gyerek

Családi programok a hétvégére

2010.11.19. 13:29
Ajánlom
Mese, zene, tánc közben lassan elindulhat az adventi készülődés is.

Verbunkos, csárdás, palotás - a Csoki-koncerten a Millenáris Fogadójában a Csillagszemű Táncegyüttessel és a Tündök Zenekarral rophatja ovis és iskolás! A táncos lábúak már biztosan tudják, de új rámáscsizma-tulajdonosoknak fontos információ, hogy gyerektáncházakat az Aranytízben és a Marczibányi téren minden héten tartanak.

A Talamba ütős Képeskönyveibe hallgathatunk bele a Müpában. A novemberi 21-i Matinékoncerteken a Talamba két olyan művet játszik, amelyek eredetileg nem ütőhangszerre, hanem zongorára készültek: a gyermekek világát szeretettel és kedves humorral ábrázoló, zongorára írt Debussy-darabot, a Gyermekkuckót, valamint Muszorgszkij Egy kiállítás képei című ciklusát, amelynek ihletője a zeneszerző elhunyt festő barátjának kiállítása volt. A Minimatinén egy mesét ismerhetnek meg a nézők az erdészfiúról és barátjáról, a hangját vesztett énekesmadárról, Palomáról, a távoli hercegségről, ahol teljesülnek a vágyak, és mindenki elnyerheti azt, amit legjobban kíván.

A Kolibriben megnyílik a Kaláka Bábszínház, és Győrben is premier lesz a Vaskakasban: Bigyó babát ismerhetik meg a gyerekek. A szombathelyi Mesebolt Bábszínházban két mai fiatal a klasszikus mesei kalandok útján -  táltos hátán repülve, égigérő fára mászva, három pár vasbocskort elkoptatva - indul el, hogy végül megtalálják egymást, azaz Kormos István Az égigérő fa című meséjét adják elő.

November 21-én a kecskeméti Ciróka Bábszínházban a "Bábosok a gyermekekért" kampányhoz csatlakozva két előadást játszanak: Bollár Kótyag és Mámori Nellike nagy találkozása 9:30-kor történik meg, a Malom mese egy órával később kezdődik. Ennek a rendezvénysorozatnak a keretében a Center Színházban a karitatív gyermekszínházi hétvégén két napon át tucatnyi társulat előadását tekintheti meg a közönség.

A 2B Galériában Fabók Mariann A halhatatlanság országa című, népmesékből táplálkozó előadását játssza, a Kitin Klán ezen a hétvégén is megmenti a Kertet a szemetelőktől. Néhány napja mutatták be a Budapest Bábszínházban a Tehén a Holdon című előadást. Egy fél évszázados horvát rajzfilm elevenedik meg magyar és zágrábi alkotók közös munkája eredményeképp. A produkcióra, amelynek szereplői egy leleményes, ügyes szerkezeteket tervező kislány és egy kisfiú, aki igazi gézengúzként örömmel rombolja le, amit pajtása épít, már akár hároméveseket is várnak. De hogy kerül ide tehén meg a Hold? Tessék felmenni a negyedik emeleti Játszó-térre!

Érdemes ellátogatni a Néprajzi Múzeumba, ahol a tárlatok mellett ilyenkor hagyományosan a Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesületével közösen megrendezett kiállítása, virágkötőverseny és vásár várja az érdeklődőket. A látogatók megtudhatják, hogyan gondozzák télen, karácsonykor virágzó növényeiket, miként készülnek az adventi virágdíszek: a kopogtató, az asztaldísz, a csokor és az adventi koszorú. A sokféle, nagyközönség számára tartott programot a Szamos Marcipán látványos bemutatója színesíti, kedvet csinálva ahhoz, hogy magunk is próbálkozzunk otthon a szaloncukor készítésével.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban utolsó állomásához érkeztek az ingyenes Családi Gasztro-Napok: november 20-án, a Burgonya-napon rengeteg érdekességgel és étellel várnak, továbbá sor kerül kézműves foglalkozásokra is, ahol krumplinyomda, krumplipuska, burgonyabáb készíthető.

További hétvégi gyerekprogramok erre a linkre kattintva találhatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.