gyerek

Fabók Mariann: „Szeretném, ha meséim minden korosztályt megszólítanának”

2011.05.04. 09:49
Ajánlom
Fabók Mariann 2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakán. Diploma után a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött, de vendégként fellép a miskolci Csodamalom Bábszínház előadásaiban, a Fabók Mancsi Bábszínházában pedig önálló produkciókat hoz létre, amelyek közül a legújabbnak, A székely menyecske meg az ördög címűnek, az ESZME Fesztiválon lesz a premierje.

- Bábszínészként diplomáztál, mégsem bábszínházhoz szerződtél. Miért?

- Az egyetem évei alatt is úgy képzeltem a jövőt, hogy színészet és bábszínészet egyaránt az életem része marad. Úgy gondoltam, hogy az előbbiből könnyebb az átjárás, ezért fogadtam el Halasi Imre igazgató úr szerzőzési ajánlatát. Nagyon boldog vagyok, mert a Miskolci Nemzeti Színházban csodás színészi feladatokat kapok, már ezek megformálása is teljes boldogságot adhatna, de az élet ajándékaként, az ESZME (Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete - a szerk.) segítségével pedig már a második önálló bábjátékomat hozhatom létre.

- Első önálló előadásodhoz, A halhatatlanság országához hogyan találtál az alapanyagra? Már a kezdetektől biztos voltál-e a vásári bábjátékos formában, és abban, hogy a zene ennyire integráns része lesz?

- Népmesekincsünk nagyon régi időkből öröklődött ránk. Szerintem mindegyik darabjában rengeteg tudás rejlik. A kiválasztott mesét őseink igen fontosnak találhatták, még az Érdy-kódexbe is lejegyezték. Talán a körülötte lengő sok "titok" az, ami megragadott benne. Előadásommal megpróbáltam a mesemondás, a népi éneklés és a bábozás művészetét valamiképpen ötvözni, ez pedig egyenes utat jelentett a vásári bábjáték műfajához. A megjelenés formai módjához az alkotótársak nagyon sokat tettek hozzá: Mátravölgyi Ákos tervezte a díszletet, a bábok Lellei Pál és Opra Szabó Zsófia munkái, a játékban pedig egy kiváló népzenész, Orbán Dénes a társam.

- Ezeket a monoprodukciókat te írod, játszod, rendezed. Hogyan zajlanak a próbák?

- Általában a bábok, a díszlet, a szövegkönyv és az előadásról szőtt álmok együtt születnek, képesek egymást formálni. Ezt szerencsésnek találom. Nehézséget néha a külső szem hiánya okoz. Ekkor kerül elő a kamera, amivel rögzítem a próbálkozásaimat, és a nap végén elemzem, mi működik belőlük, mi nem.

- A függetlenségnek milyen előnyeit élvezted?

- Szinte minden előnyét. Nagyon szerencsés helyzet, hogy független is vagyok meg nem is. Van egy anyaszínházam, és ez teljes biztonságot nyújt. Ezért nincs bennem „előadás-létrehozási kényszer", csak akkor dolgozom, ha valami nagyon dübörög bennem. Szeretem ezt a szabadságot. Vándorbábosként járhatom az országot, alaposabban megismerhetem egyes részeit és az ott élőket.

- A székely menyecske meg az ördög ötletét mióta dédelgeted?

- 2010-ben a Bábszínházak X. Országos Találkozóján A halhatatlanság országa című előadásunk díjat nyert. Talán ez volt a fő indítómotor. Megerősítve éreztem azt az utat, amit választottam, emellett a Nemzeti Kulturális Alap meghívásos pályázati lehetőségével megteremtődött az új produkció anyagi háttere is, amihez az ESZME ismét nélkülözhetetlen segítséget nyújtott. Ekkor találtam rá a menyecske történetére.

- Mennyire lesz más ez az előadás az előzőhöz képest?

- A halhatatlanság országa című előadás könnyedsége mellett, azt hiszem, mélyebb húrokat is megpendít, fellelhető benne némi édes szomorúság. Ezzel ellentétben a készülő előadásomat szeretném az önfeledt nevetésnek, a groteszk népi humor kiáradásának szentelni. Lellei Pali bácsi egyedi technikájú bábjai és Mátravölgyi Ákos gyönyörű díszlete teljes mértékben segítik ezt az elképzelést.

- Milyen korosztálynak ajánlod?

- Ötévesnél kisebbeknek nem nagyon, de felső korhatár egyáltalán nincs. Szeretném, ha meséim minden korosztályt megszólítanának. Sokszor elgondolkodom azon, a régi kor emberei milyen sokat játszottak, s ez mennyi mindenben segíthette az életüket. Nem voltak olyan komoly felnőttek, mint mi. Remélem, sikerül ezt a fajta életérzést előadásaimmal visszacsempészni közénk.

- Mindkét saját előadásod népmesei ihletésű. A mai mesék, a kortárs gyerekirodalom nem kerülhet a Fabók Mancsi Bábszínháza repertoárjára?

- Dehogynem! (Nevet.) Semmilyen műfajt vagy stílust nem zárok ki, csak az az igazság, hogy nagyobb távlatokban még nem gondolkodom. Bízom abban, hogy minden a maga idejében megtalál, amivel foglalkoznom kell.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Plusz

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.