gyerek

Egy húron innen és túl

2012.03.11. 09:07
Ajánlom
A Budapest Bábszínház A Hétfejű Tündér című előadása Lázár Ervin csodás mesevilágába visz, amiről a végére kiderül, hogy itt van, most, és mi is benne vagyunk, egész életünkkel tevőleg.

Az előadás kezdeti sötétjéből derengve bontakozik ki a földkerekség, a csillagos ég alatti világ rajzolata egy szép ívben. A tér egyik zugában fekete ruhás színész (mindinkább a térbe belesimuló a megvilágítása, a testtartása is, mint ahogy a társaié is) játszik fel rögzítésre egy kis finom dallamot, amit viszonthallunk, aztán erre kopogja fel a következőt, s így tovább még két körben teljesedik ki a zene, Sáry László szerzeménye.

A japánkert hangulatú hangzáshoz az egyszerű faidomokkal - amelyeket egy-egy határozott mozdulattal áttéve, átfordítva hoznak játékba - berendezett térben követjük végig a mesét, amelynek bábjai (tervező: Mátravölgyi Ákos) ugyancsak illenek ebbe a térbe, és egymáshoz is rendszerszerűen.

Az előadás az Alsórácegresen gyerekeskedett Lázár Ervin meséjére épül, amelyet Gimesi Dóra dramaturg alkalmazott színpadra, A hétfejű tündér történetéhez igazítva a Virágszemű, illetve a Rácegresi és Pácegresi című kis meséket is. Erről az összeigazításról az embernek nem is az előadás-készítés praktikuma jut eszébe, hanem Lázár Ervin, ahogy azt veszi észre mesélés közben, hogy áttévedt egy másik mesébe. Az előadás odaadóan bontja ki Lázár Ervin játékos nyelvéből a már-már szakrálissá váló ritmusjátékokat, csúfolódókat (vagy éppen Varga Julcsit dicsérő férfikórus hangjátékát). Hogy a három színész - Hoffer Károly, Tatai Zsolt, Teszárek Csaba - bunraku technikát használó bábok mozgatásában a helyüket, a mozgatott testrészeket folyamatosan cseréli, a bábokkal, sőt egymással is állandóan változtatva a viszonyt, az itt nem egy kitaláció, hanem a maga mese - és bár hangozzék ez túl patetikusan -, és a mesélő egész életművére reflektáló forma.

A színészek hol "csak" mozgatják a bábokat, hol pedig többféle kölcsönös viszonyba kerülnek velük, egymással is. Ilyen például az, amikor a csúnya fiúnak (a főszereplő bábnak) beleszorul a lába egy lukba: hárman húzgálják, feszegetik, a bábfiú lábbal kitámasztva igyekszik szabadítani magát, és a nagy közös igyekezetben egyszercsak az egyik színész is kitámaszt a másik lábán, követve a báb mozdulatát. Vagy amikor az éppen muzsikálni nekikezdő báb összebólint a színésszel - mint ahogy egy igazi duett -, aki hangszerrel a kezében arra készül, hogy a báb "helyett" zenéljen. Ezek az apró játékok bájosan humorosak, de értjük, hogy ezek által be is emeljük a mesét a valóságunkba, hogy úgy mondjam, komolyan vesszük. Ez a varázslat: amikor a szakralitás nem valami hittétel szabálykövetésére épül, hanem egy azonosság, egy életigazság játékos felmutatására, aztán a játékban való részvételre - ami itt azt jelenti, benne vagyunk nézőként, és nem számolgatjuk, hat vagy hét feje van a tündérnek...

Kuthy Ágnes rendező alighanem azzal is eljátszott, hogy bár a színészek szándékosan nem a megkülönböztethetőségre, bármilyen szakmai erényekkel való kitűnésre igyekeznek, de itt mégiscsak három férfi mesél a fiúi csúnyaságról és a lányszépségről. Emiatt természetesen változnak a reflexiók, de ettől véletlenül sem kell megriadnia a szülőknek - már aki arra téved, hogy kritikából tájékozódjon- , nincsen ebben semmiféle nemi identitásnevelés, de még érezhető hangsúly sem arról, hogy most akkor fiú vagyok-e nézőként vagy lány, hiszen ez is csupán egy kedves játék, a célkorosztály tudatosan ezt észre sem veszi.

Nem mondom el a sztorit, a vonatkozó könyvben megtalálható, mert például az, hogy a csúcsfegyverrel, a péklapáttal hogyan készül harcra a szamuráj eltökéltségű fiú, azt érdemes élőben megnézni. A jó bábelőadásoknak legnagyobb problémája a gyerekközönség szokott lenni: a már elrontott, jólértesült, koravén óvodások, kisiskolások értetlen megszólalásai, reakciói. Az igazán jó bábelőadások azonban még a gyerekeket is elvarázsolják. Épp úgy, mint ez A Hétfejű Tündér.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.