gyerek

Farkasházi Réka : "Nem gügyögős gyerekversek"

2012.07.16. 07:02
Ajánlom
Kovács András Ferenc Hajnali csillag peremén című kötete 2008-ban elnyerte az Év gyerekkönyve díjat. Nem véletlen, hogy Farkasházi Réka szívesen válogatott az erdélyi költő verseiből és zenésítette meg a tréfás, mondókaszerű nonszenszeket zenekarával. A lemez a Fonogram - Magyar Zenei Díjátadón idén az Év hazai gyermekalbuma jelölését is megkapta.

- Már gyerekkorodban is rendszeresen felléptél, verseket mondtál, énekeltél az édesapád által szervezett rendezvényeken.

- Az egész életemet átszövik a versek. Apukám népművelő volt, éveken át a Szolnoki Művelődési Központ igazgatójaként többek között színművészetire készülő fiatalokat tanított és készített fel. Akkoriban nagy divat volt a versek megzenésítése, Sebő Ferenc, Dinnyés József, Cseh Tamás világa erősen hatott mindenkire. Apát is megérintette ez a zenei élmény, ő is foglakozott ezzel a műfajjal. Még szinte beszélni se tudtam, de már kívülről fújtam mindenféle megzenésített verset. Valahogy belemásztak a fülembe ezek a dalok, így lyukadtam ki végül is ennél a stílusnál. Verseket nem szívesen mondtam, arra szerintem születni kell, az ének valahogy mindig is könnyebben ment. A férjem (Sárközy Bence - a szerk.) - akivel gimnazista korunkban szerettünk egymásba - viszont remek versmondó. Amikor a Magvető Kiadó főszerkesztője lett, számos íróval ismerkedtünk össze - az első lemezem anyagát is annak köszönhetem, hogy Bence jó barátságba került Kukorelly Endrével. Ebből lett aztán a Samunadrág című CD. A második lemezzel is nagy szerencsém volt, ugyanis Kovács András Ferenc gyönyörűséges verseit kéziratként kaptuk meg és mazsolázhattunk belőle. Egyébként nagyon sokan kerestek meg különféle helyekről, hogy csináljak gyereklemezt, de én mindig ellenálltam, mert nem akartam Halász Judit-klón lenni, nem szerettem volna senkit sem majmolni. Úgy éreztem, nem érdemes színpadra állni mindaddig, amíg nincs a kezemben valami igazán értékes. Kukorelly Endre és Kovács András Ferenc verses kötete kapcsán azonban már biztos voltam a dolgomban.

- Hogyan született a Hajnali csillag peremén zenéje?

- Kovács András Ferenc gyerekeknek szóló írásait leginkább Weöres Sándoréhoz hasonlítanám. Játékosak, örömet szereznek felnőttnek, kicsinek egyaránt. Nem gügyögős versikék, hanem igazi tartalmas szövegek. Nagyon jó ritmusúak, tele vannak dallammal, ezért könnyű megzenésíteni őket.

- Mindig élő koncerteket adtok? Ez koncepció?

- Töretlenül küzdünk azért, hogy a kortárs vers mindig az élő zenén keresztül jusson el a közönséghez. Soha nem megyek fél playback-kel; ha nem tudják a koncertet kifizetni, akkor csak a gitáros jön velem, és ketten pótoljuk a zenekart. Ez egy hosszú távú befektetés. Úgy hiszem, hogy azok a fiatalok, akik élő zenét hallgatnak, sokkal igényesebbek lesznek felnőttként. Vagyis nagy a felelősségünk, hiszen talán mi neveljük ki a koncertjeinkkel a későbbi pop és komolyzenei közönséget. Ez valójában a zenekaromnak köszönhető, az én tehetségem pusztán abban áll, hogy magam mellé tudtam őket állítani. Csupa menő zenésszel dolgozom: Studniczky László az ország egyik legnagyszerűbb basszusgitárosa, Delov Jávor a legnépszerűbb hazai zenekarokban játszik, akárcsak Csiszár Ferenc vagy Dajka Krisztián. Nekik is nagyon fontos, hogy a gyerekek ne a gagyit szokják meg.

- Hangzásban milyenek ezek a dallamok, mihez hasonlítanak?

- Nagyon remélem, hogy semmihez. Nyilván sok helyről csipegettem, szeretem a Kalákát és Halász Juditot is, nem tagadom. Az általam képviselt ízlésben benne vannak a nagy elődök, de bízom abban, hogy egy idő után sikerül majd olyan egyedi hangzásvilágot kialakítanom, amely csak hozzám hasonlítható és azonnal felismerhető lesz mindenki számára.

- A gyerekek mindig elfogadják, amit csináltok, van már kedvenc számuk?

- Két nagy slágerünk van, az egyik az Egy jéghegyen három medve kezdetű, itt együtt csúszkálunk a jegesmedvékkel. A másik toplistás a kicsit rockos Sárkányapó című vers. Valamiért ez a lendületesebb dolog jobban bejön a gyerekeknek. Fontos, hogy a zenekarnak nem az az elsődleges célja, hogy gyerekdalt írjon. Meggyőződésem, hogy nincs külön gyerekdal és felnőtt dal: legjobb, ha a koncerten a szülőt is szórakoztatja mindaz, amit hall. Történt már olyan is, amikor a célközönséghez képest egy picit idősebbek voltak a nézőtéren, kiskamaszok, akiknek nagy volt szájuk és bekiabáltak, hogy "Tankcsapdát nem tudtok"? Na, akkor a zenészeim két másodperc múlva már egy Tankcsapda-számot játszották. Nem nagyon tudnak meglepni minket...

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.