gyerek

Családi programok a hétvégére

2010.10.21. 14:26
Ajánlom
Aki ezen a hétvégén nem az ünneplést választja, megismerkedhet a vonós hangszerekkel, Bartókkal és a népzenével vagy épp Töpszlivel, a kiskutyával.

Zenés hétvégének is beillik az előttünk álló néhány nap. Vasárnap délelőtt három alkalommal is Hangszervarázsolnak az Operaház művészei a Királyi Lépcsőházban: ezúttal a vonós hangszereket mutatják be Nagy Mária műsorvezetésében.

A Művészetek Palotája Fesztivál Színházában Tiszta forrás - Bartók és a népzene címmel rendeznek hangversenyt, ahol a hangszeres magyar népzenei darabok a Muzsikás együttes előadásában, Bartók zongoraművei pedig Jandó Jenő zongoraművész tolmácsolásában szólalnak meg, és egymáshoz kapcsolódva, egymást segítve, kiegészítve adnak képet az ősi és a modern egyidejű jelenlétéről és a belőlük táplálkozó mai zenéről. Elhangzik az Allegro Barbaro, részleteket hallhatnak zongorára írt ciklusokból (Gyermekeknek, Kis szvit zongorára, Szabadban, Román népi táncok), továbbá felcsendülnek dunántúli, kalotaszegi, gyimesi, mezőségi hangszeres népi dallamok. A Müpában a hétvégén lesz még Hangulatkoncert, és szokás szerint kinyílik a Cifra Palota is - mindkét program ingyenes.

A színházi előadások közül két klasszikus musical víg-, illetve pesti színházi előadásában nem csalódhatunk: A padláson és A dzsungel könyvén színész- és nézőgenerációk nőttek fel, népszerűségüket pedig az is mutatja, hogy kevés eséllyel indulunk a jegyvásárlásnak. Egy próbát azért mindenképp megér, a pótszéknek és a lépcsőnek is megvan a maga romantikája.

Szintén (minimum) háromgenerációs történet a Pöttyös Panni az iskolában: nagymamák olvasták Szepes Mária történeteit lányaiknak, akik most már a saját csemetéiket vihetik a Thália Színházba. És vigyék - de a fiúk se maradjanak otthon, akik Kockás Petivel biztosan közös hangot találnak -, mert bűbájos legodíszletben szemizgatón színes ruhákban táncolnak, függeszkednek, állathangot utánoznak a Bozsik Yvette rendezte produkció szereplői. (Kritikánk az előadásról itt olvasható.)

Akik néptáncolni szeretnek, szombaton az Aranytízbe, vasárnap pedig a Marczibányi térre látogassanak el, a könnyedebb műfajok kedvelőinek Óbudán az Alma Együttes koncertjét, a Budapesti Operettszínházban pedig a Musicalmeséket ajánljuk. Janza Kata, Kékkovács Mara és Polyák Lilla családi zenés varázslatukban a közös albumukon megtalálható gyerekmusical- és filmslágerekből énekelnek. Váltójuk a Bűbáj című Disney-mese Giselle-jének magyar hangját kölcsönző Vágó Bernadett, valamint a közelmúltban ugyancsak gyereklemezzel jelentkező Siménfalvy Ágota, vendégük pedig Szabó Dávid és Sánta László, illetve Kocsis Tamás koreográfus. Részletek hangzanak el a gyerekek legkedveltebb musicaljeiből és rajzfilmjeiből: az Óz, a nagy varázsló, az Oroszlánkirály, A muzsika hangja, a Mary Poppins, A kis hableány, a Herkules, a Madagaszkár, a Vuk és a Hugó, a víziló című produkciókból. A 100 Folk Celsius Együttes Debrecenbe vár mindenkit vidám, zenés családi kikapcsolódásra. A koncerten a legkedveltebb gyerekdalok hangzanak el, így itt lesz Paff, Miki Manó, a nagy ho-ho-horgász és még számtalan kedves ismerős.

Győrben Repülési lecke kezdőknek - bár haladóknak sem árt az ismétlés! -, Kecskeméten és Budapesten csecsemőszínházi előadások várnak. Míg a Bárkából útjára indul a MeseLadik, Rozi pedig az elveszett születésnapját keresi az égen és a Budapest Bábszínházban, két színházi premierre is sor kerül. Vasárnap A Kitin Klán a Kertbe megy: a K.V Társulat öt-kilenc éveseknek szóló mesejátéka a környezettudatos nevelést célozza. Hétvége van, de az is lehet, hogy világvége. Töpszli, a Kiskutya legalábbis így érzi. Mert vele senki nem játszik. Úgyhogy mi sem természetesebb: világgá megy. A pécsi Bóbita Bábszínházban a sok kaland után természetesen van, aki segít hazajutni Töpszlinek. Szabó Attila meséjének címe Világgá mentem, jaj! 

Aki nyakába veszi a falut, a várost, a megyét vagy épp az országot - szabadidőtől függően - a múzeumokban a legszebb tavalyi ásatási leleteklovak, biciklik és egyéb közlekedési eszközök, iskolatáskák, a boldog békeidők játékai, kevéssé boldog idők fegyverei, sőt még a Lánchíd eredeti lánca is mind-mind megtekinthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.