gyerek

Családi programok a hétvégére

2010.12.16. 13:46
Ajánlom
Meseopera-premier, meseolvasás, kézműves foglalkozások aranyvasárnap is.

Péntektől a Bárkán fonnak a Párkák. "Szerettünk mesét hallgatni, amikor kicsik voltunk, hogy szerettünk zenét hallgatni és később egymásnak visszaénekelni azt, hogy szerettünk Operába járni (volt bérletünk!), mert elvarázsolt minket a nagy zenekar és a látvány, az énekesek hangja. Szerettük a színházszagot és izgultunk a nézőtér sötétjében, hogy mi lesz a vége" - vall a december 17-én bemutatandó, görög-római mitológiai tárgyú meseopera rendezője, Göttinger Pál, aki bízik abban, hogy a mai gyerekek is nyitottak a varázslatra.

Néhány éve a szolnoki gyerekek már megismerhették Nap Pali kalandjait, a Pinceszínházban húga (?), Nap Panni lép a gyerekek elé, aki felesel, javíthatatlan, taníthatatlan, a szobája pedig maga a megtestesült rendetlenség. Ám egy éjszaka, egy átfeleselt nap után hirtelen rádöbben, nincs egyetlen barátja sem. Ebben a válságos pillanatban előugrik azonban a ruhásszekrényből egy profi problémamegoldó, Nagy Biriz Lóránt... Az öt-tíz éveseknek ajánlott történet folytatása december 18-tól ismerhető meg.

Ezúttal nem csupán zene, de tánc is lesz a Müpa Matinékoncertjén. A Petruska és Pulcinella cselekményének színhelye egy vásár: csődület, sátrak, hagyományos kis színház, bűvész, aki végzi a maga mutatványait. Eközben megelevenednek a bábuk, ott lesz Petruska, a vetélytársa meg a balerina. A Bozsik Yvette Társulat előadásában az orosz és az olasz bohóc figurája Gyagilev és Stravinsky szelleméhez méltó modernséggel elevenedik meg december 19-én a Művészetek Palotája színpadán.

Az év utolsó Csoki-koncertjén a MárkusZínház A Jánosvitéz című zenés bábelőadása és természetesen sok-sok csoki várja a kicsiket és a nagyokat a Millenárison.

Az Elektrotechnikai Múzeum Ünnepváró programjában pénteken és vasárnap készíthető vonat papírból, komolyabb anyagokból iránytű és ősfényképező, továbbá izgalmas kísérletekkel és filmekkel tanítják szórakoztatva az óvodásoktól a felsősökig egész nap nem csak a fiúkat és az apukákat.

Az Aréna Plázában Kéri Kitty, Marék Veronika, Mészáros Antónia, Nyári Oszkár és Nyári Szilvia várja a családokat és a gyerekeket mesével, könyvekkel, valamint egy kiállítással, amelyen a látogatók megtekinthetik az Olvassunk együtt! mozgalom egyes állomásain készült fotókat. Aki a mozgalom számára szeretne könyvet adni, az év végéig elhelyezheti az Olvassunk együtt! emblémával ellátott gyűjtővárakban, leadhatja az ország valamennyi OMV kútjánál, illetve Budapesten, az V. Október 6. utca 12-ben, az OSI (Nyílt Társadalom Intézet) épületében.

És itt az aranyvasárnap, talán az utolsó alkalom, hogy nyugodtan elindulhatunk vásárolni, de azért ne felejtsünk el megtölteni egy cipősdobozt, vagy vegyünk ünnepi képeslapot, mert adni jó!

Még több adventi ajándékkészítő és kézműves foglalkozás, valamint színházi előadás és koncert a Fidelio programadatbázisában található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Vizuál

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Vizuál

A magyar festőnő Bernstein-képei, amik bejárták a világot

Miközben fest, a zenész felvételeit hallgatja, kompozícióinak hátterét pedig a muzsika inspirálja. Zászkalicky Ágnes festményei szeptember 26-ig láthatók a Forrás Galériában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.