gyerek

Évadzárás a Budapest Bábszínházban

2013.06.14. 17:38
Ajánlom
A Budapest Bábszínház évadzáró társulati ülésére június 11-én került sor. Az évadértékelés mellett átadták a Havas-B. Kiss-, valamint a Kovács József-díjat.

Meczner János igazgató visszatekintésében elmondta, hogy a Budapest Bábszínház 2012/2013-as évada a hagyomány és a megújulás jegyében készült, a repertoárt továbbra is a minőségi irodalmi alapanyag jellemezte. A klasszikus történeteket kortárs magyar szerzők írták színpadra, melyeket friss szemlélettel vitt színre a legifjabb bábrendező generáció. Az óvodás és kisiskolás nézőknek szánt előadások száma nem csökkent, emellett erősödött az ifjúsági repertoár. A közönség visszajelzései, a néző- és előadásszámok azt mutatják, eredményes az új út.

Az igazgató kiemelte Budapest Bábszínház célja kettős: alapfeladata a gyermek- és ifjúsági korosztály színházra szoktatása és nevelése, ugyanakkor a bábműfaj hagyományainak megtartása mellett e művészeti ág új útjainak kikísérletezésére és bemutatására is nagy hangsúlyt fektet a színház. A 2012/2013-as évadban két játszóhelyen, a színházteremben és a Játszó-téren 414 előadást - köztük hat bemutatót: Lúdas Matyi, Pettson és Findusz, Semmi, Kivi, Fehérlófia, A kis Mukk - láthatott 104.343 néző, a FÜGE-vel koprodukcióban készült Kivit pedig nem csupán a Játszó-téren, hanem osztálytermi körülmények közt is játsszák. A Koós Iván Galériában két kiállításra - Báblátvány, Ló és lovas a bábművészetben - került sor, és folytatódott az előadásokhoz kapcsolódó, beavató színházi oktatócsomag program is.

A Budapest Bábszínház évek óta missziójának tekinti a fiatal bábos generáció kinevelését és helyzetbe hozását, így a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel együttműködve folyamatosan igyekszik lehetőséget biztosítani a legifjabb alkotóknak. Idén az intézmény végzős bábszínész és bábrendező szakos hallgatói közül hatan kaptak bemutatkozási lehetőséget: diplomarendezésként Fige Attila a Lúdas Matyit, Bereczki Csilla a Pettson és Finduszt állította színpadra, Mórocz Adrienn, Spiegl Anna és Szolár Tibor több produkcióban szerepet kapott, Hoffer Károly pedig nemcsak színészként, de rendezőként és látványtervezőként is bizonyította tehetségét.

Olyan alkotók dolgoztak vendégként a társulattal, mint Veres András, Csató Kata, Gáspár Ildikó, Miareczky Edit, Lisztopád Krisztina, Árvai György, Szűcs Edit, Julia Skuratova, Kálmán Eszter, Kovács Márton, Kiss Tibor (Quimby), Nyitrai László, Márkos Albert, Darvas Benedek, Rozs Tamás, Wágner-Puskás Péter, továbbá évek óta közreműködik az előadásokban Györgyi Anna, László Zsolt és Scherer Péter. A Budapest Bábszínház színészei jelentős szerepeket alakítottak a Nemzeti Színház, a HOPPart, a VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás, a Bozsik Yvette Társulat, az Orlai Produkciós Iroda, a Szkéné Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Thália Színház, a Maladype Színház, a Vaskakas Bábszínház előadásaiban; Gimesi Dóra dramaturg pedig sikeres gyerek- és ifjúsági könyveket, illetve hangjátékot jegyez.

Áprilisban a Budapesti Tavaszi Fesztivál programja volt a nemzetközire bővült IV. BÁBU Fesztivál, májusban jelentős érdeklődés mellett zajlott a Színházak éjszakája. Az évad során rendszeresen vendégeskedett a színház a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárában, együttműködtött többek között a Színházi Kritikusok Céhével, könyvkiadókkal, a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudomány szakos hallgatóival, a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar posztgraduális hallgatóinak pedig bábterápiás képzést tartottak a színház munkatársai. Hagyománya van annak, hogy a Budapest Bábszínház beteg gyermekeket segítő alapítványok részére zártkörű előadásokat biztosít, továbbá rendszeresen hív meg sajátos problémákkal küzdő, hátrányos helyzetű, elsősorban peremkerületi iskolákat és nevelőotthonokat az előadásokra.

A Budapest Bábszínház több hazai és külföldi fesztiválmeghívásnak is eleget tett a 2012/2013-as évadban: Győrben a Minifesztiválon (A Hétfejű Tündér), Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak Találkozóján (Pettson és Findusz), a Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon és a pozsonyi „Kis hősök nagy világa" fesztiválon (Lúdas Matyi), továbbá Jönköpingben, a Scenkonst svéd előadó-művészeti biennálén (Übü király és a magyarok) játszott a társulat. Június elején felolvasó-színházi formában ismerhette meg Janne Teller Semmi című regényének Budapest bábszínházi adaptációját Csíkszeredában az I. Lurkó Fesztiválon a közönség, a hónap végén pedig a 2012-ben a VI. Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi ASSITEJ Biennálén a legjobb gyerekelőadásanak járó Üveghegy-díjjal kitüntetett A Hétfejű Tündér Ljubljanába utazik.

Az évadzáró társulati ülésen két díjat adtak át. A társulat szavazatai alapján a művészi teljesítményért járó Havas-B. Kiss-díjat Tatai Zsolt, míg a Kovács József-díjat Pálfy Márton asztalos csoportvezető kapta.

12474CD0-C7EA-4F43-80A4-8B1ED3EE2A28

Pettson és Findusz - Budapest Bábszínház

A 2013/2014-es évad augusztusban, két új produkció próbáival indul. Marék Veronika közkedvelt Boribon-sorozatából Gimesi Dóra írt darabot. A Boribon és Annipanni rendezője a Budapest Bábszínház színésze, Ellinger Edina, a címszerepeket Bercsényi Péter és Mórocz Adrienn alakítják. Az előadás zenei anyaga a Boribon muzsikál című Fonogram-díjas lemez, amelynek szövegeit Marék Veronika, zenéjét Tallér Zsófia jegyzi, előadójuk pedig Mórocz Adrienn. A Katona József Színházzal koprodukcióban készül Az iglic. Caryl Churchill darabját Tengely Gábor viszi színre a Katona és a Budapest Bábszínház színészeivel. Az évad további bemutatói: Trisztán és Izolda (ifjúsági/felnőttelőadás, író: Márton László, rendező: Csizmadia Tibor), Unokák a polcon (óvodásoknak szóló előadás, író: Kolozsi Angéla, rendező: Schneider Jankó. A színház, lépést tartva a kor követelményeivel, a 2012/2013-as évadban arculati pályázatot hirdetett. Ennek eredménye, a megújult nyomtatott anyagok és az új honlap, ősztől lesz látható.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Klasszikus

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.