gyerek

Fidelio Klasszik: Dobszay-Meskó, Gergye, Kollmann

2015.09.11. 12:41
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának szeptember 12-i adásában hallható lesz még Móra Gabriella is.

Ki ne ismerné a Grimm fivérek meséjét, Jancsi és Juliska történetét? A mesét már sokan, sokféleképpen feldolgozták; most a Bonbon Matiné Társulat előadásában élvezheti újra két alkalommal, szeptember 12-én 26-án a Minimatiné közönsége a Müpa Üvegtermében Dobszay-Meskó Ilona és Lukácsházi Győző feldolgozásában, öt muzsikusra és tizenöt hangszerre alkalmazva. Az előadást Kiskovács Eszter rajzművész élőben, a zenével párhuzamosan illusztrálja. A darabról, valamint jelenlegi munkáiról Dobszay-Meskó Ilona zeneszerző–karmester–tanárral beszélgetünk.

Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt Kokoschka babája című produkcióját láthatja a közönség szeptember 13-án a Müpa Fesztivál Színházában. A táncelőadás Afonso Cruz emblematikus regényétől kölcsönözi címét, de csak annyiban merít ihletet a szépirodalmi műből, amennyire az metaforaként megidézi Oskar Kokoschka Alma Mahlerről készített, életnagyságú bábujának extravagáns történetét. A táncelőadás élethű bábok révén színpadára invitálja a 20. század három emblematikus alakját: a zeneszerző zseni Mahlert, a festőóriás Kokoschkát és a femme fatale-múzsa. A produkció 20. század talán utolsó olyan pillanatára emlékezik, amelyben a romantika, az expresszionizmus, a szerelem még érvényes fogalmak lehettek, és a múzsák még képesek voltak a csókra. A történetről és a Gloria Benedicttel való közös munkáról Gergye Krisztián táncos–rendező–koreográfussal beszélgetünk.

Gergye Krisztián

Gergye Krisztián (Fotó/Forrás: Tiszeker Dániel)

Csejtei Ákos A hidak városa című kompozíciója szeptember 26-án hangzik el a Stefánia Palota Színháztermében a Budapest Jazz Orchestra előadásában. A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi és hazai sikert ért el kortárs jazz zenei produkcióival. Emellett a kezdetektől elkötelezte magát amellett, hogy a big-band jazz korszakairól átfogó ismeretet szerez, és tevékenységével a nagyzenekari jazz mind szélesebb palettáját tárja a közönség elé. 2014 tavaszán mutatták be az együttes alapító tagjának a zenekarra komponált nagyzenekari szvitjét, a Budapest hídjai ihletett kompozíciót, amely megszólalásában magába foglalja a hidak építészeti jellegzetességeit, formáját, hangulatát. A műről, valamint a koncerten készülő DVD-felvételről Kollmann Gábor szaxofonistát, a Budapest Jazz Orchestra vezetőjét kérdeztük.

Budapest Jazz Orchestra

Budapest Jazz Orchestra

Kapunyitási pánik címmel rendhagyó évadnyitó rendezvénnyel várja az érdeklődőket a Fonó Budai Zeneház szeptember 12-én. Az esemény apropóját két kerek évforduló adja: idén ünnepli megalapításának huszadik évfordulóját a Fonó, az Artus pedig harminc éves lett. A születésnapi bulin fellép a Bélaműhely, a Kérész Művek, a Soharóza, tartanak kiállításmegnyitót, nyitott műhelyeket, lesz torta, bográcsozás és performansz. Az összművészeti mini-fesztivál további részleteiről Móra Gabriella szervezőt kérdeztük.

A Fonó Budai Zeneház Sztegova utca 3. alatti bejárata

A Fonó Budai Zeneház Sztegova utca 3. alatti bejárata (Fotó/Forrás: Végh Dániel)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 13-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.