gyerek

Első budapesti Nagy Hangszerválasztó

2012.05.31. 19:24
Ajánlom
Június 1-én és 2-án a 10. jubileumát ünneplő Budapesti Nagy Sportágválasztóval egy időben idén hangszert is választhatnak a kicsik.

Június 1-én és 2-án a látogatók 13 hangszeres helyszínnel, és több mint 100 hangszerrel találkozhatnak a Merkapt Maraton Sportközpontban. Külön területen lapnak helyet a Magyar Nemzeti Filharmonikusok, a népi hangszerek, az ethnosound, a fafúvósok, a rézfúvósok, a vonós hangszerek, a pengetősök (akusztikus), a dobok, a digitális zongorák, az elektromos gitárok, a miniatűrök, a zeneoktatás és a hallásvédelem. Az érdeklődőknek természetesen alkalmuk nyílik a hangszerek kipróbálására, zenetanárok és szakemberek instruálása mellett, így a Nagy Hangszerválasztó is egy igazi információs bázis lesz mindazoknak, akik a hangszeres tanulás iránt érdeklődnek, elméleti és gyakorlati síkon egyaránt. 

Az I. Budapesti Nagy Hangszerválasztó vendége lesz Miklósa Erika. Az énekesnő Mozart Varázsfuvolájának Éj királynőjeként a világ összes jelentős színpadán fellépett, Londontól Párizsig, Münchentől New Yorkig. Különleges hangjával meghódította a világot, nemzetközi meghívások tömkelegével és háromszáz előadással a háta mögött ő lett a legkeresettebb művész ebben a szerepben. "Megcsináltam a karrierem, ám mindvégig sportoló maradtam. Mindegyik előadás olyan, mint egy verseny, amit meg kell nyernem, vagy legalábbis a legjobbat kihozni magamból!"- vallja magáról a művésznő. Miklósa Erika a huszonegyedik szezonját kezdte meg tavaly az opera világában. Az éneklés mellett rendszeres futóedzéseket tart, edzője irányításával negyven kilométert fut hetente, a félmaratoni távot már teljesítette, célja az idei New York-i maraton teljesítése. 

A Nemzeti Filharmonikusok érdekes programokkal várják a közönséget az I. Budapesti Nagy Hangszerválasztón, ahol felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt lehetőségük lesz megtapasztalni azokat az élményeket, érzéseket, amelyeket a hangszeres játék, a  klasszikus zene hallgatása, a hangverseny látogatás jelent. A két napos program keretében a gyerekek a szülőkkel együtt izgalmas, érdekes zenerészleteket hallgathatnak, ahol állatok, személyek, történetek elevenednek meg a hangok és hangszerek segítségével. Beszélgethetnek a zenekar művészeivel hangszereikről, arról, hogy mi motiválta hangszerválasztásukat, mit jelent számukra a zene, a zenekarban való együttzenélés.

A gyerekek nemcsak közel kerülhetnek egy-egy hangszerhez, hanem maguk is készíthetnek egyszerű zeneszerszámokat, sőt rögtönzött zenekart is alkothatnak. A rendezvényen a látogatók találkozhatnak Kovács Géza főigazgatóval, aki ha teheti, munkája mellett gyakran zongorázik, illetve több hangszeren is játszik, Antal Mátyással, a Nemzeti Énekkar karigazgatójával, aki fuvolistaként kezdte pályafutását, és Kocsis Zoltánnal, világhírű zongoraművésszel, zeneszerzővel, aki 15 éve a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója. A rendezvény június 1-én és 2-án, pénteken és szombaton ingyenesen látogatható a Maglódi úti Merkapt Maraton Sportközpontban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.