gyerek

Családi programok a hétvégére

2011.01.27. 21:14
Ajánlom
Egy csipetnyi Európa és makettező gála, Százhalombatta kultúrkincsei és környezetvédelmi mesejáték a hétvégén.

Ismét fontos állomásához érkezett a Pécs2010 EKF program keretében megvalósuló egyik kulcsberuházás, a Zsolnay Kulturális Negyed kivitelezése: ünnepélyesen átadják az elkészült Bóbita Bábszínházat. Bár az új bábszínház technikai beüzemelése miatt nem tudják megtartani a Bolond Istók január 29-i bemutatóját, viszont helyette ingyenes színházjárást és nyilvános Bolond Istók-próbát tartanak 10 órától az érdeklődőknek, vasárnap délután 15 órától pedig Benedek Elek és Bánky Gábor Prücsök című előadását játssza a Bóbita Bábszínház új épületükben.

A Müpa Cifra Palotájában ezúttal Százhalombatta mutatkozik be a Hetedhét ország programsorozat keretében. Hetedhét országban bemutatkozik a Matrica Múzeum, a Mezőföld Csücske alkotóműhely, a Forrás Néptáncegyüttes és a Chorus Matricanus, a Felhőjárók Színtársulat, elérhetővé, megérinthetővé, szerethetővé és kipróbálhatóvá válnak a Mezőföld Százhalombattára jellemző hagyományai.

A Klebelsberg Kultúrkúriában Kukamese címmel környezetvédelmi mesejátékot mutatnak be. A szelektív hulladékgyűjtő sziget színpadán köszönthetjük Fém Ferit, PoliEsztert, Üvegéniát, Balambért, Papír Palit és Komposztanyót, de Veszélyes Valér, Hipollónia és Elemér is megjelenik a színen. Hedry Mária bűbájos kuka-mese-játékához Radványi Balázs írt zenét, hogy a mese csodái segítségével épülhessen bele a gyermekek sajátos világába a körülöttünk élő világ szeretete, a körülöttünk lévő tárgyak ismerete, a fogékonyság, az odafigyelés. Műfajilag valószínűleg a tündérmese a hulladékszigeten a legmegfelelőbb kifejezés, hiszen a végén Zöldhajú, a természet tündére is megjelenik, és mindenki megkapja méltó jutalmát vagy büntetését.

A legkisebbeknek, a három év alattiaknak sem kell elmaradni a színházból. Szombathelyen ezen a hétvégén a Nap és a Hold játszanak az Irgünc-bürgünc előadásban. A Pöttöm színházi játékra 1 éves kortól várják a kicsiket és kísérőiket.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum új, Egy csipetnyi Európa című kiállításán nemcsak kilenc ország legjellemzőbb élelmiszerét ismerhetjük meg közelebbről, hanem a nemzetek közötti különbségeket is. Miért fontos Csehország számára a sör? Miért a halat mutatja be nemzetük legfontosabb élelmiszereként Skócia? És miért választottuk mi magyarok a gabonát? Aki kíváncsi a legkülönbözőbb táplálékok eredetére, felhasználására és hogy melyik mentette meg népét az éhínségtől, látogasson el a Városligetbe!

A választott magyar élelmiszer, a búza a magyarság legjellemzőbb és legfontosabb kenyérnövénye. A burgonyát vagy kukoricát nagyobb mennyiségben fogyasztó szomszéd népekkel szemben a magyarok, mint búzatermesztő és búzakenyérrel élő nép élnek a köztudatban. A táplálkozáson kívül használati és dísztárgyakon, az irodalomban, népdalokban, a vallási életben lépten-nyomon felfedezhetjük a búzát, a magyarság táplálékot szolgáltató, egyszersmind szimbolikus erejű gabonanövényét. Napjaink korszerű táplálkozás iránti igénye újabb irányt mutat a búzafűlé felhasználását ajánlva. A csíráztatott búzamag szárba szökkenése után levágva kapjuk a búzafüvet. A búzafű levét fogyasztva sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében, s akár otthon is könnyedén előállítható. Hatóanyagai többek között a daganatos betegségek kifejlődését is gátolják. Vértisztító, ételekhez adva teljes értékű táplálék. Gyerekek és lábadozó betegek számára különösen értékes ásványi anyagokat, vitaminokat és növényi fehérjét tartalmaz.

Díjnyertes makettek, köztük 16. századi vitorlás hajók, vagy a világ valaha épített legnagyobb csatahajójának hihetetlenül részletes makettje, számos repülő, autó és más jármű látható a hétvégétől a III. Makettező gálán a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban. A makettezők hétvégenként bemutatót is tartanak. A 250 makett és dioráma olyan amatőr makettezők munkái, amelyek különböző nemzetközi és hazai versenyeken helyezéseket értek el. A kiállításon a látogatók megismerhetik azt a munkafolyamatot, amellyel a boltban kapható modellek továbbfejlesztésével egyedi alkotások készülnek. A III. Makettező Gála kísérő tárlata Bánfalvy Ákos festőművész kiállítása, ahol a művész járműveket, ábrázoló festményeit állítja ki, amelyek közül többet kifejezetten a III. Makettező Gálára festett.

Érdemes ellátogatni a Magyar Nemzeti Múzeumba, ahol 2011-ben a Családok évét ünneplik: a  múzeum állandó kiállításait 50%-os kedvezménnyel látogathatják a családok. A családi jegy (2 fő felnőtt és gyermekeik részére) így az állandó kiállításokra 2011. január 15-től 2250 forint helyett 1150 forintba kerül.

További családi programok a hétvégére a Fidelio programadatbázisában.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.