gyerek

Elvarázsolt éjszaka

2009.10.06. 01:37
Ajánlom
A shakespeare-i tündérvilág Mendelssohn káprázatosan hangszerelt művén keresztül elevenedik meg a Szentivánéji álom kísérőzenéjében. A vidám történet igazi gyerektéma, amit hallgatni és játszani is valódi élvezet.

Oberon és Titánia, Hippolyta és Theseus, Lysander és Hermia, Demetrius és Heléna, Vackor és társai, továbbá a tréfamester Puck, a tündérek és természetesen a mesteremberek mulatságos esete az októberi előadáson asztali bábjátékkal gazdagodik a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház öttagú bábcsoportjának jóvoltából. A mesélő Tóth József, a rendező Novák János, az előadás dirigense pedig Antal Mátyás lesz.

- Ön mint világot járt karmester, a Nemzeti Énekkar karigazgatója bábművészekkel is dolgozott már együtt. Mennyiben más egy bábelőadást kézben tartani, mint egy énekes produkciót vezényelni?

- A bábelőadás működtetése nem a karmester feladata. Míg egy opera vagy akárcsak egy zenekari, énekkari est esetében a zenei történés a dirigens kezében van, addig a bábelőadás során a bábosoké a főszerep, akik egy meghatározott koreográfiát adnak elő a karmester által irányított zenére. Mindez leginkább a balettelőadások mechanizmusához hasonlít. Az ilyen produkciók zenei nehézsége abban áll, hogy az előadásnak van egy szigorúan egyeztetett tempója, sebessége, egy előre megbeszélt üteme, amit a karmester nem boríthat fel az előadás hevében: másfajta zenei fegyelemre van tehát szükség.

- Hogyan zajlik egy ilyen volumenű előadás előkészítése?

- A munkánkat három-négy színpadtechnikus is segíti, akik felmérik a színpad méreteit, azt, hogy mennyi helyet foglal el a zenekar, mennyi tere van a bábművészeknek, hogy tudunk elhelyezkedni úgy, hogy a közönség is megfelelően tudja appercipiálni a látottakat. Fábri Péter dramaturg feladata az, hogy frissítse, korszerűsítse a szövegeket és megpróbálja a helyenként túlzottan romantikus textust közérthetőbbé tenni. A próbák egyrészt a zenei előkészítést jelentik, amit úgy oldunk meg, mint ha egy hangversenyre készülnénk, és van a koreográfiai előkészítés, amely egy létező hanganyagon, vagy ismert felvételen alapszik. Egy idő után a két csapat találkozik egy próbateremben, majd az előadás helyszínén is kipróbáljuk magunkat.

- Ha visszatekintünk a múltra, akkor milyen hagyományai vannak Magyarországon a Mendelssohn-mű előadásának?

- Amikor a II. világháború után Otto Klemperer volt a Magyar Állami Operaház vezető karmestere, többször is dirigálta Shakespeare vígjátékához ezt a darabot a Nemzeti Színházban. Az akkori, felnőtteknek szóló előadás nagy sikert aratott, és komoly zenei eseménynek számított Magyarországon. A mű tehát már akkor is megragadta a közönséget, egy megfelelő, színes, mesés előkészítéssel pedig a gyerekekhez is közelebb hozhatja azt. Ezt a muzsikát egyébként dirigálni is nagyon élvezetes, hiszen a zenekari hangszerelés a romantika korához képest is rendkívül pompázatos, rendkívül sok színben tündököl.

- Ön számos gyerekelőadást, ifjúsági sorozatot dirigált már. Mennyiben más gyerekközönségnek játszani?

- Ezt a kérdést nem szabad túlmisztifikálni. Ha az előadás igényes, kidolgozott, művészileg színvonalas, akkor az a gyerekekre ugyanúgy hatni fog. Arra azonban nagyon kell vigyázni, hogy ne terheljük túl őket: nincs értelme megalomániás, önmegvalósító dolgokat produkálni. Az viszont tény, hogy a gyerekek jobban szeretik az effektusokban gazdag zenét, amiben a történés a hangszerelés által jobban tetten érhető. Muszorgszkij Egy kiállítás képei, Prokofjev Péter és a Farkas vagy Saint-Saëns Állatok farsangja című műve a legjobb példa erre. Az olyasfajta ifjúsági koncertek igen közel állnak a szívemhez, ahol két különböző művészeti ág találkozik. Nagyon hasznos, amikor bábok, tánc, irodalom vagy homokfestészet kapcsolódik össze a zenével, mert a sok különböző élmény az egyes benyomásokat is gazdagítja, de igaz ez fordítva is, a gyerekek különös empátiával rendelkeznek, így képesek a különbözőségek közt saját fantáziájuk szerint egészen különös, élő kapcsolatot teremteni.

- A gyerekek rendkívül őszinték és azonnal reagálnak az előadás történéseire. Hogyan lehet ezt kezelni?

- Sokat jártam különböző zenekarokkal koncertezni az ország számos városában, ifjúsági sorozatokon vettem részt kultúrházakban, iskolákban. Az a tapasztalatom, hogy nagyon sok múlik a szervezésen. Azokon a helyeken, ahol az ifjúsági hangverseny csak egy kipipálandó esemény, ott azonnal megérzem a hátamon is, hogy a gyerekek sokszor nem figyelnek eléggé. Ahol viszont már a tanítási folyamat során információkat kapnak a hangversenyről, ahol felöltöznek ünneplőbe - mint ha egy hangversenyterembe jönnének -, abban a pillanatban ünnepnek, fontos eseménynek tekintik a koncertet. Ha a gyerekek kilépnek a saját közegükből és eljönnek a színházba, eljönnek egy-egy koncertre, akkor eleve más hozzáállással ülnek be a nézőtérre.

- Miért tartja fontosnak a gyerekkoncerteket?

- Leginkább azért, hogy felneveljük a jövő közönségét - aminek lehetőségeivel szemben sokszor szkeptikusak az emberek. Tele vagyunk aggodalommal, hogy a komolyabb műfajoknak, a magasabb művészeteknek lesznek-e nézői a jövőben. Véleményem szerint nem szabad pesszimistának lennünk, erőfeszítéseket kell tenni, az igényeket állandóan magas színvonalon kell tartani és akkor nem lesz kérdés a folyamatosság sem.


Érték születik

A báb, az élő zene és az énekesek dimenzióiból próbálunk egy újfajta játékot "összeszűrni" a Szentivánéji álom előadásakor - nyilatkozta Novák János rendező. Asztali bábszínházat játszunk majd kórus és szólisták közreműködésével, ahol egy terepasztal lesz a díszlet, amelyen kisebb babák mozognak majd a látható bábszínészek kezében. Fábri Péter dramaturg és Horváth Péter fordító gondoskodik a szövegek frissítéséről. Hasonlóan élményszerű előadás létrehozása a célunk, mint Haydn marionett-operája, az Aki hűtlen, pórul jár esetében, amelyet a Művészetek Palotája felkérésére hívtunk életre. A Haydn-opera kisebb térre adaptáltva, nagyzenekar nélkül, de felkerül a Kolibri Színház repertoárjára, és az idei első premierünk, a Kippkopp és Tipptopp is az egykori Müpa-előadás továbbgondolásaként születik meg. „Értéket hozhatunk létre és értéket tarthatunk meg - ez a legfontosabb eredménye a két intézmény együttműködésének - tette hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.