gyerek

Családi programok a hétvégére

2010.09.23. 13:03
Ajánlom
Gyerekelőadásokkal induló színházi szezon, emlékezés két kétszáz éves zsenire, Kutatók Éjszakája - hová érdemes menni a hétvégén?

Miskolcon A mindentlátó királylány című mesedarabbal indul az évad. Gabnai Katalin, a darab írója, a Magyar Dráma Napján vendégeskedett a színházban, ám a szeptember 24-i premier azoknak is újdonság lesz, akik már látták az 1983 óta játszott mesejátékot, hiszen Rossa László különleges népművészeti alapokból merítő zenét írt a produkcióhoz, az alkotók pedig palócos területre helyezték a mesét, így az "ízesség" megjelenik a színpadon.

Ugyanezen a napon Bruckner Szigfrid Zalaegerszegre látogat, a Hevesi Sándor Színházban ugyanis Lázár Ervin meseregényének új színpadi adaptációjával indul az évad. A kisfiú és az oroszlánok című előadás minden bizonyal különleges lesz, hiszen a közreműködő gyerekek és felnőttek cirkuszi kiképzést kapnak, hogy artistamutatványaikkal kápráztassák el a nézőket.

Pécsett a Harmadik Színházban is egy klasszikust láthatnak a gyerekek: Grimm meséjéből, a Holle anyóból készült zenés mesejáték, ameynek vasárnap lesz a premierje.

Természetesen a budapesti gyerekek sem maradnak ki a hétvégi programokból.

A Tűzraktér évadnyitó gyereknapján vasárnap a közös reggeli után előadás, játszóház, kézműves foglalkozások, zene, cirkusz, tombola lesz a programban kilenctől este fél hatig. A napot záró közös buborékfújáson érdemes a győzelemre törni, hiszen a legnagyobb és legtöbb buborékot fújó gyerekek 50 %-os kedvezményt kapnak az évadban játszott gyerekelőadásokra!

Ugyanabban az esztendőben, 1810-ben született a romantikus zongoramuzsika két nagy poétája, a német Robert Schumann és a lengyel Fryderyk Chopin. Mindketten zongoristának készültek, de Schumann zenészkarrierjének - keze túlzott erőltetése miatt - korán vége szakadt, és a zenei írással kezdett foglalkozni, és egyik első cikkét épp Chopinről írta. A két, tragikusan korán elhunyt zseniális művész zongoramuzsikáját szeptember 26-án két alkalommal is Szilasi Alex és Várjon Dénes szólaltatja meg, Vida Péter színművész segítségével pedig megismerkedhetünk korukkal, személyiségükkel és kapcsolatukkal is. A koncert előtt és után érdemes a Müpában maradni, hiszen vasárnap lévén az intézmény összes terei Cifra Palotává alakulnak át.

A Mezőgazdasági Múzeum Családi gasztronapok sorozatának következő állomása a Gabona-nap: szeptember 25-én a gabonafélék gazdag és változatos felhasználási módjait mutatják be a családok számára. A résztvevőknek alkalmuk nyílik megkóstolni a cukor nélkül is mézédes csíramálét, amely nemcsak tápláló, hanem vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben is rendkívül gazdag, és finom íze mellett számos betegség ellenszereként is használható. De kóstolhatnak búzafűlevet, búzacsírát, kölessört, ciberelevet, a helyszínen készített kásaféléket, illetve számos, különlegesebbnél különlegesebb péksüteményt, például a köleses bélest vagy a tönkölymuffint.  A gasztroprogramok mellett az érdeklődők a szalmafonás technikáit is megtanulhatják, vagy kipróbálhatják a kézi gabonaőrlést. A Gabona-nap célja a gabonafélék gazdag felhasználási módjának, egészséges és tápláló ételeinek megismertetése és népszerűsítése. A program a 2011-es Gabona Éve beharangozó eseményének is tekinthető, hiszen a Magyar Mezőgazdasági Múzeum a következő évben egy új, a gabonákra épülő időszaki kiállítást és tematikus évet indít

A kutatók nem elefántcsonttoronyban élő, zárkózott emberek, hanem a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek. Ezt mutatja be immár ötödik alkalommal a Kutatók Éjszakája, amelynek keretében 23 városban, 44 helyszínen több mint nyolcszáz programon közel ezer kutató bizonyítja be a nagyközönség számára, hogy a tudomány érdekes, és tanulni sohasem késő. A hatalmas kínálatból csak szemezgetni tudunk, a teljes lista a rendezvény honlapján érhető el.

