gyerek

"Egy bábszínház teljes újragondolása"

2013.06.27. 07:09
Ajánlom
Már messziről lenyűgözi a látogatót a fényes tetős „Zöld ház", mely mesés környezetben kis „varázshegyen" uralja a Zsolnay Negyed látványát. Az új életre kelt pécsi Bóbita Bábszínházban Sramó Gábor igazgató vezetett körbe minket.

- A bábszínház két évvel ezelőtt költözött ki a belvárosból a felújított Zsolnay Negyed gyönyörű palotájába. Kaphatott volna ennél szebb otthont a társulat?

- Amikor 2011-ben elkészült az épület, volt egy megnyitónk, ezzel egyben az ötvenéves bábszínházat is ünnepeltük. Ekkor eljöttek a bábszínházas kollégák is megnézni az új Bóbitát, akiknek az a meglepetés látszott az arcán, hogy ez valóban egy fantasztikus épület. A Zsolnay önmagában is egy nagyon impozáns, szép kulturális negyed lett, a Bóbita pedig a kétezerháromszász négyzetméteres Zsolnay-palotában egy kitűnő és egyedülálló helyszínévé vált a társulatnak. Nem is nagyon kellett gondolkodnunk, hogy mivel díszítsük, mert felújítva ez egy lenyűgöző térként funkcionál.

- Milyen változásokat hozott a költözés, és milyen új helyiségek születtek ilyen adottságokkal rendelkezve?

- 2010-ben, amikor az Európa Kulturális Fővárosa Pécs programsorozat keretein belül újjá varázsolták a Zsolnay Negyedet és vele együtt a palotát is, akkor szerencsénkre egy olyan fiatal, budapesti építészekből álló csapat nyerte el a negyed tervezését, akik kiváló partnernek bizonyultak a tér kialakítása és dekorációja során. A műemlékvédelmi kereteken belül maximálisan próbáltak megfelelni a mi elképzeléseinknek. Mivel nekünk már volt tapasztalatunk arról, hogy milyen bábszínházat szeretnénk, hogyan működik egy ilyen intézmény, ezért közös munka eredménye lett az egyes helyiségek megtervezése. Fontos, hogy ez már kezdetektől fogva nem csak egy egyszerű költözésről szólt, hanem a működési struktúra teljes átalakításáról, a bábszínház újragondolásáról. Több közösségi tér született, így lett a színház- és kamaratermen kívül bábkészítő szobánk, mesekuckónk, bábmúzeumunk, egy terem az időszakos kiállításoknak, egy másik az állandónak, ahol a régi Bóbita Bábszínházat Kós Lajos alapítóval együtt mutatjuk be. Ezen kívül rendelkezünk szabadtéri színpaddal és a Zsolnay Negyedre néző, panorámás kávézóval is. A Bóbita Bábszínház tehát azt célozza meg - s vele együtt az egész negyed - hogy egy család itt több órát is el tudjon tölteni tartalmasan.

- Milyen új programra, programszerkezetre van lehetőség a kibővült térben?

- Amit már az előző helyen is elindítottunk: csecsemőszínházi programokat szervezünk a kamaratermünkben, ezt a közönségünk láthatóan nagyon kedveli. Emellett a hétvégi előadások után működik a bábkészítő terem, ahol a kicsik rögtön megalkothatják a látottakat a kollégák segítségével. Valamint újdonságnak számítanak a nyári, szabadtéri programjaink, amire a külső színpad ad lehetőséget. Így már egész nyáron befogadó színházként is működünk, a szombat délutáni előadássorozat elég népszérűvé vált az elmúlt egy évben.

- Épp a POSzT ideje alatt beszélgetünk, aminek részeként a Bóbita is új előadást mutatott be.

- Veres András A kis hableány című darabját állította színpadra nálunk, aminek már volt pár előadása a fesztivál előtt is, de szerettük volna ünnepélyesebbé tenni azzal, hogy június 8-án, az idei színházi találkozó indulásakor tartottuk a bemutatót. Így aztán Zalán Tibor, aki a zsűri tagja és egyben az előadás színpadra írója is, meg tudta nézni a saját darabját, valamint így olyanok is eljöttek, akik egyébként nem látták volna a posztolók közül.

