gyerek

Családi programok a hétvégére

2011.02.04. 15:33
Ajánlom
Fidelio Matiné, győri bábszínházi premier, koncertek Budapesten és Miskolcon, felfedező séta a múzeumban - csak néhány a hétvége programjaiból.

A Budapest Bábszínházban indul újra a Fidelio Matiné. Az első alkalom a Csipkerózsa. A Grimm testvérek klasszikusából Lackfi János költő írt verses mesedarabot, amelynek humorán és rímein remekül szórakozhatnak a gyerekek és a felnőttek, Kuthy Ágnes rendező pedig Gombár Judit tervező segítségével, színes csipkebogyókkal, tüskekatonákkal, izgalmas fényekkel igazi látványszínházat varázsolt a színpadra. Az előadásban azonban komoly szerepet kap a slágergyanús számokkal teli zene is. A pazar látványvilágú előadásra már ötéveseket is várnak. A rendező így foglalta össze a történetet: "A jól ismert régi mesét kibővítve két tinédzser: egy fiú és egy lány érési folyamatát kísérhetjük végig, akik környezetükön és saját magukon is győzve, közösen lépnek tovább egy újabb életszakaszba. Az útjuk során gyermekiesen külsőséges tulajdonságaikat levetkőzve, új belső értékekkel gazdagítva válnak önálló, másokért is felelősséget érző emberekké."

0329C11E-A3C3-47A8-9400-C86F7C7CB2DB

Csipkerózsa - Karádi Borbála, Bercsényi Péter

Győrben, a Vaskakas Bábszínházban a kelet világa tárul elénk az 1000+1 éjszaka meséi által. "Aludni, aludni, s álmodni végre! Ki velünk mer álmodni, szórunk elébe pompázó gyöngyöket kacér fénycsillámmal, álmodunk burjánzó öblöket tengerhullámzással. Mindegyik gyöngyben és mindegyik hullának szétporló cseppjében ott van egy új mese egy másik világból, keletnek fűszeres otthonából, hol él Ali baba, palackba zárt dzsinek, s a mások: lidércek, ifrítek, boszorkányok, s él örökké hite a szépnek, férfi és nő igaz szerelmének. Reptetünk szőnyeget, kacagunk szörnyeket. Gurítunk gyöngyöket ezeregy meséből, kapd el, vagy csak nézzed. Sose nincs vége ezeregy mesének." Így ajánlják az alkotók az előadást, amelynek rendezője Újvári Janka.

Van, aki nem ismeri Boribont és Annipannit, Marék Veronika bájos hőseit? De így még biztosan nem találkoztak velük! Ugyanis nemcsak beszélgetnek mindennapi örömeikről, bánataikról, játszanak - és persze, néha veszekszenek egymással, de énekelnek és táncolnak is. (Természetesen Marék Veronika dalszövegeire és Tallér Zsófia zenéjére.) Aki pedig mindkettejüket megszemélyesíti: Mórocz Adrienn. A harmadéves színművészeti egyetemista ebben az évadban magára öltötte már Pöttyös Panni pöttyeit, ezúttal azonban kedvenc virágos kertésznadrágjában, egy igazán bájos és szeretnivaló mackóbábbal lép a szombati Minimatiné közönsége elé.

2011-ben is folytatódik Mandel Róbert hangszertörténész sorozata a Művészetek Palotájában fiatalabbaknak és idősebbeknek, egyszóval mindenkinek, aki érdeklődik az érdekes instrumentumok iránt. A sorozat harmadik műsorában a barokk kor hangszercsodái kerülnek elő.

Szombaton kerül sor az évad második gyerekkoncertjére a miskolci Művészetek Házában. A zenés délután forgatókönyvírója és műsorvezetője ezúttal is Csuka Tímea, a Miskolci Szimfonikus Zenekart Kovács László vezényli. Aki végigkíséri az idei évadra tervezett három koncertből álló sorozatot, beleleshet a vezénylés rejtelmeibe: a gyerekek mesébe foglalva ismerkednek az ütemmutatókkal, zenei lüktetésekkel, azok hasonló és eltérő vonásaival. A koncertet ajánljuk óvodásoknak, kisiskolásoknak, szülőknek és nagyszülőknek egyaránt.

A Griff Bábszínházban Zalaegerszegen szombaton 11 órakor kezdődik a következő Mesematiné, melyen a bábozás titkaiba nyerhetnek betekintést a kicsik és a nagyok, és az is kiderül, mi van a paraván mögött. A szombathelyi Mesebolt Bábszínházban a vasárnapi matiné alkalmával egy igazi bohócjátékkal, a Hoppláda című előadással várják az érdeklődőket.

A Magyar Nemzeti Múzeumban szombaton 11-től 17 óráig várnak minden felfedezőt, hogy együtt járják be a csodák földjét: a Magyar Nemzeti Múzeum Európában is egyedülálló régészeti kiállítását és római kőtárát. A belépés ezúttal ingyenes, csakúgy, mint a rendszerese vasárnapi Cifra Palota-programokra a Művészetek Palotájában.

És ne feledjük, hogy minden vasárnap kinyit a Kakaó Bár a Szikrában: gyerekeknek egész napos programok - színház, mozi, bábszínház, varieté, bűvész, zsonglőr, gólyalábas bohócok, arcfestés, játszósarok, koncert, habos kakaó, DJ táncparti; szülőknek designpiac, internet-sarok, olvasószoba, valamint kávé- és sörház. Ezúttal Farkas és Piroska ismert története kerül új szempontból a nézők elé, zenés bűnügyi családi társasjátékként, és végre pontot tehetünk a történet végére. Végre kiderül az igazság. Kiss Piroskával és Nagy Mamával lezajlott incidense után végre kézre kerítették a farkast. Minden mesének több oldala van. Hogyan látják a szereplők a saját történetüket? A nézők véleményére és aktív részvételére is igényt tartó interaktív mesejáték erre keresi a választ.

További programok a Fidelio programbázisában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.