gyerek

Családi programok a hétvégére

2010.09.09. 07:33
Ajánlom
A budapesti Erkel-napokból és a pécsi csillagnézésből sem maradnak ki a gyerekek. Családi programok országszerte a hétvégére.

A pénteken kezdődő Józsefvárosi Napokra nemcsak a kerület lakóit várják az Orczy Parkba. Lesznek koncertek és színházi előadások, de kinyit Paprika Jancsi csúzlizdája, sőt a hangszersimogató is, ahol minden hangszernek saját története van. A történetek pedig életre kelnek a változatos és nem mindennapi hangszerbemutatókon, amelyeken a nézők nem csak figyelnek, hanem aktív részesei lehetnek egy-egy földrész zenei kultúrájának. A bátrabbak benevezhetnek a felhővadászatra, ami egyrészt izgalmas ügyességi játék gyerekek számára, melyet a Pilóta a Légikisasszony segítségével irányít, másrészt felhőtlen szórakozás az őket figyelemmel kísérő szülők, járókelők számára. A Katáng zenekar koncertjén megzenésített versek szólalnak meg, a foglalkoztató sátorban gyöngysorok, karkötők, gyűrűk, egyéb ajándéktárgyak készíthetők, az Olvasóligetben pedig kicsik és nagyon is elmerülhetnek egy-egy izgalmas történetben.

Erkel Ferenc születésének kétszázadik évfordulójának ünnepléséből a gyerekek sem maradnak ki: a Petőfi Irodalmi Múzeumban szombaton találkozhatnak Erkel operáinak hőseivel, kinyomtathatnak egy áriát egy korabeli nyomdagépen, vasárnap Hunyadi László és Bánk bán elevenedik meg a sakktáblán, sőt a komponista egyik játszmáját is újrajátsszák. Akik közreműködnek: Geszthy Veronika, Szakács Ildikó, Szappanos Edit, Vígh Ibolya, Balczó Péter, Geiger Lajos, Kovács Barna, Lakatos Gergely, Pogány Imola, Ókovács Szilveszter, valamint az MR Gyermekkórus.

A Művészetek Palotája vasárnap újra Cifra Palotává alakul. Ismét várják azokat a családokat, akik aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon gyermekkoncertek, táncelőadások, meseszínházak, az előcsarnokban zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő játékok várják az érdeklődőket. A programok az előző évekhez hasonlóan idén is ingyenesek.

A hétvégén is érdemes Európa magyar Kulturális Fővárosa felé venni az irányt. A Pannon Filharmonikusok segítségével az óvodások és a kisiskolások rácsodálkozhatnak, mennyi felfedezni való érdekességet rejt a zene és a hangok világa - a Cella Septichorában szombaton kétszer nyílik ki a Csigaház ajtaja. Kultúrszüret lesz a Határtalan város peremén, Pécs-Vasason, ahol három napig kaphatnak az érdeklődők betekintést a falusi hagyományokba. Folytatódik a Csillagok, csillagok... című eseménysorozat is: pénteken a Széchenyi téren lesz távcsöves megfigyelés, előadás és kicsiknek szóló bábjáték; míg az I. Pécsi Nemzetközi Hadi-, Technikatörténeti Jármű- és Modellkiállításon a város egyes részein lovasroham és tankcsata várja az élő háborús élményre vágyókat, ezek szüneteiben pedig egyebek mellett veterán járművekkel és modellekkel ismerkedhetnek a látogatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.