gyerek

"Egy igazi kincsesbányára leltem"

2013.05.30. 07:01
Ajánlom
Azon kevesek közé tartozik, aki nemcsak érti, hanem ismeri is a középkori francia szépirodalmat, sőt hőseit saját meséibe is beépíti. Jeney Zoltán második gyerekeknek szóló könyve óbalatóniaiul beszélő apró lények világába kalauzol. A Rév Fülöp Fajszföldön című „pacifista lovagregény" áprilisban jelent meg a Kolibri Kiadónál.

- A műfordítás mellett 1996-tól tanítottál is több helyen középkori francia irodalmat. Ez a korszak még az irodalomtudományon belül is marginálisnak számít. Neked hogy jött az érdeklődési körödbe?

- Elsősorban azért marginális, mert elég nehéz vele értő módon foglalkozni, nagyon el kell mélyedni benne, nem lehet csak úgy hobbi szinten megismerni. Én úgy kezdtem el ezzel foglalkozni, mint a rák, visszafele lépkedtem az időben. Amikor egyetemre mentem, akkor még eszem ágában sem volt ezzel foglalkozni, engem inkább a fordítás érdekelt, ami pedig azért volt jó, mert több irányba elvezetett, többek között a reneszánsz irodalomhoz is. Először tehát reneszánsz verseket fordítottam, ebből meg is jelent egy kötetem. A fordításuk közben viszont rájöttem, hogy komoly előismeretek szükségesek ahhoz, hogy mindent értsek, és ez továbbvezetett a középkorhoz, ahol egy igazi kincsesbányára leltem.

- Milyen kedvenceid vannak a középkori szövegek közül?

- A saját Rév Fülöp-köteteimben is szerepelnek olyan történetek, ötletek, szereplők, aminek a magját egy középkori legenda képezi, amik ihletforrásként szolgáltak a Balatóniában játszódó lovagregényemhez. Az egyik ilyen történet, ami a kedvenceim közé tartozik és egyébként nem is annyira ismeretlen mű, az a Tóth Árpád fordításában olvasható Aucassin és Nicolette, egy 12-13. századból származó francia lovagregény, aminek a szerzője ismeretlen. Ebben a háborús regényben található egy utópisztikus epizód, ami egy abszurd humorú, számomra kedves történet, és nem mellékesen a mai kor emberének is nagyon szórakoztató.

- A Rév Fülöp-könyveknél tudatosan játszottatok rá a középkori kódexeket utánzó külsőre és illusztrációra?

- Természetesen. Haránt Artúrral, a könyv illusztrátorával is úgy kerültünk kapcsolatba, hogy egy olyan grafikust kerestünk, aki ebben a középkori lovagvilágban otthonosan mozog vizuálisan. A közös munka nagyon jó döntésnek bizonyult, ráadásul amikor Artúr a második könyvet olvasta, akkor már kifejezett kérése volt, hogy a lovagi tornát mindenképpen szeretné megrajzolni. Ezt meg is lehet csodálni a könyvben: egy oldalpáron két lovag a dárdájával egymással szembe vágtat.

- Balatónia milyen személyes emlékekből formálódott mesehelyszínné? Mit jelent neked a magyar tenger?

- Én nagyon sokat jártam nyaranta a Balatonhoz. Kisgyerekként édesapám vitt minket a vállalati üdülőbe, gimnazistaként pedig barátaimmal többször körbebicikliztük a tavat. Most már a saját nyaralónkba járunk le a családdal, az első Rév Fülöp-kötet részben ott készült. Ezektől az emlékektől függetlenül is azt gondolom, hogy a Tapolcai-medence Magyarország legszebb vidéke, aminek külön szaga, színe és érzése van. A Balaton azért nagyszerű, mert azáltal, hogy hosszú és keskeny, egyszerre képes egy végtelen víztükröt mutatni a szemlélőnek, és egyszerre van egy kuckó érzése is az embernek a közeli túlsó part miatt. Emellett nagyon befogadó tó is, mert sok a sekély partrész.

- Amikor elkezdted kitalálni a Balaton-mítoszodat, amiben minden szereplő egy-egy helyiségnévből ered, akkor azt megelőzte egy tudatos földrajzi vizsgálódás?

- Nem, csupán egy balatoni turistatérképet használtam. Nyilván Révfülöp volt az első szikrája az egésznek. Persze mindannyian sok helynevet ismerünk a tó körül, de amikor szisztematikusan elkezdtem alkalmazni ezt az írói fogást, amit végig kellett vinni, akkor azért elővettem a térképet. Ez egyben jó öngerjesztő játék, mert elképesztő furcsa településnevek is vannak, úgyhogy ezek sokszor ötletet is adtak.

- Mit lehet tudni a második utazás szereplőiről, a kis fajszokról, akik óbalatoniul beszélnek?

- Az első kötetben még csak egy fajsz szerepelt, aki az egyik főszereplő,  báró Hegyeschtűy Vászoly. Ott az ő személyén keresztül próbáltam a fajszok imázsát felépíteni, akik nagyon ápoltak, bajuszt viselnek, eléggé arisztokratikusan viselkednek, ugyanakkor végtelenül pukkancsok. Már akkor is arra törekedtem, hogy a fajszokkal egy kicsit megismertessem az olvasót. Mégis többször megkaptam kritikaként, hogy érdekes figura ez a Vászoly, de milyen kár, hogy csak lóg a levegőben, és nem ismerjük meg jobban. Hát most tessék, az új kötet tele lett fajsszal. Egy másik motivációja volt a fajszvilág megrajzolásának, hogy nagyon szeretem ezt a gulliveriánus kontrasztot alkalmazni. Vagyis azt, hogy mennyire hozzávetőleges az adott kultúra vagy világlátás, amiben otthon érezzük magunkat. Objektív világkép nem létezik, ezért a legtöbb társadalmi konfliktusunk ezeknek az eltérő nézeteknek az összeütközéséből fakad. Ezeknek a megoldásában segíthet az, ha tudatosítjuk magunkban, hogy nem a mi világunk az egyetlen érvényes közeg. Valami ilyesmi lenne az üzenete a Rév Fülöp Fajszföldönnek.

- Te milyen íróktól olvastál fel a fiaidnak?

- Imádtam nekik olvasni Sven Nordqvist Pettson és Findusz-történeteit, mert az egy kifejezetten aranyos és vicces sorozat. Olvastunk közösen verseket is, például a Friss tinta! című gyerekvers-antológiát, ami szerintem zseniális. De a nagyobbik fiam, aki most tizenegy éves, olyan gyorsan elkezdett olvasni, hogy egy idő után már ő olvasott magának és a kisebbnek is. Mostanában már inkább csak ajánlok neki egy-egy újat, legutoljára Mark Twain az Egy jenki Arthur király udvarában című könyvét, ami szintén inspirálta Rév Fülöp történetét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.