A központi, budapesti helyszínen, a Millenáris B csarnokában, a Telekom galériában szeptember 24-én, pénteken 15 órától várják az érdeklődőket, ahol a Kitchen Budapest installációit csodálhatják meg: kipróbálhatják az Animatát, zenélhetnek az Opera Looperrel, vagy épp fújással kelthetnek életre egy kábelekből álló net-pitypangot. A Barabás-villában együtt főzhetnek a kutatókkal, mégpedig szigorúan tudományos alapon, és megismerhetik a kutatói divatot Archimédesztől egészen a Curie-házaspárig. A Petőfi Irodalmi Múzeumban Csenge veszi fel a harcot a Záptojásszagú Mágus ellen, mégpedig a vegyészet, a látványos kísérletek segítségével. Lesz Dumaszínház, táncverseny, könnyűzene, a Collegium Budapestben pedig a Föld és a Mars rejtélyei várják az érdeklődőket. Aquincumban a múzeum munkatársai élméneikről számolnak be: arról, hogyan állítottak helyre egy padlómozaikot, hogyan fedezték fel újra a helytartói palotát, de azt is megtudhatják az Óbudára látogatók, hogyan éltek a római kori városban az állatok.

A Nyíregyházi Főiskola öt karán kínálnak színes programokat a nagyérdeműnek. A bölcsészettudományi karon nyelvi játékokkal, helyesírási tesztekkel és tréfás stilisztikával, míg a pedagógusképzősök figyelem-, gondolkodás-, kreativitásvizsgálattal várják az érdeklődőket. A műszaki karon az autó- és motortechnikai bemutatók mellett az automatizálás és a robotok világa nyílik meg, de pneu- és elektromos hajtású járműépítést, fizikai kísérleti előadásokat és csillagászati távcsöves megfigyelést egyaránt rendeznek a Kótaji utcai épület tantermeiben. Látható lesz egy csomagoló robot, melyet Lego alkatrészekből állítottak össze, CNC vezérlésű gépek építhetők saját kezűleg, szimulátor segítségével pedig a háromdimenziós repülés is kipróbálható. A természettudományi intézet atomabszorbciós laboratóriumában látványos műszeres bemutatót tartanak, emellett mikrobákról, az allergiát okozó pollenekről, valamint a drámai csökkenést mutató hazai fecskefajok felmérésének, kutatásának kulisszatitkairól tudhatnak meg többet a látogatók. A főiskola testnevelési és sporttudományi intézetében kerékpározás segítségével mérik le a jelentkezők aerob fittségét, de lesz pulzus-és vérnyomásmérés, testsúlyvizsgálat, EKG-készítés, légzés-és látásvizsgálat, melynek végén - a teszteredményektől függően - személyre szabott életmódtanácsokat is adnak a résztvevőknek. A rendezvényen a bormarketing kutatásokról, borkultúra műhelyekről és a borkóstolás művészetéről tartanak előadásokat, a szabadba vágyókat pedig a közeli botanikus kert várja, ahol egy "holdvirágos éjszakán" vehetnek részt az érdeklődők.

Idén először a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának karai is bekapcsolódik a Kutatók Éjszakájának programjába. A legtöbb látnivaló a természettudományi kar ismeretterjesztő előadásain várható. Foglalkoznak az agy működésének rejtelmeivel, az ásványok és kőzetek világával, ismerkednek a barlangjárás eszközeivel, de színre lépnek a "szombathelyi helyszínelők" is, aminek keretében az érdeklődök ujjlenyomatot vehetnek, vércsoportot és fehérjéket vizsgálhatnak laboratóriumi körülmények között. Az intézmény könyvtárának meghívására Szombathelyre érkezik Vissy Károly meteorológus, aki az időjárás-előrejelzésnek a változó éghajlati viszonyok között betöltött szerepéről beszél majd. Előadás hangzik el arról is, hogy 100 éve emelkedett a levegőbe az első magyar építésű repülőgéppel a gép tervezője és építője Adorján János, de ellátogathatnak az érdeklődők az egyetemi központ csillagvizsgálójába is, ahol derült idő esetén megfigyelhetik a Jupiter és a Föld együttállásakor látható jelenséget. A szombathelyi Bloom-házban az interaktív filmkészítés titkaiba avatja be az érdeklődőket Kálmánchelyi Zoltán, a Weöres Sándor Színház színművésze, később Für Anikó olvas fel részleteket egy hangoskönyvből, sőt a vendégek a színház, az egyetem és a város kapcsolatáról cserélhetnek véleményt Jordán Tamás színházigazgatóval, végül Varró Dániel beszél SMS-verseiről.

További hétvégi programokat ezen a linken találhatnak a Fidelio adatbázisában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.