gyerek

Családi programok a hétvégére

2010.12.16. 13:46
Ajánlom
Meseopera-premier, meseolvasás, kézműves foglalkozások aranyvasárnap is.

Péntektől a Bárkán fonnak a Párkák. "Szerettünk mesét hallgatni, amikor kicsik voltunk, hogy szerettünk zenét hallgatni és később egymásnak visszaénekelni azt, hogy szerettünk Operába járni (volt bérletünk!), mert elvarázsolt minket a nagy zenekar és a látvány, az énekesek hangja. Szerettük a színházszagot és izgultunk a nézőtér sötétjében, hogy mi lesz a vége" - vall a december 17-én bemutatandó, görög-római mitológiai tárgyú meseopera rendezője, Göttinger Pál, aki bízik abban, hogy a mai gyerekek is nyitottak a varázslatra.

Néhány éve a szolnoki gyerekek már megismerhették Nap Pali kalandjait, a Pinceszínházban húga (?), Nap Panni lép a gyerekek elé, aki felesel, javíthatatlan, taníthatatlan, a szobája pedig maga a megtestesült rendetlenség. Ám egy éjszaka, egy átfeleselt nap után hirtelen rádöbben, nincs egyetlen barátja sem. Ebben a válságos pillanatban előugrik azonban a ruhásszekrényből egy profi problémamegoldó, Nagy Biriz Lóránt... Az öt-tíz éveseknek ajánlott történet folytatása december 18-tól ismerhető meg.

Ezúttal nem csupán zene, de tánc is lesz a Müpa Matinékoncertjén. A Petruska és Pulcinella cselekményének színhelye egy vásár: csődület, sátrak, hagyományos kis színház, bűvész, aki végzi a maga mutatványait. Eközben megelevenednek a bábuk, ott lesz Petruska, a vetélytársa meg a balerina. A Bozsik Yvette Társulat előadásában az orosz és az olasz bohóc figurája Gyagilev és Stravinsky szelleméhez méltó modernséggel elevenedik meg december 19-én a Művészetek Palotája színpadán.

Az év utolsó Csoki-koncertjén a MárkusZínház A Jánosvitéz című zenés bábelőadása és természetesen sok-sok csoki várja a kicsiket és a nagyokat a Millenárison.

Az Elektrotechnikai Múzeum Ünnepváró programjában pénteken és vasárnap készíthető vonat papírból, komolyabb anyagokból iránytű és ősfényképező, továbbá izgalmas kísérletekkel és filmekkel tanítják szórakoztatva az óvodásoktól a felsősökig egész nap nem csak a fiúkat és az apukákat.

Az Aréna Plázában Kéri Kitty, Marék Veronika, Mészáros Antónia, Nyári Oszkár és Nyári Szilvia várja a családokat és a gyerekeket mesével, könyvekkel, valamint egy kiállítással, amelyen a látogatók megtekinthetik az Olvassunk együtt! mozgalom egyes állomásain készült fotókat. Aki a mozgalom számára szeretne könyvet adni, az év végéig elhelyezheti az Olvassunk együtt! emblémával ellátott gyűjtővárakban, leadhatja az ország valamennyi OMV kútjánál, illetve Budapesten, az V. Október 6. utca 12-ben, az OSI (Nyílt Társadalom Intézet) épületében.

És itt az aranyvasárnap, talán az utolsó alkalom, hogy nyugodtan elindulhatunk vásárolni, de azért ne felejtsünk el megtölteni egy cipősdobozt, vagy vegyünk ünnepi képeslapot, mert adni jó!

Még több adventi ajándékkészítő és kézműves foglalkozás, valamint színházi előadás és koncert a Fidelio programadatbázisában található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.