gyerek

Fabók Mariann: „Szeretném, ha meséim minden korosztályt megszólítanának”

2011.05.04. 09:49
Ajánlom
Fabók Mariann 2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakán. Diploma után a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött, de vendégként fellép a miskolci Csodamalom Bábszínház előadásaiban, a Fabók Mancsi Bábszínházában pedig önálló produkciókat hoz létre, amelyek közül a legújabbnak, A székely menyecske meg az ördög címűnek, az ESZME Fesztiválon lesz a premierje.

- Bábszínészként diplomáztál, mégsem bábszínházhoz szerződtél. Miért?

- Az egyetem évei alatt is úgy képzeltem a jövőt, hogy színészet és bábszínészet egyaránt az életem része marad. Úgy gondoltam, hogy az előbbiből könnyebb az átjárás, ezért fogadtam el Halasi Imre igazgató úr szerzőzési ajánlatát. Nagyon boldog vagyok, mert a Miskolci Nemzeti Színházban csodás színészi feladatokat kapok, már ezek megformálása is teljes boldogságot adhatna, de az élet ajándékaként, az ESZME (Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete - a szerk.) segítségével pedig már a második önálló bábjátékomat hozhatom létre.

- Első önálló előadásodhoz, A halhatatlanság országához hogyan találtál az alapanyagra? Már a kezdetektől biztos voltál-e a vásári bábjátékos formában, és abban, hogy a zene ennyire integráns része lesz?

- Népmesekincsünk nagyon régi időkből öröklődött ránk. Szerintem mindegyik darabjában rengeteg tudás rejlik. A kiválasztott mesét őseink igen fontosnak találhatták, még az Érdy-kódexbe is lejegyezték. Talán a körülötte lengő sok "titok" az, ami megragadott benne. Előadásommal megpróbáltam a mesemondás, a népi éneklés és a bábozás művészetét valamiképpen ötvözni, ez pedig egyenes utat jelentett a vásári bábjáték műfajához. A megjelenés formai módjához az alkotótársak nagyon sokat tettek hozzá: Mátravölgyi Ákos tervezte a díszletet, a bábok Lellei Pál és Opra Szabó Zsófia munkái, a játékban pedig egy kiváló népzenész, Orbán Dénes a társam.

- Ezeket a monoprodukciókat te írod, játszod, rendezed. Hogyan zajlanak a próbák?

- Általában a bábok, a díszlet, a szövegkönyv és az előadásról szőtt álmok együtt születnek, képesek egymást formálni. Ezt szerencsésnek találom. Nehézséget néha a külső szem hiánya okoz. Ekkor kerül elő a kamera, amivel rögzítem a próbálkozásaimat, és a nap végén elemzem, mi működik belőlük, mi nem.

- A függetlenségnek milyen előnyeit élvezted?

- Szinte minden előnyét. Nagyon szerencsés helyzet, hogy független is vagyok meg nem is. Van egy anyaszínházam, és ez teljes biztonságot nyújt. Ezért nincs bennem „előadás-létrehozási kényszer", csak akkor dolgozom, ha valami nagyon dübörög bennem. Szeretem ezt a szabadságot. Vándorbábosként járhatom az országot, alaposabban megismerhetem egyes részeit és az ott élőket.

- A székely menyecske meg az ördög ötletét mióta dédelgeted?

- 2010-ben a Bábszínházak X. Országos Találkozóján A halhatatlanság országa című előadásunk díjat nyert. Talán ez volt a fő indítómotor. Megerősítve éreztem azt az utat, amit választottam, emellett a Nemzeti Kulturális Alap meghívásos pályázati lehetőségével megteremtődött az új produkció anyagi háttere is, amihez az ESZME ismét nélkülözhetetlen segítséget nyújtott. Ekkor találtam rá a menyecske történetére.

- Mennyire lesz más ez az előadás az előzőhöz képest?

- A halhatatlanság országa című előadás könnyedsége mellett, azt hiszem, mélyebb húrokat is megpendít, fellelhető benne némi édes szomorúság. Ezzel ellentétben a készülő előadásomat szeretném az önfeledt nevetésnek, a groteszk népi humor kiáradásának szentelni. Lellei Pali bácsi egyedi technikájú bábjai és Mátravölgyi Ákos gyönyörű díszlete teljes mértékben segítik ezt az elképzelést.

- Milyen korosztálynak ajánlod?

- Ötévesnél kisebbeknek nem nagyon, de felső korhatár egyáltalán nincs. Szeretném, ha meséim minden korosztályt megszólítanának. Sokszor elgondolkodom azon, a régi kor emberei milyen sokat játszottak, s ez mennyi mindenben segíthette az életüket. Nem voltak olyan komoly felnőttek, mint mi. Remélem, sikerül ezt a fajta életérzést előadásaimmal visszacsempészni közénk.

- Mindkét saját előadásod népmesei ihletésű. A mai mesék, a kortárs gyerekirodalom nem kerülhet a Fabók Mancsi Bábszínháza repertoárjára?

- Dehogynem! (Nevet.) Semmilyen műfajt vagy stílust nem zárok ki, csak az az igazság, hogy nagyobb távlatokban még nem gondolkodom. Bízom abban, hogy minden a maga idejében megtalál, amivel foglalkoznom kell.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.