gyerek

Csató Kata: "Magas művészi színvonalon"

2012.03.12. 13:22
Ajánlom
2011-ben rendezte meg első fesztiválját az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME). A második seregszemle előtt Csató Katával, a szervezet elnökével visszatekintéssel kezdtük a beszélgetést.

- Mi történt az elmúlt egy évben az ESZME-vel, az ESZME-ben?

- Sokféle működési struktúra létezik: vannak befogadó intézmények, produkciós irodák, alkotóműhelyek, de ez a modell, hogy régebb óta működő színházakat, alkotói csoportokat tömörítsünk valódi ernyőszervezetként, azt hiszem, egyedülálló a független szcénában. Az elmúlt egy évben kezdett tisztázódni, hol vannak a határaink, mit tudunk hozzátenni a tagjaink működéséhez, milyen produkciós feladatokat tudunk magunkra vállalni, hogyan tudunk ténylegesen közösségként, minőségi töltettel, nem pedig gazdasági lebonyolító szervként funkcionálni. Kiélesedtek a helyzetek, amit az elmúlt év létbizonytalansága okozott. Ugyanakkor taglétszámunk bővült, és jönnek új inspirációk is. Bővült a műfaji felületünk, már képzőművészeti pályázatokon is sikerrel indulunk. A szentendrei OMKAMRA fiatal művészeinek próbálunk több lehetőséget biztosítani.

- Hogyan állt össze a program?

- Célunk volt, hogy minden egyes előadás ugyanazt a magas művészi színvonalat mutassa, amivel tavaly találkozhatott a közönség. Örömünkre szolgált, hogy tárt karokkal fogadtak a Stúdió K-ban, hogy ekkora érdeklődéssel fogadtak bennünket. Nagyon szerencsésnek érzem az egymásra találást: a gyerek- és felnőttközönségével, annak nyitottságával, azzal, hogy nem egy bárkit befogadó "átjáróház", hanem egy tárt karokkal váró, de saját repertoárral működő intézmény. Idén három nap alatt kilenc produkciót láthatnak a nézők, ezekből napi kettő a családokat várja, egy pedig kifejezetten a felnőtteknek szól. A nyolc ESZME-előadás mellett a fesztivál programját alkotja a Stúdió K legutóbbi bemutatója, A szamár a torony tetején, és a tavalyihoz hasonlóan kézműves foglalkozásokra is sor kerül, valamint lesz egy kiállítás is a fesztivál időtartama alatt.

- Kezdjük a kiállítással. Tóth Eszter alkotásait hogyan ajánlanád?

- Eszter alkotásaira azért esett a választásunk, mert amellett, hogy több bábszínházban dolgozott, több produkcióhoz tervezett bábokat, kivitelezőként is dolgozik, illetve Eszter tervezi a plakátjainkat Kiss Ildikó három figurájának felhasználásával. Azt gondolom, ma ő az, aki a legkomplexebben látja és gyakorolja e műfajok közti átjárhatóságot. Sok olyan munkája van, ami kifejezetten gyerekeknek szól, és szeretnénk, ha a tárlatot ők is élveznék.

- Bár a Bóbita magazin különszámában részletesen olvashat a közönség az előadásokról, szeretném, ha néhány szóval megindokolnád, miért épp ezeket választottátok a társulatok repertoárjából. Kezdjük az esti felnőttelőadásokkal!

- A MárkusZínházról nem kell sokat mondanom, mert Pilári Gábor és Vajda Zsuzsanna ízes humora jól ismert. Ők tavaly is klasszikusokat hoztak és idén is egy irodalmi alapú produkcióval, A helység kalapácsával jönnek. A Karácsony Punchéknál kortárs szocio-bábjáték. Technikáját tekintve hagyományos paravános bábjáték, szándékaink szerint pedig görbe tükröt szeretnénk állítani magunknak, a karácsonynak, annak, hogy mit is jelent a szeretet ünnepe, amikor képesek vagyunk a család, a szeretet, az ajándékozás címszavaival "megölni" egymást. Kovács Géza rendezte, Boráros Szilárd tervezte, és egykori Kolibri színházi tanárommal, Szívós Károllyal játsszuk. A Repülési lecke kezdőknek a legkisebbek, akár már négyévesek számára is elvezhető, de tavaly kipróbáltuk, milyen az, ha felnőtteknek játsszuk, mert a témája, megvalósítása ezt a közönségréteget is érzékenyen érinti.

- Nézzük az ESZME gyerekprodukcióit!

- Az aranyhajú királylány, Majoros Ági előadása kicsiknek szól, főképp ovisoknak, és egy klasszikus bábjáték. A székely menyecske meg az ördög bemutatóját a tavalyi fesztiválra időzítettük, és olyan sikert aratott akkor és arat azóta is, hogy úgy gondoltuk, mindenképp itt a helye, különösen azért, mert Budapesten keveset tudja játszani Fabók Mariann. Kedves, szórakoztató, színészileg nagyon munkás előadás, de Mancsi mesemondása, tehetsége, bája, szíve-lelke benne van. A Bódog és Szomorilla régi és új ESZME-tagok koprodukciójában jött létre: Kolozsi Angéla írta és rendezte, és a Hepp Trupp adja elő Bartal Kiss Rita bábjaival. Az utóbbi alkotók hivatásos bábszínházi környezetben is elismert új tagjaink. Csakúgy, mint Angéla, aki a Repülési leckében és egy Tintaló-produkcióban látható a fesztiválon, Rita is fellép közreműködőként is a fesztiválon. A Szemenszedett mesében, amelynek írója Gimesi Dóra, Hannus Zoltán a partnere, akit a Stúdió K törzsnézői is jól ismerhetnek.

- A Stúdió K gyerekszínházi, bábszínházi hagyományához nektek, a fiatal báb- és gyerekszínházi alkotóknak milyen a viszonyotok?

- Ahogyan Fodor Tamás évtizedek alatt kinevelte a közönségét, átadta nekik azt a színházi gondolkodásmódot, amit ő képvisel, tiszteletre méltó, és a mi generációnknak nagyon fontos. Az a koncentráció és alázat, amit a színészei tudnak, sok bábszínháznak és bábosnak követendő példa.

A fesztivál teljes programja, interjú a fellépőkkel, valamint a gyerekek számára készült játékkal a Bóbita magazin különszámában található. A Karácsony Punchéknál és A helység kalapácsa előadásokhoz kapcsolódó játékaink az előadások címére kattintva érhetők el.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.