gyerek

Családi programok a hétvégére

2010.10.07. 15:23
Ajánlom
A hétvégén tobzódhatunk a gyerekelőadásokban, de akár a múzeumokat is választhatjuk családi úti célként.

A hétvégén beindul a gyerekszínházi évad. A Budapest Bábszínházban a klasszikus Csipkerózsa új ruhát (és orsót, no meg királyfit) kap, a Thália Színház Arizóna Stúdiójában Pöttyös Panni iskolába megy, a Kolibriben a Szentivánéji álom premierjére kerül sor, a faragatlan fabáb, Burattino történetét, Az aranykulcsot mutatják be a Stúdió "K"-ban, a Centrál Színházban kiderül a Hang-villa titka, és egy nap alatt két premierre is sor kerül a kecskeméti Ciróka Bábszínházban, míg a veszprémi a Kabóca Bábszínházban az Álom-álom, kitalálom kerül színre. Október 3-án mutatták be az egri Harlekin Bábszínházban A bajusz című előadást Hernyák György rendezésében, és ugyanezen a napona szegedi Kövér Béla Bábszínházban is premiert tartottak: a Jancsi és Juliskát Adela Moldovan rendezésében. Mindkét előadás megtekinthető a hétvégén, csakúgy, mint a zalaegerszegi Pomádé király új ruhája. Szegeden egyébként sűrű a program:október 10-én kerül sor a Minden egér szereti a sajtot bemutatójára Galkó Balázs rendezésében.

Szombaton kétszer Zenél a világ a Művészetek Palotájában, sőt a Strasbourgi Ütőegyüttes is kétszer veszi elő hangszereit a Thália Színházban, vasárnap pedig kinyílik az ingyenes Cifra Palota. A Marczibányi téren SziaMarczi!-t köszönnek szombat délután és a szokásos vasárnap délelőtti Kőketánc gyermektáncház vár, Budafokon ugyanekkor Halász Judit koncertezik.

Tajvani énekes rovarok címmel nyílt kiállítás a Természettudományi Múzeumban, ahol a november végéig látogatható interaktív tárlaton bemutatják, milyenek az ehető szöcskék, hogyan harcolnak a tücskök és milyen hangot adnak a kabócák. A különleges ízeltlábúak bemutatását érintőképernyős kijelzők, a hangkeltés változatos módjait, a rezgést, dobolást, ciripelést, pattintást és levegőkibocsátást pedig hangszereken próbálhatják ki a látogatók, az óriási rovarmaketteken pedig az ízeltlábúak hangképző szervei, és a rezgéseket, hanghullámokat érzékelő "fülek" láthatók.Kis és nagy városi természetbúvároknak kihagyhatatlan!

Október 8-án nyílik egy igen izgalmas és finomnak ígérkező kiállítás a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben (1092 Ráday u. 18., bejárat az Erkel u. 15. felől). A kiállítás Stühmer Frigyesnek, illetve a Vágóhíd utcai csokoládégyárnak állít emléket. Stühmer Frigyes hazánkban elsőként honosította meg a csokoládé nagyüzemi termelését. Ő és utódai egy kis cukorkaüzemből Európa-hírű nagyvállalatot teremtettek, nevét együtt emlegették a nagy kortársakkal, a Suchard-ral, a Lindttel, a Gerbaud-val és a Nestlével. Legendás termékei a Zizi, a Tibi vagy a Frutti sok szülő számára még a ma is ismerősen cseng. A tárlaton a rengeteg fénykép és tárgy mellett egy kisfilmet is levetítenek, mely a csokoládégyártás rejtelmeibe kalauzolja a látogatókat. A tárlat december 18-ig, keddtől péntekig 12 és 18 óra között, szombaton 10-től 14 óráig látogatható.

Érdemes ellátogatni a Magyar Nemzeti Múzeumba is, hiszen egy igazi ipartörténeti kuriózum érkezett a Műszaki és Közlekedési Múzeumból: a Lánchíd egyik eredeti, négy méter hosszú és harmincöt centiméter széles, eredeti hídszerkezetből származó láncszemét a Széchenyi világai című kiállításon mutatják be. Ugyanitt ingyenes családi napot is tartanak: szombaton 11-tól 17 óráig várnak minden felfedezőt, hogy együtt járják be a múzeum Európában is egyedülálló régészeti kiállítását és római kőtárát.

Tart még a Design Hét, ennek keretében a Néprajzi Múzeumban játékos designfoglalkozást tartanak, ahol a jövő tárgyait alkothatják meg a gyerekek, míg az Iparművészeti Múzeumban műhely lesz a szemétdombon, azaz a Cellux Csoport tagjainak segítségével készülhetnek tárgyak újrahasznosított anyagokból,az Aquincumi Múzeumban október 10-én 11 órától a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódóan megtudhatjuk, miként készíteattek a római korban tárgyakat kagylóból, gyöngyből, csontból, szarvasagancsból, elefántcsontból, sőt el is készíthetjük az amuletteket, szelencéket vagy zsetonokat a feltételezett korabeli eszközökkel és módon.

A győri Vaskakas Bábszínházban szombaton délelőtt az Aprók Színházában Cinege, cinege, kismadár címmel csecsemőszínházi előadás várja a 0-3 éveseket, délután Esti mesében a Metamorfózisban néhány bábos fogja a zsebkendőket, a terítőket, a lepedőket, így lesz belőlük szamuráj és madár, bika, kígyó, férfi, nő, szerzetes és gitár.

Vasárnap egy remek bohócjátékkal, a Hoppláda című előadással várják a közönséget a Mesebolt Bábszínházba. Történetünk főhősei, Borsó és Berci barátok. Az egyik nagy, a másik kicsi. Az egyik hencegő, a másik sértődékeny. Az egyiknek színváltós ládája van, a másiknak meg olyan, ami hatalmasra nagyítja az ember kezét. Az egyik repülőzni szeret, a másik versenyautózni. Egyáltalán nem hasonlítanak, mégis barátok. Egy barát akkor is barát, ha néha kinevet, vagy lefröcsköl vízzel, vagy direkt nem szólít a neveden. De barát-e a barát, ha haragszik? Ha nem adja kölcsön a ládáját? Ha nem áll ki melletted? Egy nap titokzatos idegen érkezése teszi próbára Borsó és Berci barátságát... Az előadás rendezője Veres András, tervezője Boráros Szilárd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.