- A Nemzetközi Felnőttbábfesztivált már több mint negyven éve szervezi meg a Bóbita Bábszínház. Hogy indult, és ehhez képest hogy áll ma a fesztivál helyzete?

- Amikor 1969-ben a Felnőttbábfesztivál beindult Pécsen először kettő, aztán háromévenként, az egy nagyon speciális időszak volt. Szilágyi Dezső, az Állami Bábszínház akkori igazgatója egy komoly szakmai konferenciát és fesztivált hívott életre, amire államközi egyezmények is születtek, így számtalan külföldi fellépőt láthattunk vendégül. A Bóbita mindig mint helyszín és mint szervező, megvalósító vett ebben részt. A rendszerváltás volt az első nagy kérdőjel a fesztivál életében, hiszen addigra megváltozott a korábban kialakult rendszer, és sokkal inkább a pénz előteremtése vált elsődleges szemponttá. Én 1995-től vettem át a fesztivál vezetését, és azt tapasztaltam, hogy egyre nehezebb megszervezni, nincsenek meg a bejáratott utak, források, amelyek nélkül a fesztivál léte vált kérdésessé. 2010-ben a tizenötödik fesztiválnál, ami az akkori EKF program kiemelt eseménye volt, úgy éreztem, hogy valami lezárult. Ezt a típusú fesztivált a későbbiekben már nem tudjuk megrendezni, mert a létrejöttéhez nekem mint magánembernek is komoly anyagi felelősséget, hitelt kellett vállalnom az utófinanszírozás miatt. Akkor elhatároztam, hogy egy új dolgot kell létrehoznunk, ez volna az idei első Metamorfózis Bábfesztivál. Megszűnik a versenyjelleg és a zsűri, kevesebb lesz az előadás és a külföldi társulat, de egyben nyitni kívánunk a felnőttbábelőadások mellett a gyerekelőadások irányába is, szeretnénk kísérletező dolgokat megmutatni. Ezen kívül egy szakmai konferenciát kapcsolunk a fesztiválhoz, ahol a hazai bábszínházas kollégák egy-két külföldi előadóval kiegészülve tudnak beszélgetni arról, hogy áll a magyar bábművészet, mik a fő kérdéseink, problémáink.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jön az Üvegcipő, az Apák és fiúk, Spiró György Kádár-darabja - Évadot zárt a Katona

Kilenc bemutatóval készül a 2021/2022-es évadra a fővárosi Katona József Színház, amelynek társulata két új taggal bővül ősztől. Az idei szezon utolsó új online előadásaként a Mennyekbe vágtató prolibuszt mutatják be június 22-én.
Klasszikus

"Gyógyuljunk a zene erejével!” - Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikusok "Vidd tovább a dallamot!" szlogennel hirdette meg a 2021/2022-es évadot, melyben megtalálható hét színes műsort kínáló bérlet, egy régóta sikeres, közkedvelt beavató koncertsorozat és több izgalmasnak ígérkező bérleten kívüli hangverseny is.
Színház

Hét új bemutatóval készül a Radnóti Színház a következő évadra

A Radnóti Miklós Színház megtartotta évadzáró társulati ülését a Tesla Labor udvarán, melyen elbúcsúztatták a járványhelyzet miatti "mostoha évadot" és nyilvánosságra hozták a 2021|2022-es szezon új premierjeit.
Színház

Öt új bemutató lesz idén Gyulán

A Gyulai Várszínházban az elmúlt években láthatóan egyre nagyobb figyelmet fordítanak a saját bemutató előadásokra, még ha többnyire, szükségszerűen, más színházakkal koprodukcióban is hozzák létre azokat. Ráadásul minden évben kortárs magyar szerzők műveiből készült ősbemutatót, sőt ősbemutatókat is tartanak. Idén öt új bemutatóval várják a nézőket, és közülük három lesz ősbemutató.
Színház

Kilenc bemutatót tervez az új évadban az Örkény Színház

Kilenc bemutatót tervez a 2021/2022-es évadban a fővárosi Örkény István Színház, ahol a jövő szezonban Bodó Viktor, Kovács D. Dániel, Tarnóczi Jakab, Ördög Tamás, Schwechtje Mihály és Kelemen Kristóf rendezését is láthatja a közönség.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.