gyerek

"Dalokon keresztül tanítunk"

2014.05.20. 07:07
Ajánlom
Az Országos Házimuzsikáló Napok Fesztivál- és Közönség díjai után a rajongók ismét a Csörömpölők együttest választották a közönség kedvencének. A Picur Rádió által márciusban szervezett Picur Viadal 2014. év Legnépszerűbb Gyermekdala kategóriáját a Kovács című dallal nyerték meg. Nádudvari Róberttel, a zenekar énekes-gitáros mesemondójával és egyben vezetőjével beszélgettünk. INTERJÚ

- Az együttes a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolán alakult. Milyen motivációból indult, hogy állandó zenekarrá álljatok össze?

- 2006-ban azzal a céllal kezdtünk szerveződni, hogy megpróbáljunk zeneileg és mondanivalóban mást adni a gyerekeknek annál, mint amit akkor a magyar gyermekzenei paletta kínált. Az együttessé összeállás ötlete eredetileg egy főiskolai tanárom és az én fejemben született meg, amit aztán én vittem tovább. A főiskolások között több aktív zenész volt, mi pedig egyszerűen megpróbáltuk ezeket a zenei erőket összegyűjteni, így akkor még nyolc emberrel elindult a Csörömpölők Együttes. Ebből lemorzsolódtak páran, így mára öten, Herédi Katalinnal (ének, cselló), Sándor Erikával (ének, hegedű), Lőrincz Andrással (ének, ezeregy furulya, klarinét) és Szemlér Ákossal (dob, zajkeltő eszközök) közösen alkotjuk az együttest.

- Mindannyian írtok dalszövegeket, illetve magyar költők verseihez szereztek zenét.

- Az utóbbi években már ráálltunk arra, hogy szinte csak saját szövegeinket zenésítjük meg, de azért még előfordul, hogy esetleg felkérésre ismert költők, mint Szabó Lőrinc vagy Weöres Sándor verseit foglaljuk zenébe. Ilyen esetekben egy tematikára építünk fel egy egész műsort. De a zenét mindig mi írjuk, és ebbe építünk bele népzenei- és nem csak népzenei elemeket. Most már több mint száz saját szerzeménnyel büszkélkedhetünk.

- Dramaturgiai elemekkel is fel szoktátok dobni a koncertjeiteket. Mi az, amire a kicsik odafigyelnek?

- Koncertjeinken a mesei elemeket, a néptáncot, a vicces- és könnyen megismételhető mozdulatsorokat helyezzük előtérbe, amitől a gyerekek számára nem válik unalmassá a műsor. Egy negyvenöt-hatvan perces koncert esetében elengedhetetlen, hogy megmozgassuk a gyerekeket. Olyan fordulatokat találunk ki, amivel egy-két szám eljátszása után felállítjuk a helyükről őket és vidámságot csalhatunk az arcukra. Szerencsére ez mindig sikerül is.

- Szerinted tényleg létezik olyan, hogy „felnőttzenekar" és „gyerekzenekar"? A zenélés korosztályosan elkülöníthető?

- Nekem van úgynevezett felnőtt- és gyerekzenekarom is, így mindkét „típust" megtapasztalom. Zenészként a közönség maximális kiszolgálására törekszünk mindkét zenekarommal, de talán a gyerekközönségnek azért jobb és más zenélni, mert ők végtelenül őszinték. Ezért nagyobb kihívás is. Rögtön látni, ha véletlenül valami nem úgy működik, ahogy eltervezte az ember. Ha nem jó a dal, nem tudja átadni elég érdekesen a gyermekzenét játszó zenekar a mondanivalót, vagy az adott szituáció valamiért nem működik, azt a fiatal közönség rögtön jelzi. Ha ekkor nem tesz meg mindent a zenész az ő szórakoztatásuk érdekében, akkor nem is fogják jól érezni magukat, és ezt ilyenkor nem is titkolják. A felnőttek ennél fegyelmezettebbek, de emiatt kevésbé érezzük az őszinte véleményt. A felnőttekből ráadásul kiveszőben van a gyermeki lélek, mi pedig megpróbáljuk ezt belőlük is előcsalogatni. Ezért is választottuk azt a szlogent a Csörömpölőkkel, hogy: „gyerekeknek és lélekben fiatal felnőttnek zenélünk".

- Ha unatkozást érzékeltek miközben folyik a koncert, akkor mit léptek?

- Az elmúlt években megtanultuk felismerni ezeket a pillanatokat. Tudjuk már, hogy miként váltsunk percek alatt, mit kell tenni annak érdekében, hogy megnyerjük a figyelmüket. Már rutinnal tudjuk lereagálni a gyerekek mozdulatait, reakcióit. Világosan látjuk, hogy mit szeretnének. Ráadásul egy széles repertoárhoz tudunk nyúlni, ha azt látjuk, hogy leül a hangulat. Bár szerencsére, ez nem szokott előfordulni.

- Egészen különböző tematikában mozognak a műsoraitok.

- Legalább tíz-tizenkét féle témában van műsorunk, amihez rendszeresen jönnek új felkérések. Ez azt is maga után vonja, hogy sok új dalt kell írni a folyamatos repertoárújítás érdekében. Minden évben új műsortematikával tudunk előállni, ilyenek például az Őszi Vigasságokra készült dalaink, vagy a Zenélj Velünk Európa című műsorunk, illetve a Dunától Tiszáig, ami a Duna-Tisza vidékének élővilágát mutatja be. De ezen felül még sorolhatnám. Próbálunk nem csak játszani a gyerekeknek, hanem hasznos információt is vinni a dalokba. Számunkra fontos, hogy a dalokon keresztül tanítsunk is. Célként tűztük ki, hogy a gyerekzenekarok közt a játékosan tanítva vonalat képviseljük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.