gyerek

Egyszer volt, hol nem volt

2010.05.08. 09:13
Ajánlom
A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítással emlékezik a 150 éve született nagy mesemondóra, Benedek Elekre.

A magyar mese- és mondavilágot, a székely népmeséket, a világirodalom meseanyagát  átdolgozó és közkinccsé tevő Elek Apót szinte minden korosztály ismeri, ezért meséinek világába, egy különleges meseszobába várják közös olvasásra, mesehallgatásra, játékra a PIM felnőtt- és gyermeklátogatóit. 

A kiállításon megismerhetjük a szülőföldet, a székelyföldi Kisbacont: "Erdő, mező, hegy, völgy minden mesél itt. A mesék földje ez" - írta Benedek Elek arról a természet- és emberszerető környezetről, ahol felnőtt. Bepillanthatunk a kisbaconi iskolába és a székelyudvarhelyi református kollégiumba, ahol Sebesi Jób diáktársával hozzákezd szülőföldje balladáinak, népmeséinek, népdalainak gyűjtéséhez, és ez a gyűjtés adja alapját annak a munkának, amit Gyulai Pál felolvas a Kisfaludy Társaságban, majd nyomtatásban is megjelenik.

A meseíró mellett képet kapunk arról, milyen harcos újságíró volt Benedek Elek, mi mindent fordított, mennyire volt elkötelezett a tanügy iránt, és milyen komoly feladatot töltött be irodalomszervezőként. Lapozgathatjuk verseit, meséit, nézegethetjük azokat az olvasókönyveket, amelyeket ő állított össze a népiskolai tanulók számára, beleolvashatunk levelezésébe. Egy székelykapun át léphetünk be Az Én Újságom szerkesztőségébe, ezt követik a Jó Pajtás és a Cimbora gyereklapok, amelyeket már anyagi gondok között, de kitartóan készített.

A szeptember 1-ig nyitva tartó kiállításhoz bábelőadások, mesemondó- és meseolvasó-versenyek kapcsolódnak, a pályázatokra és a rejtvényekre pedig a Táltospostával küldhető megfejtés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.