gyerek

Fogmosó istenek a vonaton

2009.03.23. 00:00
Ajánlom
„Van az Operaháznak az a szép lépcsőháza, oda szoktunk járni, az érdekes, és láttam a Hófehérkét balettben és a Hamupipőkét és a Pomádé király új ruháját. Nagyon tetszettek. Nem, a Vasúttörténeti Parkban még nem voltam. De tudom, hogy mit fogunk ma megnézni, mert anyukám elmesélte. Elmondjam neked Philemon és Baucis történetét?”

Istenek a vagon tetején

Janka ötéves, és együtt álljuk végig a nosztalgiavonat folyosóján azt a negyedórát, amennyi az út a Nyugatitól a Vasúttörténeti parkig. Rögtönzött közvélemény-kutatásom eredményeképp állítható, hogy velem szemben ő itt az átlagnéző, továbbá a nézőtéren a nemgyerekes nemszülők egy százalék alatti arányát néhány tizeddel épp csak megelőzte a klasszikus zenével kapcsolatba még nem került három-tizenkét éveseké. De jól van ez így, hiszen a BTF programján ott a címke: Gyermekszemmel. A vonat utasai pedig nem vasúttörténeti piknikre csomagoltak, hanem a Philemon és Baucis, illetve az előjátékféle Az istenek gyűlése című Haydn-operák gyerekverziójára váltottak jegyet.

Az avatott kollégák és természetesen a szakértő fórumozók ízekre, sőt hangjegyekre szedik Konstantia Gourzi kiegészítésének Haydn-hűségét és a Kovalik Balázs rendezte előadás szimbolikáját. Pro és kontra hadd jöjjenek csak a vélemények. Annyi viszont biztos, hogy Kovaliknak jól áll a sárga farmerdzseki (szubjektív megállapítás) mellett a beavató színházi előadások MC-jének szerepe (objektív megállapítás) is. Remek felnőtt-gyerek tolmács, aki zenei vagy kultúrtörténeti információkat úgy ad át, hogy „a gyerek nem hülye, csak kicsi” ismérvét nem felejti el, és (megint szubjektíven) előbújik belőle a kíváncsi, magát mások előtt nagyon cukin produkáló kiskölyök. Egy felnőtt, aki komolyan tud játszani, és játékosan tud magyarázni.

Aki elmagyarázza, hogy elvesztek a kották és a zeneszerző, aki ráadásul nő, mi több, maga a karmester, egységbe kovácsolta azt, ami megmaradt, vagy arról beszél, hogy az istenek pont olyanok, mint mi vagyunk – és nemcsak azért, mert a veszekedésük-érvelésük politikai házunk tájáról ismerős, hanem mert például Spongyabobot néznek. Nyilván nem a gyerekelőadásba rendezte bele pedagógiai szándékkal a pizsamás istenek fogmosását, de a szőnyegre nem köpködés, a csokipapírt felszedése, az ünneplés előtti fürdés fontossága szombat este a felnőttközönség számára minden bizonnyal nem került kihangsúlyozásra. (Átlagos szülői reakció: Látod, …! – és ide szabadon behelyettesíthető bármilyen keresztnév.)

 

Philemon és Baucis háza, a traverzen Kovalik
 

A gyerekközönség nem agyal azon, miért pizsamásak az istenek, miért ülnek vasúti kocsiban. Tetszik nekik az, hogy tényleg kimegy a vonat, hogy hajtányon tér vissza, azaz jön le az emberek közé Jupiter/Zeusz és Merkúr. A kiskamasz fiúk különösen viccesnek találják, hogy Apolló napozott, hogy szép barna legyen, ráadásul bicepszre és tricepszre gyúrás közben énekel (vö: „Apolló addig gyúrt, amíg izomagyú nem lett, és ilyen hülyeségeket beszélt”), és ugyan a még kisebb lányok időnként kérdőn felrohannak a lépcső aljáról, mert például nem értik, hogy az a lány (Diána istennő, szerepében Kerekes Viktória - aki a többi énekeshez és színészhez hasonlóan láthatóan remekül érezte magát a gyerekközönség előtt) miért nem tudja kivenni a szájából a tojást, de nem tartják különösnek.

Nem akarják mindenáron megmagyarázni, nem keresik benne a jelzést, az iróniát, az ön- és egyéb reflexiót. Elfogadják, és kész. Kemény- és lágytojással, tükörtojással, műanyag húsvéti tojással, mozdonyfüsttel, a főisten csillogó fürdőköpenyével, varázsszandállal, zsebsótartóval a színpadi valóság számukra arra a két órára igazi valóság. Aztán összeszedik a ruhatárban a kabátot, felülnek a vonatra, és máris múlt időben beszélnek a színházról. Ami, mellesleg és az átlagvéleményt idézve, „jó volt”.

(2009. március 22. 11:00 - Vasúttörténeti park - Budapesti Tavaszi Fesztivál
Joseph Haydn: Philemon és Baucis
Km.: Kálmán Péter - Jupiter, Orosz Ákos - Merkúr, Kerekes Viktória - Diana, Érsek Dóra - Ceres, Kovács Annamária - Vénusz, Boncsér Gergely - Apolló, Hegedűs D. Géza - Mars, Jenny Gábor - Bacchus, Gulyás Dénes - Philemon, Csavlek Etelka - Baucis, Gál Gabi - Narcissa, Kiss Tivadar - Aret; a Budafoki Dohnányi Zenekar, vez.: Konstantia Gourzi; rend.- mesélő: Kovalik Balázs)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.