gyerek

Csuja László: "A gyermekkor egy elszakadás-történet"

2013.03.29. 11:14
Ajánlom
A rendező az Erdélyi Vándorszínházzal öt éve járja a magyarlakta falvakat, a MU Színházban pedig Mikó Csaba szövegéből gyerekdarabot rendez. A Kövérkirályt március 29-én láthatják a 7-9 éves gyerekek. Csuja Lászlóval beszélgettünk.

- Az Erdélyi Vándorszínház 2007-ben alakult a Te vezetéseddel...

- Létezik a Vajdaságban a Tanyaszínház, egy nyári társulat, ami falvakba jár előadásokat tartani, de Erdélyben akkor nem volt ilyen formáció, így eldöntöttük marosvásárhelyi, kolozsvári főiskolás színészbarátaimmal, hogy alakítunk egy hasonlót. Nomád körülmények között indultunk, akkor még nem tudtam, hogy az első bemutató után lesz-e folytatás. Játéknak fogtam föl, kalandnak, untam már a bölcsészkart, ki akartam próbálni valami újat. Olyan helyeken jártunk, ahol az emberek húsz éve nem láttak színházi előadást. Sikerült 2008-ban is összehozni, és idővel egyre komolyabbá vált. Abban az időszakban sokat foglalkoztam tánccal, fizikai színházzal, és érdekelt a commedia dell'arte műfaja, amit egy speciális népi fizikai színháznak tartok. Csatlakozott a Vándorszínházhoz Kele Fodor Ákos is, akivel közösen kidolgoztunk egy hosszú távú programot, amiben a commedia dell'artét ötvözzük a misztériumjátékok elemeivel. Erről bővebben a most megjelenő tavaszi Játéktér című erdélyi színházi lapban írunk egy esszénkben.

- Hogyan fogadja a vásári műfajok és a misztériumjáték ötvözetét egy nem színházhoz szokott közönség?

- Archetipikus karakterekkel, egyszerű történeteket mesélünk. Nincs Európában olyan ember, aki ne értené meg azonnal a rendszerét. Folyamatosan kiszólunk, állandó kommunikációt tartunk fent a közönséggel. Nagyon fontos, hogy a színpad és a nézőtér határa elmosódjon, ugyanúgy, ahogy a vásári játékokban. Ezek a gesztusok azért működnek még élesebben egy falusi közönség előtt, mert mindenki ismer mindenkit személyesen, és ha valakit megszólítasz, tudják, hogy kiről van szó. Ez utánozhatatlan egy városban.

- A MU-ban más alkotókkal dolgozol?

- A Kövérkirály produkciója leválik az Erdélyi Vándorszínház nyári programjáról, de ha lesz rá anyagi lehetőségünk, szeretnénk elvinni erdélyi általános iskolákba. Arra törekszem, hogy egy évben minél több produkciót mutathassunk be, már ne csak nyáron, hanem év közben is tartsunk előadásokat. Orbók Áron színészként, Marsalkó Eszter dramaturgként részt vett A halál és a bohóc című előadásunkban is.

- Mi érdekelt a Kövérkirály szövegében?

- A főszereplő Kövérkirály és barátja, Ilona közötti viszony. Két árva, akik gyermeki szerelemmel kötődnek egymáshoz, és van egy közös traumájuk: meghaltak a szüleik. A tragédia után bezabálták az összes csokit a palotában, és soha többet nem beszéltek a szülők haláláról. Ilona abban véli meglelni a boldogságát, hogy kiszolgálja Kövérkirályt, és azt hiszi, a Király attól lesz boldog, hogyha csak csokit eszik. Tehát van egy kibeszéletlen trauma és egy betokosodott állapot, amiről mindketten azt hiszik, hogy fenntartása a boldogság záloga. Azonban a király egy reggel arra ébred, hogy nem érzi a csoki ízét, itt keződik a történet.

Ennek a kiszolgáltatott viszonynak a dimenzióit szeretném kibontani. Több filmemben is jelen van ez a motívum: arra próbálok rákérdezni, hogy meddig lehet kiszolgálni egy kiszolgáltatott embert, hol vannak a szeretetteli gondoskodás, a felelősségvállalás határai, mikor csap át ez önpusztításba, meddig lehet egy ilyen típusú helyzetben elmenni, és egyáltalán, hogyan lehet egy ilyen kötésben szabadon élni. Nagyon aktuális témának tartom, nem csak az egyéni sorsok tekintetében, hanem társadalmi szempontból is, hiszen a közeljövőben Magyarország és Európa egyik legfontosabb kérdése az lesz, hogy a hatalom hogyan viszonyuljon a lecsúszott, kiszolgáltatott tömegekhez.

Visszatérve a darabhoz, a szövegnek van egy koherens motívumhálója, ami egyfelől univerzális, hiszen az Éhség mint a világot felzabáló paradox semmi megtestesítője időtlen gonosz, a boldogságot kereső utazó főhős pedig ugyancsak kulturális alapmotívum, ugyanakkor aktuális is, hiszen a csokievés, azaz a fogyasztás tematizálása erősen utal a fogyasztói társadalom problémáira. A teljesség igénye nélkül ragadtam ki néhány elemet, ami építheti az értelmezési mezőt.

- 7-9 éveseknek szól?

- Mindenkinek, aki szereti a meséket. Egy pszichológiai tanulmány szerint a Kövérkirály története ennek a korosztálynak szól. Nem biztos, hogy hiszek neki, ez a bemutató után eldől.

- Elég komoly kérdésekről beszéltél. Hogy sikerül ezt gyerekközönségre adaptálni?

- A gyerekek fel fogják ismerni magukat az Ilonától a sivatagba vándorló Királyban, hiszen ők is kiszolgáltatott helyzetben élnek, amiről folyamatosan megpróbálnak leválni. A gyerek először csak azért sír, mert nem ránthat le egy poharat az asztalról, később már azért, mert nem engedi el anyu bulizni. Folyamatosan élnek és visszaélnek a szülői szeretettel. Minden gyereknek arról a dinamikáról szól az élete, hogy hogyan kötődik illetve szakad el a szüleitől, hiszen a gyermekkor egy elszakadástörténet. Ilona és a Király viszonya olyan lélektani szituáció, ami majdnem minden családban megjelenik. A gyerekek pontosan ismerik az ilyen típusú konfliktushelyzeteket.

- Hogyan vonjátok be őket?

- Rávesszük őket, hogy analitikus módon közelítsenek a Király és Ilona viszonyához, bizonyos dramaturgiai pontokon olyan kérdéseket fogunk feltenni nekik, amire nincs jó válasz, e mellett lesznek egyszerű közös játékok is.

- Nem kell fejben tartanotok, hogy gyerekek fogják nézni?

- Kicsit fejben tartjuk, de nem nagyon. Az a fontos, hogy mi jól érezzük magunkat a próbák alatt, ez ki fog sugározni a nézőkre is. A gyerek pontosan látja, hogy egy színész, egy jelenet hiteles-e vagy sem. Csak kegyetlenebb, mint a felnőtt, ha nem jó az előadás, nem fog úgy tenni, mintha figyelne. Nem kell „lemenni" az ő szintjükre. A történet mint konstrukció olyan univerzális forma, amit egy bizonyos kor fölött mindenki megért.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.