gyerek

Darvas Benedek, Meseország vándora

2011.12.12. 16:41
Ajánlom
Darvas Bence a debreceni Vojtina Bábszínház Hamupipőke és A farkas és a hét kecskegida című előadásainak zenéit készítette. A komponista így mutatkozott be a debreceni közönségnek.

"Budapesten születtem. Anyukám matematikatanár, apukám zeneszerző. Akkoriban szinte mindenki tanult valamilyen hangszeren, anyukám is zongorázott, otthon sokat muzsikáltunk együtt. Már kiskoromban eldöntöttem, hogy zenész leszek, főleg zeneszerző. Vagy énekes vagy filmrendező vagy színész vagy inkább 'feltaláló'. Szüleim beírattak a zeneiskolába (Tóth Aladár Állami Zeneiskola) zongorázni. Hamar rájöttem, hogy jobban szeretek saját zenéket kitalálni, mint mások darabjait gyakorolni, ezért a zenei középiskolában (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium) már zeneszerzést tanultam, és a Zeneakadémián (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) végeztem, így lettem zeneszerző. Hamar színházakhoz kerültem, ahol színdarabokhoz írtam zenéket, és az előadásokon is közreműködtem különféle hangszereken. Észrevettem, hogy a színház egy nagyon érdekes játék, mert ott egyszerre lehetek muzsikus és szereplő, de bizony még 'feltaláló" is. Mert mikor üres a színház, és próbálják a darabot, sokszor van úgy, hogy megáll a próba, megakad a színész, és a rendező rám néz, hogy: 'na ide kéne kitalálni valamit, itt hiányzik még valami nemtudommi', és akkor a 'feltaláló' felnéz a plafonra, gondolkozik egy kicsit, és játszik valamit a zongorán, amitől továbblendül a játék, mert néha csak a zene tudja elmondani azt, amit szóban nem lehet. Így lettem végül 'feltaláló' is... Azóta sok pesti és vidéki színháznak írtam zenét, köztük két operát is, ahol a színészek végigéneklik a darabot. A Parasztopera és a Gyévuska a mai napig látható. Ezekre vagyok a legbüszkébb, mert másfél óra hosszú zenét megírni nagyon nagy munka. Hónapokig hosszan, kitartóan dolgoztunk rajta.

Legelső munkámat a Budapest Bábszínházban kaptam. A bábdarabok szólnak gyerekekhez vagy felnőttekhez, de van, hogy gyerekekhez és felnőttekhez is. A zene is ilyen. Sőt még inkább ilyen. Könnyebben eljut a szívekhez, kortól függetlenül.

A Hamupipőkében a zene a hangulatokat, érzelmeket színesíti a mese más-más részleteiben. Ezeket a színeket szoktuk Kuthy Ágival, a rendezővel megbeszélni. Gyakran a próbák alatt derül ki, hogy mennyire illik a zene a játékhoz, és hogyan idomul a játék a zenéhez. Van, hogy változtatni kell a zenén ott, ahol az nem működik annyira. Az is előfordul, hogy a játék változik a zene hatására.

Távolabbi terveim, álmaim mostaniak. Mint muzsikus, az tesz boldoggá, ha a zeném téged boldoggá tesz."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.