gyerek

Értékesebb az ezüstnél a vas

2013.01.10. 10:03
Ajánlom
Jordán Tamás rendezésében január 11-én mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház Zalán Tibor és Huzella Péter Hetvenhét című interaktív mesejátékát.

Egy igazán hagyományos dramaturgiai mese ez, amelyben kiderül, hogy az aranynál és az ezüstnél is értékesebb a vas - mondta el a Kossuth-díjas színész-rendező. Hozzátette: a mesejáték a gyermekek nyelvén mutat rá az élet nemes és kevésbé nemes dolgaira. "Nem minden a gazdagság és a kincs, vannak igazán értékes tulajdonságok, amik mindennél fontosabbak lehetnek, a látszatnak ne dőljünk be" - fogalmazott Jordán Tamás. A Merlin Színházban sikeresen debütált és legutóbb a Szombathelyi Weöres Sándor Színházban bemutatott interaktív mesejátéknak Békéscsabán is részesei lesznek a gyermekek.

A darabban a 77 éves Marlon király a koronát a három fia közül annak adja oda, aki a próbatételben a legjobban szerepel. A vállalkozó gyermekek a megmérettetésekben róka, meg nyuszi szerepben csapatokban irányíthatják és segíthetik a királyfiak próbatételét, személyesen élhetik át a küzdelem élményét az igazi értékekért a világ hívságaival szemben. "A darab egy életre szóló élményt nyújt, a gyerekek megtanulhatják, mi a legnagyobb érték, amit a szívükre és lelkükre hallgatva ismerhetnek fel, ha döntéshelyzetbe kerülnek" - jegyezte meg a rendező. Jordán Tamás szerint van adóssága a színházi szakmának a gyermekek és a tinédzserek felé, több hozzájuk szóló darabra lenne szükség, hiszen húsz év múlva közülük kerülnek ki a színházat kedvelők, a teátrumokat fenntartó közönség. Hozzáfűzte: a színházak sajnos túlterheltek, nem mindig marad idejük a fiatalokra külön is figyelni. "Izgalom nélkül várom a pénteki előadást, a darab kerek egész, nincsenek kritikus pontjai. Kiváló környezetben dolgozhattam, tehetséges békéscsabai prózai és táncos művészekkel, akikhez lélekben is közel áll a mesék, az illúziók világa. Régi barátság fűz Fekete Péterhez, a Jókai Színház igazgatójához, akivel együtt dolgoztam a mesejáték ősbemutatóján a Merlin Színházban, ő érdemi, szakmai segítséget nyújtott az interaktív elemek kidolgozásában és a gyermekeket elbűvölő mutatványok kidolgozásában" - mondta végül Jordán Tamás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.