gyerek

Én vagyok! Mi vagyunk!

2012.06.15. 07:42
Ajánlom
A beavató foglalkozás A fából faragott királyfi meséjét választotta témául, a lényeget mégsem a végpont, hanem az odavezető út jelentette.

Látszólag a szokásos ismerkedési formulákkal indult a találkozó, de hamar kiderült, hogy az iskolára, az írásra-olvasásra és gondolkodásra irányuló obligát kérdések céltudatosan tartanak valahová, egy jobbára ismeretlen, tanórákon kívüli területre, ahol az érzés és a test dominál. A szegedi Thealter szervezésében, a Reök palotában megtartott foglalkozáson M. Kecskés András mozgásművész vezette új utakra a gyerekeket, amihez Góbi Rita asszisztált.

Tizenöt percig tartott a ráhangolódás párnákon a földön ülve, s csak ekkor jött el az ideje annak, hogy cselekvéssel illetve mozgással folytatódjék az óra. A világ leghétköznapibb aktusa következett, mindenkinek be kellett mutatkoznia. A dolog egyszerűnek tűnt, ám M. Kecskés elégedetlen volt, mert vagy "nem akarta" meghallani a szemérmes motyogást, vagy nem fogadta el a kényeskedő artikulálást. Addig ismételtette, míg határozottá és csengővé nem váltak a hangok, s közben az alanyok észre sem vették, hogy a gyakorlatok valójában arra irányulnak, hogy bátran és gátlások nélkül vállalják magukat. Csak ezután vette kezdetét tevőlegesen is a közös, testtudatos munka. Rögtön azzal, hogyan kell egyenesen állni, s közben miként összpontosíthatunk a kezünkre, a lábunkra, sőt a nyakunkra, a vállunkra és a csípőnkre. Ha ez sikerül, azt is tapasztalhatjuk, hogy törzsünk részeit egymástól függetlenül, külön-külön, akár ellentétesen is irányíthatjuk. (Az érthetőség kedvéért M. Kecskés egy ütemnyi Michael Jackson koreográfiát imitált óriási sikerrel, ám itt és most nem a break volt a cél, az csupán rávezető illusztrációként szolgált.)

"Be vagy zárva egy hasábba!" - szólt az újabb instrukció, s a gyerekek ráérezvén a testük fölötti fegyelemre, szorgalmasan tapogatni kezdték a körülöttük lévő, függőleges sík lapokat. A korlátok közül kitörve egy felszabadult szobor-pózba vágták magukat, majd egy hosszabb blokkban a természet folyamatainak és törvényszerűségeinek az imitálásába merültek bele. Ekkor támadt először olyan érzése a kíváncsiskodó kívülállónak, hogy kezd kiesni a körből (ami a későbbiekben csak fokozódott), mivel a lépésről lépésre, szinte észrevétlenül megteremtett kohéziós erő mostanra már láthatóan működött. Ettől kezdve, ami a teremben zajlott, kizárólag a játszók ügye lett, élvezet volt nézni, ahogy a gyerekek reakcióideje feladatról feladatra csökken, s hogy az instrukciókat feszengés nélkül, egyre nagyobb beleéléssel követik.

Magokká váltak a padlón, majd fákká növekedtek, erdőt alkottak, s elégtek az erdőtűzben. Aztán a földet elárasztotta a víz, a hullámok magasra csaptak, tombolt a vihar, végül minden elcsendesedett.

"A Föld szelleme működik" - mondja M. Kecskés András, de mi úgy véljük, inkább az övé, hiszen a kezdeti, kétfrontos felállás (ő és a csoport) mostanra zárt láncú közösséggé egyesült, amelyben mindenki egyet akar.

Negyvenöt percet vett igénybe a rávezető tréning, amelynek során - miként Góbi Rita fogalmazott a rendhagyó óra végén - "a gyerekek megismerkedtek a játéknyelv alapjaival, fokozódott az egymásra való odafigyelés képessége, s felszabadult bennük az utánzás bátorsága. A célunk a legfiatalabbak kortárs kultúrához való közelítése, ami csak úgy lehetséges, ha közösen törjük fel azokat a kódokat, amelyek a mozgásművészet megértéséhez szükségesek. A folyamatban egy másfajta, a hétköznapitól elütő struktúra aktív részeseivé válnak, s a megszerzett belső élmény nyitottabbá teheti őket a befogadásra."

Az utolsó negyedóra a mese életre keltésével telt - persze M. Kecskés irányításával, aki karvezetőként továbbra is dirigálta az eseményeket -, amelyben nem csak a főbb figurák, de az erdőt, vihart, vizet, s a dobokkal égzengést produkáló többiek is lelkesen teljesítettek.

A happy end után a résztvevők egyenként, a nevük bemondásával búcsúztak, már nem félős, de felszabadult, öntudatos kis lényekként. Egy órával ezelőtt húszegynéhány harmadikos érkezett a szokásosan laza, klikkesedő iskolai halmazban, a végén pedig húszegynéhány felszabadult kisember vett búcsút alkalmi mesterétől. A tánc a közösség művészete - hirdeti Góbi Rita élőszóban és a honlapján - ebből kaptak (és kapnak még), remélhetően nem csak múló ízelítőt az alkotóktól a szerencsések.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.
Klasszikus

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.