gyerek

Családi programok a Szentendrei Skanzenben

2010.08.03. 15:33
Ajánlom
Idén megnyitották a kapukat a nyolcadik tájegység portáin. A hagyományos tudás ma is használható elemeinek átadása az mai embereknek - elsősorban ez a célja a szentendrei Skanzennek, nem csupán a konzerválás.

A Skanzenban gyerekbarát programok sokaságát kínálják. A nyári hónapokban a táborok mellett minden szombaton szöszmötölnek, azaz megismertetik régi falusi munkákat, így kipróbálhatók a tanyasi munkák, a gyöngyfűzés, a szövés, a varrás vagy a tésztasütés, és népi játékok készíthetők természetes anyagokból a Bütykölőben. Családi vetélkedőt is tartanak ezeken a napokon, másnap pedig átélhetik, milyen lehetett egy régimódi vasárnap. A látogatókat muzsikaszó fogadja, időt jósolhatnak népi és tudományos módszerekkel, megleshetik a csipkeverés fortélyait, gyógy- és fűszernövénytúrán vehetnek részt, a Játékudvarban pedig népi ügyességi és sportjátékokban mérhetik össze ügyességüket. Betekinthetnek hagyományos mesterségek működő műhelyeibe, így kiderülhet, mit csinál a tímár, hogyan működnek a malmok, és milyen kenyeret süt a pék.

Egyéb lehetőségeket is kínál még a Skanzen hatalmas területe: a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén kirándulóknak pihenőhelyet nyújt, fogadó várja a vendégeket, és egy modern művészeti helyszín, a Magtár működik kiállítási helyként, illetve saját vonattal is rendelkezik. Aki itt akarja tartani a születésnapját, múzeumpedagógus segítségével élvezheti a lovaskocsizást, gyertyamártást, kipróbálhatja a szénarakást, a vajköpülést, a kukoricamorzsolást, a dagasztást, miközben történeteket hallanak régi szokásokról, a régi falusi mindennapokról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.