Ilkának, anya és apa testmagasságuknak pontosan a felére zsugorodnak. Így aztán kénytelenek lesznek folyton azt tenni, amit Ilka kér tőlük. Ám a törpékké lett szülők mégsem bizonyulnak eléggé engedelmesnek, és titokban a tündérhez indulnak. Ilka ekkor levelet kap...

Téltemetésre, maskurázásra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombaton. A farsang alkalmával nemcsak a hideg évszaktól búcsúzunk, hanem az ébredő tavaszt is köszöntjük mulatsággal, evéssel-ivással, zenével és tánccal. Aki szívesen készítene álarcot vagy kipróbálná, milyen az élet a Varázsló- és Boszorkányképző Iskolában, annak a Városligetben a helye. A Kristálygömb Jósdában kiderül, miféle titkot rejt a jövő, a Mozi-kuckóban pedig megtudható, milyen farsangi népszokásokat jelenítenek meg a busók, és a jelmeztár is tárt kapukkal vár.

A Budapesti Történeti Múzeumban is farsangi vigasságot rendeznek. A vasárnapi Cimbora-napon a résztvevők megismerkedhetnek a középkori királyi palota termeivel, készíthetnek maszkokat, álarcokat, összerakhatják egy Mátyás királyt ábrázoló festmény darabjait, a Pannonius-kódex egy lapját, valamint a Thuróczy Krónika Szent László- és Mátyás király-ábrázolását, a Budavár építőjátékkal, tornyos célbadobóval, városfoglaló játékkal ügyességüket is kipróbálhatják.

A zenekar új otthona: Kodály Központ címmel hirdette meg a Pannon Filharmonikusok rajzpályázatát, amelyre a rajzokat a most vasárnapi koncertre várják a gyerekektől. A komolyzene világába beavató vidám sorozat, a Segítség, komolyzene! 7 éves kortól mindenkit vár, aki kíváncsi arra, hogy Schubert 3. szimfóniája mikor és hogyan íródott, milyen érdekes történetek kapcsolódnak a műhöz, és milyen hangszeres kihívásokat jelent a muzsikusoknak.

További gyerek- és családi progamok a Fidelio programadatbázisában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Klasszikus

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Zenés színház

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.