gyerek

"Én egy kötött sapkás fiú vagyok"

2014.04.07. 07:02
Ajánlom
Mohai Tamás a belvárosba költözött. A Thália Színház fiatal színésze korábban a XV. kerületben játszó KoMa társulat tagja volt. Egy azonban nem változott, a fiataloknak, gyereknek szóló előadások mindenhol megtalálják. A Rozsda lovagban most a legkisebb közönségnek játszik, érti, hogyan kell hozzájuk szólni.

- Jelentett-e kihívást számodra, hogy egy koreográfus- rendező készítette az előadást?

- Yvette nagyon izgalmas, mozgásművészeket megszégyenítő feladatot talált ki, amelyeket megpróbáltam minél jobban kicsiszolni, hogy eleget tegyek a kérésének, és én is jól érezzem magam bennük. Ha olyat kért tőlem, amit nem tudtam először teljesíteni, bent maradtam a színházban délutánonként és gyakoroltam. Elmondhatom: kézen állni, pördülni, majd lihegés nélkül elmondani a szöveget nem könnyű feladat. A mozgásbeli hiányosságaimat színészettel próbáltam kompenzálni, amit Yvette nagyon értékelt.

- Többet kért tőled, mint amennyit magadtól megcsináltál volna?

- Tulajdonképpen igen. Az ötletei határtalanok. Nagyon izgalmas fantáziájú és mozgáskultúrájú koreográfus. Teljesíteni kell nála, nincs idő bénázni. Ha beleteszi a színész a saját kreativitását is a munkába, nagyra értékeli. Tulajdonképpen mozgásszínházat hoztunk létre, azzal a különbséggel, hogy ez az előadás gyerekeknek szól, valamint tele van prózával, énekkel.

- Összehasonlítva magadat a Rozsda lovaggal, te magad mennyire vagy küzdő típus?

- Mivel most kerültem ebbe a színházba, ez az első évadom, jól akarok teljesíteni. Harcos lovag vagyok magam is.

- A színművészeti egyetem elvégzése után egy független társulathoz, a KoMá-hoz kerültél, majd onnan ide, ebbe a belvárosi kőszínházba. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttél össze a két, elég eltérő színházi formában?

- Az alternatív társulatnál nagyon sok alázatot tanultam mindenféle színházi szakma iránt. Kis csapat voltunk, mindenki mindent csinált. Egyszerre voltam díszítő, takarító, szervező, kellékes, rendező és persze színész. Ez mind a javamra vált. Három év után, mikor most átkerültem egy kőszínházba, mindenkinek a munkáját tudom értékelni, sőt, hozzá is tudok szólni, hiszen ismerem a mechanizmusokat.

- Elég hamar „meseszakos" színésszé váltál, itt a Tháliában is egy gyerekdarab címszereplője vagy.

- Mivel a KoMá-val középiskolásoknak készítettük az előadásainkat, rendszeresen jártunk iskolákba, közeli kapcsolatot alakítottunk ki a gyerekekkel. Lett abban is tapasztalatom, miként kell nekik fogalmazni, mire hogyan reagálnak. A Rozsda lovagban találkozom a pályám során az eddigi legapróbb közönséggel, akiknek valaha játszottam. Már hároméves kortól várjuk a gyerekeket. A kicsiknél pillanatok alatt lelepleződik minden, ami nem őszinte. Ha valami nem stimmel számukra, rögtön kiabálni kezdenek, vagy egyáltalán nem reagálnak. Érdekes meglepetésként ért bennünket, milyen feszítetten figyelnek végig, bár a hetven perc alatt nem is sok időt hagyunk nekik arra, hogy lankadjon a figyelmük. A mai multiplex rajzfilmek forgataga lehengerlik a gyerekeket, Bozsik Yvette pont ilyet csinál színházban. Egyre fokozódnak a hatások, egyre izgalmasabb dolgok történnek a színpadon. A gyerekek érzelmileg is követik az eseményeket. Van egy pont az előadásban, amikor Szabó Győző kiszól hozzájuk, ott megtörik a fegyelem, onnantól felkiabálnak nekünk a színpadra is. Minden korosztályhoz szól az előadás, vannak felnőtteknek szóló viccek is benne. Egy hároméves gyereket már önmagában leköt a színessége, mozgalmassága, ezen felül megfogalmazunk számukra gondolatokat is, hogy többféle élménnyel induljanak haza.

- Mit üzentek a gyerekeknek?

- A Rozsda lovag azzal együtt, hogy bátran harcol, esendő is. Megijed például, ha leesik egy mellette egy csavarhúzó, de persze ettől még megy előre rendületlenül. Ettől emberközeli, szerethető figura.

- Milyen feladat vár rád még ebben az évadban a Thália Színházban?

- Próbáljuk már Bereményi Gézától és az ő rendezésében a Kincsem című darabot. Eredetileg egy istállófiút alakítottam volna, aztán Géza írt számomra egy másik szerepet. Ilyen soha nem történt még velem. Festecsics grófot alakítom, aki szerves része a történetnek. Én vagyok a tulajdonosa a keszthelyi birtoknak, ahol a történet szerint megszervezek egy lóversenyt, bírósági engedéllyel. Arisztokrata világot tár elénk a darab, megmutatja, hogyan változtat meg sorsokat a csoda kanca. Érdekes színházi helyzet, hogy egy író saját maga állítja színpadra a művét, de Géza elég laza ebben, a színészek szájára írja a szöveget, ám még így sem könnyű elmondani azokat a régi stílű, kacifántos mondatokat, mint: „Ha visszautasítod a kegyet, nem tudhatom úgy tompítani a szót, hogy a megtorlás rólad elhárulhatna, s hogy rám is háruljon abból, azt magamnak meg nem engedhetem."  Még messze van tőlem a figura, törekszem rá, hogy emberközelivé tegyem.

- Általában laza, kötött sapkás figurákat szoktál játszani. Mekkora kihívás most belehelyezkedni egy merevebb, arisztokrata világba?

- Színész vagyok, megoldok mindenféle feladatot. Ha kell, ledobom a kötött sapkát és oldalra fésülöm a hajamat. Felveszek egy frakkot, felkapok egy sétapálcát és egy méregdrága cipőt. Minden feladatban arra törekszem, hogy őszintén tudjon megszólalni az, akit játszom. Ehhez néha muszáj iróniát használni, egy-két kikacsintós, „kötött sapkás" pillanatot, természetesen úgy, hogy megmaradjon az eredeti karakter stílje. Az évad legvégén lesz még egy bemutatóm. Az alternatívoknál megszoktam, hogy egy méterre ülnek tőlem a nézők, most itt, a Thália stúdiójában is lesz egy ilyen feladatom. Vékes Csaba rendez egy szerelmi történetet, ám ennél többet egyelőre nem mondhatok róla.

- Most itt ülünk egy belvárosi, elegáns kőszínházban. Szeretnél még kapcsolatot tartani az alternatívokkal is?

- Nagyon szeretem, amit képviselnek, a teljesen nyílt fogalmazást, azt, hogy görbe tükröt tartanak az emberek elé. A merész ötleteket, hogy akár egy buszon is eljátszhatunk egy előadást. Ugyanakkor nagyon vonzott az a világ is, ahol nem kell nézők után futkorászni, ahol nem nekem kell felszerelni a reflektort. Ahol jelmezben játszhatok, nem otthonról hozott ruhákban. Ahol kizárólag színész lehetek. Ha lehet, egyszerre szeretnék jelen lenni mindkét közegben. Mind a kettő én vagyok.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.