gyerek

Családi programok a hétvégére

2010.10.14. 12:00
Ajánlom
Középkori hangszercsodák és a Varázsfuvola, Popeye és A legkisebb boszorkány, gesztenyék és kelták - hétvégi programok kicsiknek és kísérőiknek.

Bár a vénasszonyok nyarán kisüthet még a nap, de biztonságosabb az őszi Csoki-koncerteket a Millenáris Fogadó padlásán tartani. Ezúttal New Orleans és a jazz hangszerén, a szaxofonon szólaltat meg klasszikus dallamokat Seleljo Erzsébet, akit testvére, Seleljo Irén kísér zongorán. Maradjunk a zenénél és a klasszikusokoknál, de Budát se hagyjuk el: az IBS Színpadon a BA-LU Eufórikusok belefújnak a Varázsfuvolába

A világhírű külföldi vendégművészek és a legkiválóbb hazai előadók a ritkán hallható középkori zeneszerszámok és a részben feledésbe merült hangszercsodák megszólaltatásán túl az európai középkor kevésbé ismert dallamait idézik fel vasárnap a Müpában. Mandel Róbert, a historikus hangszerek specialistája négy műsorban hatszáz év hangszercsodáit ismerteti meg délutánonként a gyerekekkel, esténként pedig a felnőttekkel. Az első alkalommal a középkorról lesz szó. És ha már a Müpában járunk, a Hang-szer-szám programjaihoz kapcsolódva ne hagyjuk ki az ehhez kapcsolódó hangszerkiállítást sem.

Ki ne ismerné a spenóttól erős tengerészt, Popeye-t, akit még a Világtündér is megpróbál elvarázsolni, megfogni azonban nem tudja, mert bánata elsodorja? A Thália Színházban tartják a Kecskeméti Katona József Színházzal együtt készült produkció premierjét. A családi mozi elvére épülő zenés előadást 9-től 99 éves korig ajánlják az alkotók, akik között Darvasi László, Pierrot és Ganxsta Zolee is megtalálható.

A hétvégén koncerteznek a gyerekek kedvencei: az Alma Együttes, valamint Halász Judit, akinek a koncertje a Vigyázó Sándor Művelődési Házban ingyenes. És természetesen ott vannak a jól megszokott, hétről hétre ismétlődő programok. Szombaton ismét Zenebonával vár a Művészetek Palotája, vasárnap pedig kinyílik az ingyenes Cifra Palota. A Ludwig Múzeumba is érdemes átruccanni, már csak azért is, hogy leellenőrizzük, milyen szépen megnőtt a gyerekek rendelkezésére álló játszótér. A Marczibányi téren SziaMarczi!-t köszönnek szombat délután, és a szokásos vasárnap délelőtti Kőketánc gyermektáncházat rendezik meg.

A Néprajzi Múzeum Szombati Műhelyében a frissen szedett gesztenye áll a nap középpontjában, és megemlékeznek az ilyenkor szokásos leányvásárról is, és bátran rá lehet lépni a Múzeumi tanösvényre is. A kézműves foglalkozásokon gyerekek és felnőttek növényi anyagokból, hagyományos eljárásokkal készítenek tárgyakat és bábokat, amelyeket aztán életre keltenek. Az előadásokon elhangzó történetek, mondókák, dramatikus játékok a hagyományos paraszti kultúra ünnepeihez kapcsolódnak.

Vasárnap az Aquincumi Múzeumot kékre festett kelta marcona harcosok, kelta jós és kézművesek veszik birtokba. A rejtélyes nép életét, amely a római hódítás előtt élt a mai Budapest területén, 10 és 17 óra között ismerhetik meg az érdeklődők. Lesz kelta életmód-bemutató és ékszerkészítés, megismerkedhetnek a gyerekek a kelta harcmodorral, kavicsot is festhetnek kelta motívumokkal, igazi kelta jósda vár, de megkóstolható egy eredeti varázsital is stílszerűen például korhű jelmezben.

A váci Tragor Ignác Múzeumban rendhagyó családi nap keretében szombaton a Nagybörzsönyben Batizi Zoltán régész vezeti az érdeklődőket. A pontos menetrend: indulás Vácról a 9:27-es vonattal Szobra, onnan a 10:10-kor induló busszal mennek tovább Nagybörzsönybe (leszállás a Községházánál), ahová várhatóan 10:44-kor érkeznek a résztvevők. Visszaindulás Nagybörzsönyből a 15:02-kor induló busszal, várható érkezés Vácra 16:26 körül.

A frissebbeket 15 órától, az ebéd után lustálkodókat 16:30-tól várják Pécsett a Civil Közösségek Házában a Pannon Filharmonikusok vidám trombitásai. A zenés Csigaházban igazi muzsikával, gyerekdalokkal hozzáértő művészek várják a kis érdeklődőket, akik ha a kérdésekre jól válaszolnak, vagy ügyesen zenélnek, apró ajándékot is kapnak. A városban október 11-én kezdődött a Diákfesztivál, érdemes annak a programjait is végigböngészni.

Premierre kerül sor Szombathelyen. A Mesebolt Bábszínházban egy Lázár Ervin-mesét, A legkisebb boszorkányt viszik színre.

Vasárnap a nagy érdeklődésre való tekintettel 10 és kivételesen 15 órától is megnézhetik az érdeklődők az Égen-földön mese című előadást a debreceni Vojtina Bábszínházban. Az 530-as járaton utazó Hepehupa, Pityerke, Cudarka és Albert a környezettudatosságra igyekeznek nevelni a nézőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.