gyerek

Együtt a gyerekszobában

2010.04.27. 08:52
Ajánlom
A Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléjának előadásait Perényi Balázs válogatta. Az ő gondolatai a fesztivál fontosságáról.

"A színházban ugyanis gyermekek ülnek... Felmegy a vasfüggöny, megvillan a fényszóró a vörös bársonyon, s a nézőtéren abban a pillanatban ezer tátottszájú csecsemő ül, akik várják a csodát. Ezek a csecsemők néhány perccel elébb, magánéletükben komoly orvosok, értelmes ügyvédek, szorgalmas és művelt tanárok, felelős gondolkodású, megfontolt felnőttek voltak. De a pillanatban, mikor beültek egy színház nézőterére,... ez a színházi tömeg már csak egy gigantikus gyermekszoba apró, tátottszájú népségének tekinthető" - írja Márai Sándor vitriolosan. Csodaváró gyerekké lenni azonban nem azonos az elbutulással. Másrészt nem rögvest és reflexszerűen válunk csecsemővé, amint "beülünk a nézőtérre". Csak a legnemesebb, legjobb színháznak adjuk oda magunkat ön(maga)feledten. A "felnőttek" gyakran ironizálnak a gyerekközönség bevonódásán, hogy a kicsik izgalmukban felpattannak a székükről, teljes testi valójukkal "nézik" a színházat, önkéntelenül összeütik tenyerüket, közbeszólnak, bekiabálnak, előadás után hetekig, hónapokig újrajátsszák és élik a megragadó részeket. Azért élcelődünk ezen, mert irigykedve vágyunk hasonló színházi "elragadtatásra".

A legnagyszerűbb gyerekelőadások a "nagyokat" is bevonják, "tátottszájú gyermekké" teszik. Nem úgy, hogy párhuzamosan futtatnak egy kísérőkre kikacsintó "felnőtt-olvasatot", ahogy teszik ezt a családi rajzfilmek, amelyek stílusparódiával, idézetekkel felülírják, néha még ki is figurázzák a kicsik lelkesedését. Egy elementáris hatású gyerekelőadásban egy történetbe kerül mindenki. Ezért könnyen meghaladható a válogató dilemmája, miszerint: kinek kell, hogy tetsszen, amit lát. Neki vagy a gyerekeknek? Válogatásomban elsődleges szempont, hogy valóban gyermekek számára készüljön az adott előadás; mert minket gyermekké tehet a jó színház szuggesztiója, de a kicsiket semmi szín alatt sem avatja időlegesen nagykorúvá egy tőlük idegen felnőtt-színjáték. A versenyprogramban olyan gyerekelőadások szerepelnek, melyek mindegyike valódi rácsodálkozás, igazi színházi élmény volt, s talán nem csak nekem, hanem a többi (felnőtt)nézőnek is.

Szót kell ejtenünk a versenyprogram ifjúsági előadásairól. Egyre több társulat és alkotó döbben rá az utóbbi években, hogy színház nélkül maradt egy korosztály: a gyerekbérletekből kinövő középiskolások. Manapság a meghatározó színházi alkotóközösségek, társulatok közül számosan készítenek ifjúsági előadásokat. Az európai és a hazai kultúrpolitika egyaránt kiemelten kezeli ezt a színházi kultúra, a közönségnevelés, a közösségteremtés, tanítás szempontjából meghatározó műfajt. A magyarországi szemléletváltás enyhén megkésve, de követi az európai színházi mozgásokat: megsokasodtak az ifjúsági produkciók.

Tíz éve az első kaposvári biennálén élénk beszélgetés alakult ki egy TIE előadás kapcsán arról, hogy a színházi nevelési foglalkozások kivételével, alig hívja előadásra társulat a mesevilágból kilépő tizenéveseket. Miért fontos és hasznos a kaposvári biennále? A találkozás a szakmai párbeszéd miatt, mert a hasonló eszmecserék igenis jótékonyan hatnak irányzatokra, színházi történésekre.

Perényi Balázs

a versenyprogram válogatója

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.